Malé domácí síťování: Základy a rozšíření pokrytí Wi-Fi
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Malé domácí síťování: Základy a rozšíření pokrytí Wi-Fi

Malé domácí síťování: Základy a rozšíření pokrytí Wi-Fi | Kapitola 6

Petr Šaroun

Petr Šaroun

15. 2. 2018 03:00 34

Seznam kapitol

1. Malé domácí síťování: Základy 2. Jaké adresy budeme rozdávat? 3. Když chcete IP adresu napevno 4. Změna IP adresy v PC
5. Recyklace ADSL modemu 6. Jak a proč si do sítě pustit další „modem“: Huawei 7. ...a jak se Zyxelem 8. Gratuluji!

Modem nebo router máme doma asi všichni. Jak jej ale nastavit? Podíváme se, jak změnit jeho IP adresu, jak na automatické anebo manuální přidělování IP adresy strojům v síti a také na to, jak můžete ještě zužitkovat vysloužilý modem anebo router s Wi-Fi a s jeho pomocí zajistit prakticky zdarma lepší pokrytí vaší domácnosti signálem.

Reklama

Zařízení v defaultním nastavení většinou funguje jako DHCP server, má to usnadnit konfiguraci. Tak toho využijeme, modem ještě nebudeme zapojovat do sítě, ale připojíme se k němu z počítače kabelem. IP brány/DHCP serveru ve výpisu z IPconfigu bude jeho IP adresa. Některé síťové krabičky sice DHCP nemají vůbec (některé NAS, kamery), zato na sobě mají napsanou výchozí adresu (nebo je v dokumentaci). Pak si stačí vzít IP jinou adresu ze stejné sítě, třeba o jednu větší, a napřímo se do zařízení připojit kabelem.

Jsem zapojený do modemu Huawei kabelem přes port 1 a podívám se, co mi řekne ipconfig /all. U podobných zařízení se vždy připojujte do LAN portu číslo 1, zvlášť když ostatní porty jsou nadepsané jako TV a podobně.

Stav IP při propojení napřímo s vyresetovaným zařízením.
i Zdroj: PCTuning.cz
Stav IP při propojení napřímo s vyresetovaným zařízením.

A hele, mám IP adresu 10.0.0.1 – získanou z DHCP Huawei a Huawei sám má IP 10.0.0.138. Tak se přihlásíme!

Uvnitř modemu Huawei.
i Zdroj: PCTuning.cz
Uvnitř modemu Huawei.

Heslo bývá admin/admin případně admin bez hesla, admin a 1234 nebo něco podobného. Vidím, že se jedná o EchoLife HG520i, což je pravda dost nepodstatná informace.

Inu dobrá, abychom mohli tohle zařízení zapojit do naší sítě, potřebujeme se o pár věcí postarat. Předně mu změnit IP adresu a vypnout jeho DHCP server.

Změna IP modemu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Změna IP modemu.

Já chci, aby měl IP adresu 10.0.0.2, protože první modem má adresu 10.0.0.1, tak ať jsou IP vedle sebe!

Uvnitř modemu Huawei.
i Zdroj: PCTuning.cz
Uvnitř modemu Huawei.

A teď rozhodně chci vypnout DHCP server! Dva DHCP servery v jedné síti nejsou dobrý nápad.

Ano, mohl bych DHCP nechat zapnuté, jen změnit parametry, které to DHCP nabízí tak, aby se DHCP rozsahy obou zařízení NEPŘEKRÝVALY a zároveň, aby zařízení dávalo jako bránu IP hlavního modemu.

Mohl bych i nastavit Relay (předávání) požadavků z tohoto modemu na hlavní modem, to by taky fungovalo, ale je to zbytečné. Pokud zamrzne hlavní modem, tak se na internet stejně nedostanete. Zakážeme to!

Vypnutí DHCP.
i Zdroj: PCTuning.cz
Vypnutí DHCP.

DHCP nastavíme na None a dáme Submit. Tento krok jsem musel opakovat, napoprvé se to neuložilo, netuším proč, ale to tyhle krabičky občas dělají. Většina zařízení má v menu nějakou možnost restartu, tahle krabička není jiná. Provedu restart, abych viděl, že zařízení drží konfiguraci.

Menu s restartem modemu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Menu s restartem modemu.

Můžu provést restart buď se stávajícím nastavením nebo s továrním nastavením. Poznamenám, že občas není od věci provést restart s „Factory Default Settings“ hned na začátku, než začneme cokoliv nastavovat, někdy si člověk myslí, že se tovární reset povedl, a ve skutečnosti ne.

Zařízení jsem restartoval a nemám žádnou (klasickou) IP adresu!

IP adresy od MS.
i Zdroj: PCTuning.cz
IP adresy od MS.

A to je dobře, zdá se, že se napodruhé ten DHCP server povedlo vypnout. Nastavím si v systému IP adresu natvrdo, tedy třeba 10.0.0.10, masku 255.255.255.0 a bránu ani vyplňovat nemusím. Do prohlížeče zadám IP adresu 10.0.0.2 a jsem zase v konfiguraci zařízení.

Změním si získávání IP adresy v počítači zpátky na DHCP a zařízení už teď bezpečně zapojím do sítě. Měl bych mít přístup na Internet, na IP adrese 10.0.0.1 by měla být moje hlavní brána a na IP adrese 10.0.0.2 by měl být připojený můj Huawei.

K čemu mi to zařízení vlastně je?

Schéma modemu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Schéma modemu.

DHCP server jsem vypnul, WAN rozhraní je ADSL a tedy nepoužitelné, firewall ani router nemají co dělat, protože zařízení nekouká do další sítě, ale počkat, co ta Wi-Fi!?

Menu Wi-Fi.
i Zdroj: PCTuning.cz
Menu Wi-Fi.

Do zařízení si zadám stejné hodnoty SSID a hesla, které mám na hlavním ADSL modemu.

Wi-Fi podporuje roaming, Wi-Fi klient se připojuje k lepšímu AP, pokud takové najde a chce se mu. Proto je možné chodit od jednoho přípojného bodu k druhému fakticky bez resetu spojení. Když budete mít stejné nastavení na obou zařízeních, měl by roaming fungovat. Huawei může sloužit jako další AP mojí Wi-Fi. Při testování obvykle vypnu hlavní Wi-Fi, abych měl jistotu, že se připojuji skrz testovací zařízení.

Jak to funguje:

V těchto krabičkách je Wi-Fi obvykle natvrdo propojené s místní sítí, všechnu práci ohledně navázání spojení a zabezpečení odvede Huawei, zbytek provozu prostě pustí do lokální sítě, takže i DHCP požadavky se dostanu na hlavní modem. Stačilo jen změnit IP adresu, vypnout DHCP a překonfigurovat Wi-Fi.

Když už jsem v tom, přenastavím všechny porty, aby krabička fungovala i jako čtyřportový switch. Ve výchozím nastavení jsou prostřední dva porty vyhrazené pro připojení O2 televize a já je překonfiguruji na normální síť.

O to se stará mapování portů. To je technika, pomocí které můžete jeden switch rozdělit na dva, je to dost podobné virtuálním sítím (VLAN). Některé porty patří do jedné sítě, jiné porty do druhé. V našem případě část portů patří do sítě s přístupem na internet a zbylé s přístupem k O2 TV. Podrobně o tom až jindy, teď to chci zrušit a všechny porty dát do jedné skupiny.

Mapování portů.
i Zdroj: PCTuning.cz
Mapování portů.

Vidím, že tu mám dvě skupiny, v první skupině je e1, e4, w0, p0. Budu hádat, e1 a e4 jsou ethernetové porty, w0 je Wi-Fi a p0 je připojení ADSL0. Smažu druhou skupinu (vyberete Group Index 2 a stisknete tlačítko Delete).

Mapování portů.
i Zdroj: PCTuning.cz
Mapování portů.

A teď je potřeba porty e2 a e3 (ethernet) přidat do skupiny 1.

Mapování portů.
i Zdroj: PCTuning.cz
Mapování portů.

Hotovo, všechny čtyři porty i Wi-Fi mám ve stejné skupině a na Huawei můžu používat všechny čtyři porty, rozhraní p0 jsem vynechal, proč taky, měním ADSL na Wi-Fi AP. Obecně je lepší uložení konfigurace ověřit, dost často se nemůžete spolehnout na to, co zařízení tvrdí. Tady to funguje dobře.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama