Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme | Kapitola 6

Jiří Vašek

Jiří Vašek

1. 3. 2010 03:00 97

Seznam kapitol

1. Minulost... ach ta minulost! 2. Windows 7 - instalace a ovladače zařízení 3. Windows 7 - aktualizace a zabezpečení 4. Windows 7 - služby a tweaking operačního systému 5. Windows 7 - úpravy vzhledu 6. Windows 7 - donastavení... a co vlastně dál?

Aktuální Windows berou počítače uživatelů doslova ztečí, a je zcela na místě se podívat na tradiční maraton ladění, ořezávání, optimalizace, zabezpečení, aktualizace a oservicepackování, hledání té správné ladící a čistící utility. Prostě je třeba čerstvě naladěný systém promazat. A nebo je to tentokrát trochu jinak?

Reklama

Pozorný čtenář si jistě už dávno všiml, že tady něco nehraje. Kde jsou ty seznamy úprav, tipy na tweakovací software, služby které je třeba zakázat? Vrátím se proto zpátky na začátek tohoto článku. Windows 7 skutečně považuji za výtečný operační systém, který žádné zásadní úpravy prostě nepotřebuje. Proč by měl uživatel trávit čas jeho laděním a údržbou? Proč ho vlastně nezačne normálně používat? Troufám si tvrdit, že Windows 7 jsou prvními Windows, kde toto už možné je. Ano, je to sice trochu "jablečný" přístup k používání počítače (uživatelé Maců nechť mi prominou, že si jejich systém vůbec dovoluji přirovnat k Windows), ale velmi efektivní - proč myslíte, že na Macu fungují lidé, kteří s počítačem opravdu pracují (jako třeba grafici nebo zvukaři) a ne se v něm bez ustání vrtají?.

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednoduše řečeno, prostě už přestaňme ze všech sil, ale celkem zbytečně opravovat to, co vlastně není rozbité - a soustřeďme se konečně na používání operačního systému. Jakákoli činnost s počítačem je přece zábavnější, než jeho údržba a snaha udržet ho v bezproblémovém chodu! Nebo skutečně každý den používáte utility typu Windows in a box?

Nerad bych, aby tento článek vyzněl jako nadšené PR Microsoftu, to bych opravdu velice nerad. Windows 7 skutečně ve speciálních případech a do jisté míry ladit lze. Na netbooku nebo slabším notebooku lze pro tyto účely v pohodě použít náš starší návod, určený pro Windows Vista. I tak ale zdůrazňuji, že zisk nemusí být až tak výrazný, jako v případě starších Windows XP, které šly doslova přetvořit v úplně jiný systém. Možná budu opět příliš přímý, ale pokud máte sestavu, která na Windows 7 prostě nestačí, je lepší zůstat u Windows XP, a ty třeba ještě dál zrychlit, prostoru na to je víc než dost. K čemu si honit triko tím, že "už taky mám ty nový wokna", když to nejde efektivně používat? Nainstaloval jsem Windows 7 na Athlon XP s 512MB paměti a FX5200 - ano, spustit to šlo, ale systém sežral skoro 512MB paměti, a jakákoli další aplikace už byla mimo možnosti počítače. Operační systém prostě potřebuje adekvátní hardware, nějak zásadně to obejít prostě nelze ani kdybyste se rozkrájeli.

Již zmíněným druhým případem jsou Windows 7 na SSD. Zde je již optimalizace nutná - některé systémové rutiny jako například defragmentace, indexování, nebo prosté swapování na disk, jsou v případě SSD zbytečné nebo dokonce nežádoucí. Na toto téma však chystám samostatný článek, doba ještě dostatečně neuzrála pro masové nasazení SSD do uživatelských sestav, a také zkušenosti a názory na kvalitní optimalizaci Windows 7 pro ně zatím nejsou úplně jednoznačné, raději proto nechám toto téma ještě nějakou dobu uležet. Není ovšem žádným tajemstvím, že Windows 7 si na SSD vysloveně hoví, a právě zde je otevřená cesta pro masivní zrychlení systému.

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz


SSD - právě tudy vede cesta k dalšímu zrychlení počítačů

Závěrem mi dovolte jen otázku: Myslíte si, po přečtení dnešního článku, že na PCTuningu je vhodné občas psát i o tom, co se svým počítačem raději nedělat, a vyhnout se tak problémům? Dal vám dnešní článek podnět k zamyšlení, nebo jste rozčarováni, protože jste očekávali návod, jak se dostat Windows 7 takříkajíc až na dřeň, bez ohledu na to, jestli výsledek bude vůbec k něčemu použitelný? Vaše názory, jako tradičně, máte možnost projevit v diskusi pod článkem.

V příštím článku se podíváme detailněji na softwarové vybavení počítače s ohledem na co nejnižší cenu, a v plánu máme i softwarový seriál. Vaše nápady uvítáme - pokud vás některá oblast software zajímá, případně hledáte alternativy k programům, které používáte, pokusíme se pomoci právě vám.

Přeji vám příjemný den bez padajících Windows :)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama