Megatest 28 grafik — výsledky výkonných modelů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Megatest 28 grafik — výsledky výkonných modelů

Megatest 28 grafik — výsledky výkonných modelů | Kapitola 16

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

3. 5. 2011 03:00 43

Seznam kapitol

1. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 2. 3DMark Vantage/11 3. Battlefield: Bad Company 2 4. Crysis 5. F1 2010 6. Far Cry 2 7. Just Cause 2 8. Mafia 2
9. Metro 2033 10. Splinter Cell: Conviction 11. World in Conflict 12. Spotřeba 13. Celkový výkon 14. Poměr cena / výkon 15. Kterou kartu zvolit 16. Závěr

A máme tu poslední díl, pro mnohé ten nejatraktivnější. Podíváme se na souhrnné výsledky výkonných grafických karet, tedy toho nejlepšího, co lze na trhu s herními grafikami koupit. Pro porovnání výsledků jsme nezapomněli přiřadit také karty z mainstreamu a starší kousky. Článek uzavírá unikátní čtyřdílnou sérii mapující dnešní trh.

Reklama
Megatest 28 grafik — výsledky výkonných modelů
i Zdroj: PCTuning.cz

V poslední části megatestu jsme se zaměřili na výkon mainstreamových a highendových grafických karet ve vyšších rozlišeních. Pakliže jste třeba ve slevě výhodně koupili monitor s Full HD rozlišením a nezbylo vám mnoho na pořádnou grafickou kartu, není nutné hned zoufat. Jak ukázaly výsledky, slušně si můžete velkou většinu novinek zahrát i se slabší kartou jako je ATI Radeon HD 5770 za dva a půl tisíce, byť u některých her budete muset snižovat detaily.

Pokud máte peněz více, můžete vybírat v jednotlivých cenových kategoriích z velkého množství karet, přičemž v cenovém spektru tři až pět tisíc vychází dobře snad úplně všechny modely a ani jednu kartu nelze vyloženě zatratit jako špatnou (některé modely ale pochopitelně mírně vyčnívají nad ostatní, viz minulá kapitola).

Megatest 28 grafik — výsledky výkonných modelů
i Zdroj: PCTuning.cz

V poměru cena / výkon nejvýhodnější modely se prodávají ve zmiňovaném rozpětí od tří do pěti tisíc, kde také dle vašich konkrétních požadavků na výkon a cenových možností doporučuji vybírat. Pokud chcete kartu výkonnější, poměr cena / výkon se postupně s rostoucí cenou karet zhoršuje, což je trend platící už dlouhé roky. Rozdíly však nejsou zase tak dramatické a třeba u GeForce GTX 570 je poměr cena / výkon stále poměrně obstojný a výrazně se horší až od GeForce GTX 580 výš.

Megatest 28 grafik — výsledky výkonných modelů
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostáváme se k nejvýkonnějším kartám na trhu, kterými jsou duální modely nVidie i AMD. Ty nabízí za vysokou cenu okolo čtrnácti tisíc opravdu monstrózní výkon, který využije jen někdo. Na hraní v 1920 × 1200 px s 8× AA dnes bohatě stačí karty na úrovni AMD Radeonu HD 6970 či nVidia GeForce GTX 580. Investici do Radeonu HD 6990 a GeForce GTX 590 tak doporučuji jen v případě, že máte monitor s rozlišením 2560 × 1440 px a vyšším, případně si plánujete pořídit tři panely. Nezapomeňte také, že k výkonné grafické kartě byste také měli mít odpovídající procesor, viz náš nedávný test (připravujeme také slíbené pokračování s jednou z duálních karet).

Tímto posledním odstavcem jsme dorazili do úplného závěru velkého megatestu, ve kterém jsme změřili výkon celkem 28 grafických akcelerátorů. Ty pokrývají celé spektrum dnes prodávaných grafických karet a zařadili jsme také čtyři starší modely ke srovnání. Celá série čtyř článků by vám tak měla pomoci ve zorientování se na trhu s kartami a zejména usnadnit výběr nového akcelerátoru pro váš stroj.

Přehled všech dílů megatestu:

Děkujeme společnosti Alza.cz, která zapůjčila velké množství grafických karet.

Děkujeme společnosti Dell za zapůjčení 27" monitoru s rozlišením 2560 × 1440 px.

Děkujeme partnerům Asus, Intel, Gigabyte, MSI a nVidia, kteří zapůjčili další vybavení na testy.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama