Marné hledání druhého hitu, aneb vězni jediného titulu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Marné hledání druhého hitu, aneb vězni jediného titulu

Marné hledání druhého hitu, aneb vězni jediného titulu

Michal Rybka

Michal Rybka

28. 8. 2015 03:00 13

Seznam kapitol

1. Když se pohřbívají konzole 2. Když svět šílel kvůli rozzuřeným ptákům 3. Sázka na jistotu, která stejně nefunguje 4. Když už ani dvojka neklapne 5. ...a není cesty ven 6. Vězení pro kreativce

Opakuje se to stále: Firma uspěje s herním trhákem, roste jako blázen, novináři ji oslavují, vstoupí na burzu – a všichni se ptají: Co bude další hit? Jenomže i když se vývojář snaží ze všech sil, druhý úspěch ne a ne přijít. Proto dokolečka recykluje původní hru – a čím déle to dělá, tím víc se zdá, že už s další peckou nikdy nepřijde.

Reklama

Nedávno proletěla médii zpráva, že Rovio je v problémech a propustí 260 lidí. A to se u Rovia už propouštělo, na konci minulého roku muselo odejít 110 vývojářů! Rovio přitom rozhodně nepatří mezi neúspěšné anebo herního vývoje neznalé firmy. Naopak představuje možná nejúspěšnějšího herního vývojáře „nové vlny“ mobilních a sociálních titulů, do které patří Zynga anebo King Digital.

Přitom to začínalo tak optimisticky! Pamatujete si, jak Rovio slovy Petera Vesterbacka v roce 2011 tvrdilo, že klasické konzolové hry končí, mimo jiné proto, že se inovace přesunují od konzolových her k mobilním?

Marné hledání druhého hitu, aneb vězni jediného titulu
i Zdroj: PCTuning.cz

V té době vypadala budoucnost Rovia růžově, sociální hry prožívaly boom, mobilní hry byly na počátku boomu a zdálo se, že i zákazníci jsou tomuto trendu nakloněni. Aby ne, místo 50 USD za „velkou konzolovou hru“ se platil za mobilní hru dolar až pět dolarů. Později dokonce vůbec nic, pokud byl hráč odhodlán odolat pokušení na nákup prémiového obsahu.

Forbes v červenci 2011 odhadoval, že Rovio má hodnotu 700 milionů až miliardu USD, ale vedení firmy v té době tvrdilo, že to je hodně podceněný údaj a že Rovio má cenu „několika miliard dolarů“. Bylo to v době, kdy sociálně herní optimismus doslova prýštil jako gejzír. Tržní hodnota Zyngy, která se zaměřovala na sociální hry, byla v té době odhadována na 20–25 miliard USD. Dnes, v polovině roku 2015, ovšem odhadovaná tržní hodnota Zyngy klesla na zhruba 2,3 miliardy USD.

Optimismus, který panoval mezi zakladateli i zaměstnanci Rovia, byl v té době neuvěřitelný. Manželka Petera Vesterbacka, Telija, se v „Angry Birds večerních šatech“ dostavila i na recepci ve finském prezidentském paláci, která se pořádala u příležitosti finského Dne nezávislosti. Provokativní a cáklé, řekl bych.

Marné hledání druhého hitu, aneb vězni jediného titulu
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: yle.fi

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama