Malé domácí síťování: Základy a rozšíření pokrytí Wi-Fi
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Malé domácí síťování: Základy a rozšíření pokrytí Wi-Fi

Malé domácí síťování: Základy a rozšíření pokrytí Wi-Fi | Kapitola 5

Petr Šaroun

Petr Šaroun

15. 2. 2018 03:00 34

Seznam kapitol

1. Malé domácí síťování: Základy 2. Jaké adresy budeme rozdávat? 3. Když chcete IP adresu napevno 4. Změna IP adresy v PC
5. Recyklace ADSL modemu 6. Jak a proč si do sítě pustit další „modem“: Huawei 7. ...a jak se Zyxelem 8. Gratuluji!

Modem nebo router máme doma asi všichni. Jak jej ale nastavit? Podíváme se, jak změnit jeho IP adresu, jak na automatické anebo manuální přidělování IP adresy strojům v síti a také na to, jak můžete ještě zužitkovat vysloužilý modem anebo router s Wi-Fi a s jeho pomocí zajistit prakticky zdarma lepší pokrytí vaší domácnosti signálem.

Reklama

Recyklace ADSL modemu

Hodně lidem se doma valí nějaký ten starší ADSL modem, který už nemá žádné pořádné využití, protože jste přešli na VDSL nebo ADSL2. Abychom si připomněli, jak takový modem vlastně funguje, zopakujeme si schéma z předchozího článku:

Blokové schéma modemu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Blokové schéma modemu.

WAN rozhraní je ADSL, uvnitř modemu je DHCP server a modem sám má nějaké webové rozhraní. Jestliže ho chceme zapojit do naší sítě, musíme na to jít opatrně.

Jak budeme postupovat?

Především, nemůžeme ho jen tak zapojit do naší sítě!

Jednak nevíme, jakou má IP adresu, a jednak by velmi pravděpodobně začal poskytovat služby DHCP serveru. Ten modem si pořád myslí, že je středobodem našeho síťového vesmíru, snadno by došlo k nějaké kolizi IP adres, bude lepší se do něj připojit napřímo kabelem. Řadu ajťáků další DHCP server v síti velmi pobaví, dvacet minut budou dělat zhruba tohle...

PS: Pokud váš ředitel vážně nemá smysl pro humor, bude lepší to dobře uvážit.

Velkou neznámou může být konfigurace takové krabičky. Není tak špatný nápad krabičku vyresetovat, než se k ní začneme připojovat. Často nám to ušetří nějaké ty vrásky.

Reset

S resetem se to má tak, většina zařízení má tlačítko reset a fungují různé triky. Někdy stačí počkat, až zařízení naběhne, zmáčknout tlačítko reset (třeba sponkou) a je hotovo. Někdy se musí tlačítko reset držet zmáčknuté, když zařízení startuje. Někdy je lepší si připravit krabici na vybití vzteku. Jindy počkáte, až zařízení naběhne a pak třikrát zmáčknete, podržíte a pustíte tlačítko reset. Než se začnu shánět po tom, jak ten reset udělat, obvykle vyzkouším výše uvedené možnosti. Je to o zatvrzelosti toho kterého zařízení. Některým potvůrkám se prostě nechce. Při resetu obvykle probliknou všechny kontrolky, to je taky dobré vodítko, že se akce povedla. Když všechny z výše uvedených postupů selžou, tak se nedá nic dělat a budete si muset přečíst návod.

Zařízení se mi povedlo vyresetovat a mohu se připojit. Abych zjistil, jakou má konfiguraci, nastavím si získání IP adresy zase z DHCP!

Přepnutí IP zpět na DHCP.
i Zdroj: PCTuning.cz
Přepnutí IP zpět na DHCP.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama