MSI A88X-G45 Gaming: luxusní design i výbava
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI A88X-G45 Gaming: luxusní design i výbava

MSI A88X-G45 Gaming: luxusní design i výbava | Kapitola 16

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

6. 5. 2014 03:00 7

Seznam kapitol

1. Pár slajdů úvodem 2. Představení desky 3. Detailní pohled 4. Popis napájení 5. BIOS 6. BIOS – další screenshoty 7. Software 8. Software – pokračování
9. Testovací sestava a metodika 10. Benchmarky I. – Paměťová propustnost 11. Benchmarky II. – Výkon procesoru 12. Benchmarky III. – Grafický výkon 13. Benchmarky IV. – Propustnost rozhraní 14. Spotřeba a teploty 15. Měření napětí a přetaktování 16. Závěrečné hodnocení

Nové APU Kaveri od AMD už znáte docela důvěrně. Je na čase podívat se i na nějakou zajímavou základní desku pro FM2+. Zvolili jsme to nejlepší, co nabízí MSI – desku s čipsetem A88X s bohatou výbavou a kvalitním zvukovým i síťovým kodekem. Model z řady Gaming potěší nejen hráče, ale i overclockery a ani cena není nikterak závratná.

Reklama

Komplexní hodnocení berte prosím s jistou rezervou. Je totiž jasné, že ne každý využije množství USB 3.0 portů, lepší zvukový / síťový kodek nebo například mSATA port. Stejně tak ne každý vyžaduje CrossFireX / SLI zapojení nebo dodatečné navýšení výkonu sestavy přetaktováním. Pro někoho může být také důležité bohaté příslušenství, ale to hodně souvisí s cenovou kategorií desky. Někdo zase může ocenit propracovanost a grafické zpracování BIOSu nebo přiloženého softwaru. Pro někoho nemusí být zase důležitá cena, ale raději si připlatí za kvalitu nebo preferuje určitou značku, design apod. Požadavky se zkrátka mohou hodně různit.

V řadě testů jste se mohli přesvědčit, že z hlediska výkonu při implicitním nastavení jsou na tom všechny desky téměř shodně. Stejně tak by se daly shrnout možnosti navýšení výkonu přetaktováním a celková spotřeba sestavy – rozdíly jsou zde opravdu minimální, ale stále měřitelné. V dalších ohledech jsme již narazili na rozdíly, které byly nejčastěji ovlivněny osazenými komponentami, jejich kvalitou / provedením a také nezbytnou softwarovou výbavou. V následujícím odstavci se tak pokusíme ve stručnosti charakterizovat testovanou základní desku a vypíchnout její klady, zápory nebo odlišnosti oproti konkurenci.

MSI A88X-G45 GAMING

MSI A88X-G45 Gaming: luxusní design i výbava
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní deska MSI A88X-G45 GAMING je primárně cílena na hráče. To je znát zejména na osazení modernějšího zvukového kodeku a kvalitnějších přidružených komponent a stejně tak na síťovém čipu s možností úpravy priorit při síťové komunikaci pro dosažení vyšší propustnosti a nižší latence ve hrách. Nový herní přírůstek pro platformu AMD toho nicméně nabízí daleko více a spokojení budou i počítačoví nadšenci, případně overclockeři. Ti dostanou celou řadu různých tlačítek a přepínačů, které pomohou v přetaktování sestavy jak s konvenčním chlazením, tak i za pomocí kapalného dusíku (LN2). Nechybí ani měřicí body napětí a stavový POST displej. Pouze je škoda, že výrobce na černé PCB desky neosadil záložní BIOS čip. Napájení je sice pouze hybridní, ale ve spojení s robustními pasivními bloky zastává svou funkci na jedničku, a to i během přetaktování – to je mimochodem díky robustnímu softwarovému balíku a přehledně zpracovanému rozhraní BIOSu poměrně intuitivní. Ve výsledku tak dostanete kvalitně zpracovanou základní desku s dostatkem rozšiřujících slotů, portů USB 3.0 a SATA 6 Gb/s. Cena desky je o něco vyšší, dalo by se říci, že na poměry obvyklé u platformy AMD FM2+ je dokonce hodně vysoká. Jenže totéž je nutné říci o nastandardní výbavě a proto se nezdráháme A88X-G45 GAMING doporučit ke koupi.

MSI A88X-G45 Gaming: luxusní design i výbava
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI A88X-G45 Gaming: luxusní design i výbava
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Golden Award, květen 2014
MSI A88X-G45 GAMING (AMD A88X)
„kvalitní zvukový kodek, rychlý síťový čip, bohatá výbava a OC funkce za odpovídající cenu“

Za poskytnutí procesoru A10-7850K děkujeme společnosti AMD.

Za zapůjčení základní desky A88X-G45 GAMING děkujeme firmě MSI.

Také děkujeme společnosti Kingston Technology za zapůjčení DDR3 pamětí Kingston HyperX Predator 2400 MHz, SSD disků HyperX 120 GB, HyperX 3K 480 GB a USB 3.0 Flash disku DataTraveler HyperX 64 GB do testovací sestavy. Stejně tak poděkování patří i firmě Futuremark, která dodala bezplatné licence ke grafickým testům 3DMark11 a 3DMark.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama