Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost! | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 11. 2012 01:00 177

Seznam kapitol

1. Jak jsem přešel na Windows 8 2. Co přináší Windows 8 3. Výběr verze systému 4. Pořízení a instalace 5. Rozhraní Metro je peklo!
6. Utility pro nabídku Start 7. Testy výkonu a startu systému 8. Herní testy 9. Windows 8, solidní systém!

Slyšíme to ze všech koutů internetu každý den - Windows 8 jsou špatné, nehodí se pro PC atd. Tyto hlášky ale většinou pochází od lidí, kteří viděli W8 z rychlíku nebo jen na fotkách. My vám dnes nabídneme pohled člověka, jenž Windows 8 na svém hlavním PC provozuje už přes měsíc a je maximálně spokojený. Ovšem Metro muselo pryč!

Reklama

Instalovat Windows 8 lze dvěma způsoby, buď jako upgrade z předchozího systému nebo klasicky na zcela čistý disk. Koupit si můžete jakékoliv médium a nainstalovat. Zajímavou možností je ale pořízené upgrade stávajícího systému v "akci" za akční cenu. V tomto případě na původním systému otevřete tuto stránku. Stáhne se vám malá aplikace - Upgrade Assistant. Ten vás provede celým procesem. Nejprve ověří váš systém, poté zkontroluje počítač a aplikace, pak vám umožní systém zakoupit a převést na instalační médium. Zkrátka celkem povedený asistent ... podívejme se co a jak se během jeho asistence děje.

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním krokem je ověření vašeho počítače a systému zdali splňuje všechny podmínky pro instalaci a upgrade. Měl jsem za to, že hlavně zkontroluje legálnost vaší předchozí instalace, dle diskusí na webu tomu tak ale není a koupit nový systém mohou i majitelé podkladových pirátských Windows. Autentizace tentokrát Microsoftu nějak ujela, viz i aféra s legalizací pirátské verze skrze Media Center. Poté co asistent systém otestuje, ukáže vám výsledek:

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Asistent odhalí, které aplikace se vám "převedou" do Windows 8 a jaké budete muset odebrat. Zde se musím zastavit, asi jen málokdo by použil instalaci přes svůj starší systém s ponecháním nainstalovaných aplikací. Rozum totiž říká, že to nemusí stoprocentně fungovat a já to potvrzuji. O tom ale až za chvilku. Windows 8 tuto možnost ale nabízí, já jsem si chtěl ušetřit práci s opětovnou instalací aplikací a zkusil jsem tento způsob. Ze mnou používaných aplikací byl asistent nespokojený jen s několika, dokud jsem například neodinstaloval záložní program Acronis, nechtěl asistent přistoupit k dalšímu kroku. Pokud se tedy zbavíte všech nekompatibilních programů, můžete pokračovat dál:

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Ponechat z původního systému můžete aplikace, nastavení a osobní soubory. Pouze ale pokud je předchozí systém Windows 7. V případě Windows Vista vám není umožněno zachovat aplikace (je možno je překopírovat z adresáře Windows.old). Ze systémů Windows XP je možné přenést jen osobní soubory, a také samozřejmě zůstanou v adresáři Windows.old na disku. Já jsem zde zvolil ponechat všechno.

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

V dalším kroku vám asistent nabídne pro vás nejvhodnější verzi Windows, za moje Windows 7 Ultimate to je tedy Windows 8 Pro. Na obrázku je screen pro US verzi systému, u nás se vám většinou spustí lokalizovaný průvodce a cena bude 30 EUR. Stačí kliknou a nakonec zaplatit. Tuto proceduru nemá cenu popisovat, poté už se systém stáhne a zeptá se vás:

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Na výběr jsou tři možnosti. Nainstalovat ihned ze staženého souboru, vyrobit médium (USB nebo DVD) a nebo odložit instalaci na později. Co volby znamenají je jasné. Většina z vás zřejmě zvolí vytvoření záložního média. To je celkem jednoduché, stačí vložit váš platný klíč a spustí se průvodce vytvořením DVD nebo USB disku. Ten pak můžete použít pro instalaci nebo jej prostě uložit pro pozdější použití. Já jsem DVD disk samozřejmě vyrobil, ovšem potom jsem klikl na volbu instalovat ihned.

Problémy

Vše probíhalo normálně, systém se dotázal na jakýsi update z webu jež jsem mu povolil a do prvního restartu vše jelo bez nejmenších problémů a pochyb. Na disku se vytvořila řada nových adresářů s novým systémem a poté se počítač restartoval. Bohužel tím to dobré skončilo. Instalace se zastavila na obrazovce s logem Windows 8 a dále už nepokračovala ani po třiceti minutách co jsem byl ochoten čekat. Bylo nutné systém restartovat ručně a zvolit volbu "Windows 7 Legacy" z nabídky po neúspěšném startu systému. Zkusil jsem tedy vložit do DVD mechaniky disk a spustil instalaci z něj, opět jsem zatrhl volbu o zachování všech aplikací, nastavení a osobních souborů. Bohužel, instalace se poté přerušila a byl jsem vyzván k upgradu z operačního systému. Tak jsem to zkusil ještě jednou, bohužel se stejným výsledkem - instalace zamrzla. Možná je na vině RAID pole co používám jako disk "C" a jeho drivery nebo nějaká chyba, dle topiců na webu nejsem s tímto problémem sám.

Musel jsem se tedy smířit s tím, že si práci opětovnou instalací všech aplikací neulehčím a vložil DVD opět do mechaniky s jistotou, že bude nutné nainstalovat systém klasicky - jako čistý systém. Tuto proceduru jistě každý zná, není ji nutné nějak představovat nebo popisovat. Systém byl nainstalován za pár minut, nemusel jsem vkládat žádné drivery pro RAID pole, jen to chtělo si trochu pohrát s pořadím bootovacích zařízení - jako známe z Windows 7. V BIOSu desky mám nastaveno vše na UEFI a Windows 8 Secure Boot, včetně Fast Boot.

Je hotovo

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Po několika restartech, a nějakém čase jež instalace zabere vás přivítá několik obrazovek s nastavením a poté už naprosto ohavný "Lock screen". Toho jsem se zbavil jako první, jelikož zdržuje. Musíte na něj nejprve kliknout a pak teprve zadávat heslo pro vstup do systému a to je otravné. Navíc si zde můžete vybrat jen z několika podobně "pitomých" obrázků. Zrušení této zbytečné obrazovky je snadné - v Group Police Editoru (gpedit.msc) prostě zatrhnete položku "Do not display the lock screen" pod záložkou Personalization. Poté stačí zadat vámi zvolené heslo a jste v desktopu, tedy na dlaždicích (rozhraní Metro).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama