Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme | Kapitola 3

Jiří Vašek

Jiří Vašek

1. 3. 2010 03:00 97

Seznam kapitol

1. Minulost... ach ta minulost! 2. Windows 7 - instalace a ovladače zařízení 3. Windows 7 - aktualizace a zabezpečení 4. Windows 7 - služby a tweaking operačního systému 5. Windows 7 - úpravy vzhledu 6. Windows 7 - donastavení... a co vlastně dál?

Aktuální Windows berou počítače uživatelů doslova ztečí, a je zcela na místě se podívat na tradiční maraton ladění, ořezávání, optimalizace, zabezpečení, aktualizace a oservicepackování, hledání té správné ladící a čistící utility. Prostě je třeba čerstvě naladěný systém promazat. A nebo je to tentokrát trochu jinak?

Reklama

Dalším krokem je bezpochyby aktualizace systému přes Windows Update, přičemž doporučuji nainstalovat rovnou Microsoft Update, který zpřístupní aktualizace i pro Office, .NET Framework a pár dalších. Aktualizovaný systém je základem jeho stability a funkčnosti (pro škarohlídy - ano, čas od času jsou některé aktualizace rozbité, ale problém to je jen ve výjimečných případech, takže aktualizací se doporučuji nebát :)). Nastavení automatických aktualizací již také nechám na vás - možnosti jsou zřejmé a vybere si každý.

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetím krokem je pak vyřešení bezpečnosti. Windows 7 v sobě standardně již obsahují některé stupně ochrany v podobě UAC, firewallu nebo Windows Defenderu, ale chybí antivir - ostatně Centrum akcí na tento nedostatek hned upozorňuje (jeho použitelnost je řádově lepší než toho ve Windows Vista, o Centru zabezpečení ve Windows XP nemluvě). Nechám již na vás a vašich zkušenostech s antiviry, který z nich si nainstalujete, možností je dost. Snad jen opatrně se starými verzemi - obligátní cracklý a dnes již nepodporovaný NOD32 je špatná volba - doporučuji určitě nějaký aktuální produkt, a je úplně jedno zda zůstanete u free řešení (nový Avast 5 v češtině, Avira v angličtině, čerstvě uvolněné Microsoft Security Essentials také v češtině, nebo třeba Comodo AV), nebo si připlatíte třeba za etalony typu NOD32, Kaspersky nebo Norton.

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz


Microsoft Security Essentials je zajímavou jednoduchou a freewarovou alternativou

Podobná situace je v případě firewallu, s tím že ten již integrovaný je ale bohatě dostačující pro většinu uživatelů (pokročilé nastavení je "částečně skryté" - musí se na něj přes Management konzoli, nebo příkazem wf.msc). Pokud mu nevěříte a chcete produkt třetí strany, můžete zkusit třeba oblíbené freewarové Comodo, PCTools nebo Online Armor, případně některou placenou alternativu v podobě security suite od Kaspersky, ESETu (Smart Security) nebo Symantecu (Norton Internet Security), volba je jen a pouze na vás. Na přehled dostupných bezpečnostních řešení se podíváme v některém v příštích článků.

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz


Pokročilé nastavení Windows Firewallu je pro většinu uživatelů dostatečné

Výsledkem této fáze by měly být aktualizované Windows pomocí Windows/Microsoft Update, preventivně "pojištěné" některým antivirem. UAC bych ve Windows 7 už určitě nevypínal, frekvence jeho "otravování" je (na rozdíl od Windows Vista) vcelku příjemně nízká, navíc se dá ještě snížit, pokud vám i tak vadí.

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče automatického spuštění (prostě autorunu), Windows 7 už naštěstí umožňují solidní management, a uživatel si může nastavit autorun dle svých potřeb - v době virů šířících se přes autorun na USB flashdiscích je nanejvýš rozumné se nějak postarat i o tuto možné bezpečnostní riziko, nebo o něm minimálně vědět. Samozřejmě záleží na tom, jak jste zvyklí - řeknu k tomu snad jen jedno; pokud máte UAC ve výchozím nastavení, riziko nákazy přes autorun je minimální, protože malware pokoušející se spustit, od vás přes UAC vyžaduje povolení. Nainstalujte si ho sami, nebo máte UAC vypnuté a autorun zapnutý (nejnebezpečnější kombinace) a nainstaluje se sám? Pak máte problém, který antivir nemusí vyřešit, takže pozor.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama