microsoft-nabidne-pet-typu-oem-licenci-windows-10-office-2019-pobezi-jen-na-windows-10
Novinka Microsoft nabídne pět typů OEM licencí Windows 10, Office 2019 poběží jen na Windows 10

Microsoft nabídne pět typů OEM licencí Windows 10, Office 2019 poběží jen na Windows 10

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

12. 2. 2018 20:30 4

Microsoft v posledních dnech odhalil, že hodlá změnit způsobu udělování licencí systému Windows 10 svým OEM partnerům. Výrazné změny se ale mají udát také u populárního kancelářského balíku Office.

Reklama

Podle posledních informací Microsoft zvolí pět stupňů licencování svého operačního systému Windows 10 pro OEM partnery. Ty se budou lišit dle hardwarové výbavy zařízení, pro které bude systém určen. Lišit se pak budou také ceny jednotlivých verzí. Základní balíček Entry bude určen pro základní zařízení, jako jsou netbooky, menší AiO zařízení a notebooky s malým SSD a RAM do 4 GB. Tedy pro kompaktnější zařízení s procesory, jako je Atom, Celeron či Pentium. Za tuto licenci si bude Microsoft počítat 25 dolarů. Další v pořadí budou obdobně vybavená zařízení s větším SSD či HDD, jimž Windows nabídne licenci Value za 45 dolarů.

Microsoft nabídne pět typů OEM licencí Windows 10, Office 2019 poběží jen na Windows 10
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Pro běžná spotřebitelská zařízení s lepšími specifikacemi pak bude určena verze Core (65,45 dolarů). Ta bude vydána pro zařízení, která nesplňují parametry skupiny Core+. Zařízení s verzí Core+ mají parametricky nabídnout 4 až 8 GB RAM, rozlišení alespoň Full HD a v případě desktopů SSD či alespoň 2TB disk. OEM partneři za ní zplatí 86,66 dolarů. Po této verzi už následuje pouze varianta Adavanced, která má zahrnovat stolní PC a notebooky s high-endovými procesory z rodiny Intel Core i9, či i7 (se šesti jádry), nebo procesory AMD Threadripper, popřípadě Core i7, AMD FX či Ryzen 7 s více než 16 GB RAM. Tato licence bude určena také pro zařízení se 4K UHD rozlišením.

Microsoft nabídne pět typů OEM licencí Windows 10, Office 2019 poběží jen na Windows 10
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Co se týče změn v nadcházejícím balíčku Office 2019, ty také nejsou nijak potěšující. Office 2019 má totiž fungovat pouze na počítačích s nainstalovaným operačním systémem Windows 10 a dalším vydáním LTSC Windows Server. To má být ale jen špička ledovce, jelikož se mění i otázka podpory. Na rozdíl od starších sad Office, které měly doposud vždy alespoň 10letou podporu, bude životní cyklus podpory nové verze balíčku zkrácen na pouhých pět let běžné podpory a dva roky rozšířené podpory. Klientské aplikace navíc mají být k dispozici pouze formou instalátoru Click-to-Run. Msi instalace bude poskytována už pouze pro serverovou aplikaci. 

Zdroj: 1, 2, 3, 4

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama