MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem

MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 9. 2013 08:00 27

Seznam kapitol

1. Design především, 17" v luxusním balení 2. Představení, balení a specifikace 3. Hardware I. (CPU, GPU) 4. Hardware II. (disky, paměť) 5. Zpracování, konektory a repro 6. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie
7. Výkon procesoru (Core i7-4700HQ) 8. Testy herního výkonu (GTX 765M) 9. Přetaktování 10. Galerie notebooku 11. Závěr

Výkonný procesor Haswell, grafika GeForce GTX 765M, 16 GB paměti, 2 SSD disky v RAIDu a 1 TB jako úložiště. Skvělá klávesnice, zvuk a navíc s úhlopříčkou LCD přes 17". Tohle všechno skrývá stylový herní notebook od MSI, jehož hmotnost je jen neuvěřitelných 2,6 kg a tloušťka jen 2,5 cm. Elegantnější herní stroj na trhu nenajdete!

Reklama

Díky zcela prázdnému BIOSu, kde nelze nastavit téměř nic, není možné procesor přetaktovat nijak. Upřímně se přiznám, že nějaké taktovací utility pro Windows jsem nezkoušel. Není zde ani Turbo tlačítko, ani Turbo mód. S procesorem asi tedy nehneme, ani se tomu ale nedivím. Když už na základních taktech throttluje a má takto vysoké teploty, co by se s ním stalo po přetaktování? Bylo by to ještě horší. Procesor tedy vzdáváme, co ale GPU? Je to podobné jako u minule testovaného notebooku od MSI. Podívejme se:

MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická karta v notebooku se dá celkem snadno přetaktovat. Nejlepší volbou byl tedy MSI Afterburner. Škoda limitu taktu jádra, jež je nastaven na max. 985 MHz, možná by šlo jádro ještě výše. Jak ukazují obrázky, dosáhl jsem stabilního taktu pro všechny testované hry 985 MHz pro GPU a 4,37 GHz pro paměti. U jádra GPU jde o nárůst frekvence o 19 procent, u pamětí pak o slabých 9 procent. Výkon by měl stoupnout někde kolem 15 procent, pravděpodobně je zde brzdou procesor, nebo stále nízký výkon pamětí. Takto se zvýšil výkon:

Základní takt GPU 850 MHz+ Turbo Boost
i Zdroj: PCTuning.cz
Základní takt GPU 850 MHz+ Turbo Boost

Výkon po přetaktování GPU na 985 MHz a pamětí na 4,37 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz
Výkon po přetaktování GPU na 985 MHz a pamětí na 4,37 GHz

Výsledek je nakonec slabý, nárůst výkonu byl jen 9 procent. To nám dává tušit, že brzdou jsou opravdu paměti. Právě o tolik totiž stoupl jejich takt, GPU je tedy nedostatečně zásobeno přes pomalé paměti a výkon se s vyšším taktem GPU nezvyšuje. Celkově to je tedy bída. Procesor nejde taktovat vůbec, grafika jen o kousek. Nárůst výkonu kolem deseti procent je ale solidní výkon navíc. Klidně bych se nebál takto jádro a paměti nechat, u slabšího GPU se každý snímek za sekundu navíc hodí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama