MSI GeForce GTX 680 Lightning – nejvyšší výkon, super výbava
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI GeForce GTX 680 Lightning – nejvyšší výkon, super výbava

MSI GeForce GTX 680 Lightning – nejvyšší výkon, super výbava

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 7. 2012 03:00 30

Seznam kapitol

1. Výkonnější než GHz edice Radeonu HD 7970! 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2 9. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 11. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. Stalker CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3D11 13. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2,...) 14. Shrnutí výkonu, ceny 15. Spotřeba a teploty 16. Přetaktování 17. Závěr

Vládu nad grafikami s jedním GPU převzal minulý týden Radeon HD 7970 GHz. Proti referenčnímu Radeonu HD 7970 nabízí vyšší výkon, i když vykoupený hlučným chladičem a vyšší spotřebou. GeForce Lightning od MSI má ještě vyšší výkon, ultra tichý chladič a brutální potenciál k přetaktování. Nový král grafik je zde.

Reklama
 MSI GeForce GTX 680 Lightning – nejvyšší výkon, super výbava
i Zdroj: PCTuning.cz

Situace na trhu je celkem přehledná a snadno čitelná. V prosinci AMD představilo Radeon HD 7970, kartu se skvělým výkonem, ale velmi vysokou cenou (za jakou se dřív prodávaly duální karty). Výrobci se po střídmějších rocích způsobených krizí zkrátka chtějí zahojit, samozřejmě na zákaznících. Grafiky jsou dražší, než jsme byli léta zvyklí, a situace se asi už k lepšímu nezmění. Výrobci ucítili příležitost a nechtějí si jí nechat ujít. 28nm výroba je drahá a výtěžnost je stále slabá, TSMC nestíhá dodnes pokrýt všechny nasmlouvané dodávky všem zadavatelům. To grafiky také prodražuje, stejně jako chamtivost producentů grafik.

Pokračujme ale v pohledu na trh, v lednu přichází Radeon HD 7970 na trh a do obchodů. Interval mezi referenční edicí a vylepšenými návrhy trvá tři měsíce. Karta od MSI série Lightning tedy přichází na trh v březnu. Stejně jako GeForce GTX 680, která se ujímá žezla nejvýkonnější grafiky s jedním GPU. Jak jsem v naší recenzi zjistili, přetaktovaný MSI Radeon HD 7970 Lightning (takty 1070 MHz) se hrdě postavil vedle GeForce GTX 680, nabízel v té době téměř nachlup stejný výkon. Dnes díky novým ovladačům karta od MSI referenční GeForce o pár procent překoná, stejně jako oficiální GHz edice Radeonů HD 7970 s podobnými frekvencemi.

Situace se nám zde tedy opakuje, jen grafiky se nám otočily, tři měsíce po vydání referenční GeForce GTX 680 vydává MSI svůj luxusní model řady Lightning. Ten se opět může směle postavit nejvýkonnější grafice současnosti– referenčnímu Radeonu HD 7970 GHz, a nabízí stejný výkon. Karta od MSI totiž díky vyšším frekvencím nabízí mnohde o kousíček vyšší výkon než referenční Radeon HD 7970 GHz, v průměru jde o jasnou "plichtu". Tento výsledek jsme ale čekali, MSI si s kartou opravdu vyhráli a vybavili ji o deset procent vyššími frekvencemi.

 MSI GeForce GTX 680 Lightning – nejvyšší výkon, super výbava
i Zdroj: PCTuning.cz

Než si kartu představíme na slajdech a také pod drobnohledem, pozastavme se ještě u jednoho zajímavého slajdu z prezentace a připomeňme si ho. Vidíme na něm "jak šel čas" s grafickými kartami řady Lightning od MSI. Ještě dnes si živě vzpomínám na první z nich, jež dorazila v létě roku 2009. Oním prvním pokusem o ovládnutí trhu s grafikami s vyšší přidanou hodnotou byla GeForce GTX 260 Lightning. V minulosti zapátrejte zde. Šlo o první kartu vyrobenou hlavně pro extrémní taktovače a nadšence a bylo s ní vytvořeno několik světových rekordů v taktování.

Další z karet této řady – GeForce GTX 275 – testoval kolega Mirek a také se mu moc zamlouvala, přesvědčte se zde. Třetí kartou, jež se nám dostala do ruky, byl legendární Radeon HD 5870 Lightning. Legendární neříkám nadarmo, tato karta doslova rozmetala tehdejší rekordy snad ve všech testech a benchmarcích. Kartě jsme sice nevěnovali celou recenzi (což je škoda), ale i tak jsem jí pod dusíkem otestoval u recenze základní desky. Tady se podívejte na pátý nejlepší výsledek na světě tehdejší doby. Dalším zástupce těchto skvostů pak byla již téměř zapomenutá GeForce GTX 480 Lightning, jež jsem měl pod dusík přislíbenou, nakonec k testu ale nedošlo. Její život trval jen několik týdnů, byla nahrazena GeForce GTX 580. Měla ovšem unikátní chladič, který se podruhé už neobjevil.

Jedním, dnes už postarším přírůstkem do této exklusivní rodiny, byla GeForce GTX 580 LIghtning, jež nás dokonale ohromila a my jsme ji za to v recenzi náležitě ocenili. Radeon HD 6970 Lightning jsme netestovali, nebyl ničím zajímavý. Nešel ani dobře taktovat a jeho extrémní featury byly tedy zcela k ničemu, postrádal také top výkon a byl v podstatě prodejním propadákem. Letos jsme už otestovali zmíněný Radeon HD 7970 Lightning a byli jsme z něj nadšení, naprosto geniální karta i po třech měsících na trhu v podstatě nepřekonaná. Dnes přichází nový, a zřejmě letos i poslední model série LIghtning. GeForce GTX 680. Možná MSI uveden ještě XE verzi s více pamětí jako v případě GeForce GTX 580, ale to nyní ještě nevíme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama