Mikropočítače před 40 léty: Když to Altair konkurenci usnadnil
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Mikropočítače před 40 léty: Když to Altair konkurenci usnadnil

Mikropočítače před 40 léty: Když to Altair konkurenci usnadnil | Kapitola 3

Pavel Tronner

Pavel Tronner

9. 6. 2015 10:00 7

Seznam kapitol

1. A co s tím chcete dělat? 2. Počítače na pořadník 3. IMS Associates a IMSAI 8080 4. SWTPC6800 5. Tiskárna za lidových 250 dolarů

Je to už čtyřicet let, kdy se zrodil první masově vyráběný a užívaný mikropočítač, Altair 8800. Znamenal počátek nové doby, nového průmyslu. Altair byl sice první, ale ne jediný. Jako houby po dešti se zrodily i další mikropočítače a firmy jako IMSAI či SWTPC byla tehdejším počítačovým nadšencům stejně známé, jako je dnes Apple či Lenovo.

Reklama

Když byl počítač dokončen, stála IMS před podstatným problémem – co dál? Původně vůbec neplánovali počítač prodávat, ale vzhledem k nedostatku Altairů si uvědomili velkou příležitost.  Počítač nazvaný IMSAI 8080 byl veřejnosti představen v říjnu a první kusy byly k zákazníkům odeslány v prosinci roku 1975. V této době již byly k dispozici rozšiřující karty, především ty paměťové, takže počítač byl velmi dobře přijat a postupně se stal populárnější, než Altair. Rozšíření paměti bylo stěžejní, neboť pokud jste chtěli pracovat například v Basicu a stvořit program zpracovávající nějaká data, potřebovali jste aspoň 16kB RAM. A to tehdy bylo hodně.

Na tehdejších počítačových systémech byl zajímavý jeden detail. V podstatě nikdo neměl počítač kompletní od jedné firmy. Obvykle se jednalo o skládačky mnoha karet různých výrobců, podle toho co ten který uživatel dokázal sehnat. Hardwarová kompatibilita podle toho vypadala, takže se nelze divit, že software si obvykle každý vyvíjel pro svou vlastní sestavu.

Práce s Altairem i IMSAI8080 byla v mnohém primitivní, ovšem jedna věc je pro nás dnes zcela nepochopitelná. Jak Altair tak IMSAI měly přední panel zaplněn přepínači a diodami, pomocí kterých si uživatel zadával do paměti kód programu a kontroloval její obsah. Počítače neobsahovaly žádnou ROM s firmwarem.

IMSAI8080 si zahrál i ve Válečných hrách
i Zdroj: PCTuning.cz
IMSAI8080 si zahrál i ve Válečných hrách

Před započetím jakékoliv práce jste museli nejprve pomocí těch pitomých přepínačů zadat do paměti zaváděcí prográmek pro další činnost – například pro nahrání vlastního programu z děrné pásky či pro komunikaci s terminálem. Tento tzv. „bootstrap loader“ byl naprostou nezbytností, jinak jste počítač nemohli ovládat. A k jeho zadání, ač to zní dnes neuvěřitelně, sloužily právě ty zmíněné přepínače. Při každém spuštění vás tedy čekalo několik minut moc příjemné činnosti.

Tento dost šílený způsob práce se stal minulostí díky třetímu tehdy dostupnému mikropočítači, který se též objevil na podzim roku 1975 – SWTPC6800.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama