Malé domácí síťování: Základy a rozšíření pokrytí Wi-Fi
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Malé domácí síťování: Základy a rozšíření pokrytí Wi-Fi

Malé domácí síťování: Základy a rozšíření pokrytí Wi-Fi

Petr Šaroun

Petr Šaroun

15. 2. 2018 03:00 34

Seznam kapitol

1. Malé domácí síťování: Základy 2. Jaké adresy budeme rozdávat? 3. Když chcete IP adresu napevno 4. Změna IP adresy v PC
5. Recyklace ADSL modemu 6. Jak a proč si do sítě pustit další „modem“: Huawei 7. ...a jak se Zyxelem 8. Gratuluji!

Modem nebo router máme doma asi všichni. Jak jej ale nastavit? Podíváme se, jak změnit jeho IP adresu, jak na automatické anebo manuální přidělování IP adresy strojům v síti a také na to, jak můžete ještě zužitkovat vysloužilý modem anebo router s Wi-Fi a s jeho pomocí zajistit prakticky zdarma lepší pokrytí vaší domácnosti signálem.

Reklama

Na úvod přidám malé upozornění: když si síť rozbijete, bude... rozbitá. Něco nemusí být vysvětleno dostatečně jasně, do článku se může dostat chyba. Redakce nenese žádnou odpovědnost za škody, které sobě nebo jiným způsobíte. A věřte, chyby budete dělat.

Sežeňte si pár krabiček na hraní. Podívejte se do skříně nebo požádejte přátele, jestli se jim doma nějaká taková starší krabička neválí. Můžete se lehce dostat do stavu, ze kterého povede jediná cesta a tou bude reset zařízení. Zaznamenejte si původní nastavení a hlídejte si, co měníte. Než se pustíte do experimentování, zkuste si sehnat záložní připojení k internetu, protože rozbitý internet se bez internetu vážně špatně opravuje.

Nastavit domácí síť je v zásadě snadné, jen si to musíte dobře promyslet. Chce to přesně vědět, co máte v plánu dělat a jako první si zjist stávající nastavení sítě.

Spustím CMD a pomocí příkazu ipconfig /all se podívám na stávající nastavení.
i Zdroj: PCTuning.cz
Spustím CMD a pomocí příkazu ipconfig /all se podívám na stávající nastavení.

Jsem v síti 10.0.0.0, maska je 255.255.255.0, adresa brány je 10.0.0.138. To znamená, že první IP adresa v síti je 10.0.0.1 a poslední použitelná 10.0.0.254. Adresa 10.0.0.255 označuje všechna zařízení v síti a 10.0.0.0 tuto síť. (Viz minulé díly.)

Přihlásím se do zařízení a zkontroluji si nastavení DHCP. Z výše uvedené konfigurace vyplývá, že adresa mého zařízení je 10.0.0.138, je to adresa brány i mého DHCP serveru. Ve většině domácích sítí to vypadá stejně, brána i DHCP server je jedno zařízení s IP .1 nebo .254, případně .138.

My se ale chceme podívat do zařízení! Proto si danou adresu otevřu v prohlížeči:

Administrace modemu Comtrend
i Zdroj: PCTuning.cz
Administrace modemu Comtrend

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama