MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080

MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080 | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 10. 2016 03:00 39

Seznam kapitol

1. Extrémní herní notebook 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI GT83VR – hardware I. (CPU, GPU) 4. MSI GT83VR – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro 7. Klávesnice, chlazení
8. Teploty a výdrž baterie 9. Výkon procesoru (Core i7-6920HQ) 10. Testy herního výkonu (GTX 1080 SLI) 11. Přetaktování GPU a CPU 12. Galerie notebooku 13. Závěr

V dnešním testu si ukážeme absolutně nejvýkonnější herní notebook na trhu, brutální 18,4" monstrum se dvěma GTX 1080 ve SLI, RAID polem ze dvou disků Samsung pro M.2 s NVMe, svítícím touchpadem a podsvícenou mechanickou klávesnicí se spínači Cherry MX. Napájí jej dva zdroje najednou a zájemci za něj zaplatí bezmála na 150 tisíc!

Reklama

Závěr

MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Upřímně, hodnocení nebude snadné. Na jedné straně je obrovský herní výkon, který ale zcela nesmyslně brzdí nízké rozlišení a slabší procesor. Také dva zdroje jsou už doslova „masakr“, slovo mobilita zde ztrácí zcela svůj význam. U tohoto stroje budete v zajetí napájecích kabelů. Nezvykle umístěná klávesnice a touchpad, nevelký systémový disk, byť brutálně rychlý.

Na druhé straně kvalitní zvuk, skvělé zpracování ale hlavně tady jde o herní výkon. Ten je totiž opravdu vysoký, i přes slabší efektivitu SLI. Podívejme se na vše detailněji:

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava notebooku je výborná, zpracování je tradičně hodně slušné. Tělo je z velké části plastové, vrchní část je ale kovová. Klávesnice je mechanická, pro hráče tedy ideální, mně osobně vadí její umístění na spodku stroje a zapuštění do těla. Podsvícení je ale perfektní. Touchpad je užší, a jde přepínat do numerického bloku. Také zde mi jeho umístění na straně nevyhovuje. To je ale věc zvyku a názoru. Reproduktory jsou solidní, zvuk je opravdu hodně dobrý.

Spotřeba v klidu je zbytečně vysoká, výrobce si mohl s nastavením lépe pohrát a omezit hlučnost i spotřebu. Takový Nvidia Optimus by jistě hodně pomohl. Výdrž baterie je slabá, vzhledem k osazeným komponentám a jen malé baterii to lze očekávat. Hodina hraní na baterie není nic moc. Baterii lze snadno vyměnit, což je bezesporu výhoda.

Komponenty

U tohoto stroje je vše podřízeno maximálnímu hernímu výkonu, platíme za to ale extrémní hmotností a cenou. Při hmotnosti více než pět kilogramů se při přenášení opravdu hodně pronese. Máme možnost taktování, upgradu všech komponent kromě CPU, to se dnes jinde moc nevidí. Osazený procesor je na notebook výkonný extrémně, pro jednu grafiku by stačil celkem dobře. Pro SLI je ale slabý, pro SLI z GTX 1080 je totiž slabý jakýkoliv dnešní procesor, je nutné navýšit výkon taktováním a vysokými frekvencemi. To ale u mobilního čipu moc nejde, pokud jej nechladíte vodou jako třeba Asus. Kapacita pamětí 64 GB stačí i s velkou rezervou, zde není co vytknout. Výrobce osadil kvalitní moduly Kingston s taktem 2400 MHz.

Systémový disk SSD je bomba, je osazena dvojice ultra výkonných M.2 disků Samsung SM951 v poli RAID. Osazena je nejvýkonnější varianta pro NVMe, byť s menší kapacitou 256 GB. Celkových 512 GB ale není velký luxus, vezměte si jen, kolik dnes moderní hry spolykají místa. Na takový disk jich nainstalujete pár a je konec. Chtělo by to alespoň dvakrát tolik, ovšem cena by se zvýšila dost značně. Vše je bleskové, jak start počítače, tak načítání her i aplikací. Druhý disk s kapacitou 1 TB také jistě uživatel ocení.

GeForce GTX 1080 je extrémně výkonný grafický čip. Společně s 8 GB paměti nabízí stejný výkon jako referenční GeForce GTX 1080 v desktopu. Proti GeForce GTX 980 nabízí průměrně o 36 procent vyšší výkon ve hrách i benchmarcích. To je hodně dobrý výsledek. Podobný nárůst měla GTX 980 proti GTX 980M vloni. Připojovat druhou GeForce GTX 1080 je skoro až zbytečné. Škálování s druhou kartou jen jen třetinové, konkrétně 28 procent v průměru. To je bída, za druhý čip zaplatíte „ranec“. Skoro jej nevyužijete, musíte připojit 4K externí monitor nebo VR set, což jediné dává u tohoto počítače smysl, byť u notebooku to zní jako divné doporučení. Škálování druhé grafiky ve 4K bylo pak narostlo na 45–50 procent.

Osobní názor

Tentokrát mne nefunkční Nvidia Optimus obzvlášť mrzí, výkon integrovaného jádra v čipu je slušný a pro mnoho činností bohatě postačí. Významně by se snížila spotřeba v klidu i lehčí zátěži, kdyby se obě GeForce zcela vypnuly. S tím souvisí horší výdrž baterie ve 2D prostředí. Hlučnost při hraní je velmi vysoká a může být rušivá, zvukový projev ale není nijak zásadně nepříjemný – dá se skousnout.

Další věc, která je na pováženou, je opravdu vysoká hmotnost. I přenášení mezi autem a domem/hotelem je peklo. Pokud k tomu připočteme ještě potřebu dvou napájecích zdrojů a kabelů, není to pohodlné. Dva zdroje jsou zlo a doufám, že trend budoucí se bude ubírat opačným směrem – zmenšováním zdrojů. Z pohledu výkonu je zhodnocení jasné, diskový výkon je extrémní, byť mohl být systémový oddíl větší. Procesorový výkon také stačí na cokoliv kromě dvou grafik ve SLI. To už jsme ale probrali.

Největší překážkou pro mé hraní je umístění klávesnice a touchpadu, určitě je to o zvyku a já jsem za roky zvyklý jinak. Nevím, co MSI vedlo k tomu, že klávesnici natěsnali k přední hraně, možná to bylo málo prostoru pro komponenty. Pokud by byla přední hrana jen nízká, asi by to nevadilo, ale při výšce pár cm to už vadí. Je to ale můj osobní pocit, každý to může cítit jinak.

Zbývá mnoho dalších pozitiv. Výkon ve hrách je gigantický, roven klasickému desktopu. Žádné kompromisy. Skvělá je možnost upgradu většiny komponent, GPU, pamětí, HDD, SSD, Wi-Fi. Jako příznivce ladění mne potěšila možnost taktování grafiky i procesoru. Dalšími lahůdkami je osazený SSD disk (dokonce s chladičem), kvalitní podsvícená klávesnice. Za to všechno si ale bohužel dosti připlatíte, to už je ale u podobných počítačů běžné, takže tím nemůžeme být zaskočení.

MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti MSI Česká republika

MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama