MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080

MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080 | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 10. 2016 03:00 39

Seznam kapitol

1. Extrémní herní notebook 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI GT83VR – hardware I. (CPU, GPU) 4. MSI GT83VR – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro 7. Klávesnice, chlazení
8. Teploty a výdrž baterie 9. Výkon procesoru (Core i7-6920HQ) 10. Testy herního výkonu (GTX 1080 SLI) 11. Přetaktování GPU a CPU 12. Galerie notebooku 13. Závěr

V dnešním testu si ukážeme absolutně nejvýkonnější herní notebook na trhu, brutální 18,4" monstrum se dvěma GTX 1080 ve SLI, RAID polem ze dvou disků Samsung pro M.2 s NVMe, svítícím touchpadem a podsvícenou mechanickou klávesnicí se spínači Cherry MX. Napájí jej dva zdroje najednou a zájemci za něj zaplatí bezmála na 150 tisíc!

Reklama

Klávesnice, chlazení

MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesnice je mechanická, se spínači Cherry MX od německého výrobce Cherry. Konkrétně jde o "MX Brown" modely spínačů. Tohle je dle MSI a také výrobce spínačů, to nejlepší na trhu pro herní klávesnice. Myslím, že mají pravdu, tedy pokud jste příznivcem mechanických kláves s vyšším zdvihem. Já jejich příznivcem nejsem, mám rád i na desktopu "notebookové" klávesnice, se zdvihem co nejnižším.

Nyní to bude čistě subjektivní hodnocení: Klávesnice, zdvih a odezva kláves je klasická, tedy skvělá pro Cherry. Hraní bylo pro mne ale utrpením, ze zcela jiného důvodu. Mechanickou klávesnici ještě dokážu překousnout, ale vysoký okraj počítače nikoliv. Klávesnice je totiž zapuštěná do těla počítače, a výška počítače je 5 cm, ovládání všech tlačítek bylo velice namáhavé a po nějaké době o bolestivé. Celou dobu vás při hraní tlačí přímo do zápěstí okraj počítače. Já jsem po několika hodinách hraní Mafia III, hrát musel přestat, což jsem nezažil už roky.

Za mě tedy ne. Mechanickou klávesnici budiž, ale umístěnou níže v profilu nebo výše v těle notebooku, ne "na schodech". Řešením by bylo přidávat k notebooku nějakou latexovou podložku pod ruce, tím by se dal asi problém vyřešit. Osobně totiž nechápu, proč je klávesnice úplně dole, touchpad vedle ní a nad klávesnicí milion prázdného místa. Pokud by byla klávesnice výše, daly se ruce opřít o spodní část a touchpad mohl být umístěn tradičně. Tohle rozmístění je chyba ...

MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Důležitou vlastností klávesnice je podsvícení, u tohoto stroje je možné zvolit si barvu z ohromné barevné škály, což je potěšující. Lze jej i snadno vypnout. Také intenzita podsvícení je dobře nastavená a dá se měnit. Podsvícení bylo rovnoměrné a velmi dobré.

MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou věc, která ve mně zanechala spíše smíšené pocity, je inteligentní touchpad. Ten ve zhasnuté podobě slouží jako touchpad klasický, poté jej přepnete do rozsvícené podoby, kterou vidíte na obrázku. To pak slouží jen jako numerický blok. Přepínání je nepřesné, občas do plochy musíte ťukat několikrát. Co mi ale osobně vadilo nejvíc je umístění touchpadu vpravo, vedle klávesnice. Opět je to asi jen můj osobní pocit, ale na notebooku má být touchpad uprostřed. Na tohle umístnění si člověkem musí nejprve zvyknout. Až si zvyknete, bude to asi v pohodě.

Chlazení

MSI GT83VR Titan SLI: naprosto brutální stroj s 2× GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Chlazení (systém se jmenuje Boost Titan) už jsme viděli v předchozích kapitolách o hardware. Princip a provedení je jednoduché a praktické. Všechny nejžhavější komponenty (CPU a GPU) jsou vybaveny bloky s heat-pipe jež vedou teplo do bloku se žebry umístěných u ventilátoru před výdechy v šasí. Systém je třícestný, tedy má každá komponenta svůj chladící blok a heat-pipe. Tři ventilátory jsou ale hlučné, víc než dva u podobných systémů. Bohužel.

V klidu je počítač obstojně tichý, při náročnější práci – přehrávání HD videa a podobně už ale ventilátor bezpečně uslyšíte. Zarazilo mne, že se ventilátory roztáčí a jsou hlučné, i když nic náročného neděláte. Systém si občas jakoby "odfrkne". To mne rušilo. Myslím, že s takhle výkonnými komponenty, by mohl být počítač i na baterii stále naprosto tichý, ale není. Procesor by stačilo hodně podtaktovat – a stále by stačil na všechny úlohy, stejně tak zbytek systému. Zvuk není nepříjemný, intenzita není vysoká, ale prostě jej uslyšíte. Při dlouhém hraní her je notebook hodně hlučný. Jde bezpečně o "vysavač". Zkrátka 45W CPU a 2x 160W GPU je taková porce tepla k odvedení, že tichý být prostě nemůže. S tím se musí majitel smířit a počítat s tím už před koupí. Když si uvědomíme, že napájím stroj dvěma 330W zdroji, je pochopitelné, že tohle bude mít s hlukem problém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama