MSI GTX 1060 Gaming X v testu: Prostě luxus!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI GTX 1060 Gaming X v testu: Prostě luxus!

MSI GTX 1060 Gaming X v testu: Prostě luxus! | Kapitola 26

Adam Vágner

Adam Vágner

20. 7. 2016 16:00 195

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 1080 FE: představení a parametry 2. Detaily, výbava, konektory 3. Testovací sestava 4. Windows 10 a nové hry: Doom 5. Windows 10 a nové hry: Dirt Rally 6. Windows 10 a nové hry: Fallout 4 7. Windows 10 a nové hry: Metro 2033 Redux 8. Windows 10 a nové hry: Rise of Tomb Raider (DX12) 9. Windows 10 a nové hry: Total War: Warhammer (DX12) 10. Windows 10 a nové hry: shrnutí výsledků 11. Aliens vs. Predator Benchmark 12. Battlefield 4 13. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover
14. Crysis 3 15. Grid 2 16. Metro: Last Light 17. World of Tanks 9.1 18. Boost u Nvidia GeForce GTX 1060 FE v AvP 19. Boost u GeForce GTX 1060 FE v Bioshock Infinite 20. Boost u Nvidia GeForce GTX 1060 FE v Crysis 21. Teploty 22. Chování ventilátorů 23. Hlučnost 24. Spotřeba, poměr výkon/watt 25. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 26. Závěrečné shrnutí

Podíváme se na první z várky nereferenčních karet, které nás (aspoň doufám) čekají. A začneme pěkně zostra, špičkovým modelem MSI GTX 1060 Gaming od MSI. Má novou generaci chladiče Twin Frozr s novými ventilátory, brutálně předimenzované chlazení a hlavně je obrovská; návrh si v ničem nezadá s highenovými modely.

Reklama

Parametry karty, provedení, vlastnosti i přidané funkce tvoří pohromadě docela luxusní celek A byla by škoda to pokazit nějakou výhodnou cenou, ne?

Ale vážně, právě cena je jediné, co můžu kartě vytknout. Ve srovnání s jinými špičkovými modely zvučných jmen (třeba Strix O6G Gaming od Asusu) není nijak přestřelená, ale pak jsou tu také výrazně levnější karty. A je nasnadě, že udělat s takovým čipem a takovými provozními vlastnostmi tichou a přitom i levnou kartu není nikterak těžká práce. A ve srovnání s tím, co za obdobné peníze nabízí „vzorová“ GeForce GTX 1060 je karta v tomto provedení jednoznačná volba (americká cena 1060 Gaming X by měla být snad o deset dolarů nižší).

Asi jen málokdo si ale odůvodní, proč u karty připlácet za snadno zbytné funkce v podobě nastavitelného podsvícení nebo předimenzovaného chlazení.

Provozní vlastnosti karty jednoznačně opravňují MSI chít za kartu víc. Jenže při takovém příplatku by se opravdu slušelo nabídnout výrazně vyšší tovární přetaktování a výkon, v tomhle případě si připlatíte spíš už jen na ten chladič a podsvícení. (i když i to je v podstatě jen kosmetická závada, na jejíž nápravu stačí pár myšokliků).

Být na mě, všem doporučím, aby GTX 1060 z první vlny s takto napálenou cenovkou hned nepořizovali, dlouho by pak kartám taková cena asi nezůstala. Ale bojím se, že bude-li nedostatek levnějších modelů, tak se i po takto drahých kartách jen zapráší. Ale uvidíme, jak budou výrobci stíhat doplňovat sklady. Po zkušenostech s jinými modely (např. GTX 980 Gaming či 980 Ti Gaming) už se taky trochu bojím, že karty z řady MSI Gaming už mají takové renomé, že to ani za pár týdnů nebude výrazně lepší a zájemcům o levnější karty MSI nabídne prostě jiné a levnější modely.

MSI GTX 1060 Gaming X v testu: Prostě luxus!
i Zdroj: PCTuning.cz

Myslím, že hodně tvrdou konkurencí pro GTX 1060 Gaming X budou už i levnější modely od samotného MSI. MSI GTX 1060 Gaming má brutálně naddimenzované a tím pádem i drahé chlazení a pro normální smrtelníky do sestavy poskládané z běžných komponent (např. ve skříních, ve kterých setrvaly ventilátory přímo od výrobce) je tohle řešení opravdu zbytečné.

Ale jsou také uživatelé, kteří pořizují ventilátory za pětistovku, stahují na nich otáčky a jsou schopní na karty s podobnou spotřebou dokupovat chladiče za patnáct stovek právě proto, aby byly co nejtišší. A pro ně bude tato karta ideální volba. Podobně jako u pasivně chlazených karet v zátěži spíše než ventilátory uslyšíte cívky napájení. Nejsou nijak hlučné, naopak, v tomto ohledu patří karta k těm lepším, ale ventilátory vedle toho prostě ani není slyšet.

I když jsem se k taktování ještě nedostal, ze zkušeností na internetu je vidět, že ani s tím by neměl být problém a přináší slušný nárůst výkonu.

V zásadě se opakuje to, čeho jsme byli svědky už při uvedení GTX 960. Pokud s nějakou opravdu tichou GTX 960 máte zkušenosti, asi tušíte, o čem je řeč. Máme tu i v zátěži stejně tiché a stejně chladné a úsporné karty, tentokrát už nám ale nabízejí výkon ještě nedávno highendové GTX 980. Pro full HD v drtivé většině her bez problémů i s velkou rezervou, pro vyšší rozlišení tak akorát, jen pro to 4K je to zatím málo (ale v tomto ohledu nejsou dokonalé ani highendové karty).

Oproti minulé generaci s obdobným výkonem – GeForce GTX 980 – jde o výrazný posun k lepšímu (o Radeonech R9 390X nemluvě). V této cenové a výkonnostní kategorii jde ve všech ohledech o špičkový produkt, který žádnou ze svých vlastností nezklame. Vážně to jediné, co se mu dá vytýkat, je to, že si za to výrobce nechá i zaplatit. Ale i tak je to není zdaleka tak zlé jako u highendu, Prostě pokud neobracíte každou (sto)korunu, ale GTX 1070 už je na vás moc, můžu tuhle kartu jedině doporučit. Proto zlatá...

MSI GeForce GTX 1060 Gaming X
KLADY
MSI GTX 1060 Gaming X v testu: Prostě luxus!
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI GTX 1060 Gaming X v testu: Prostě luxus!
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
příkon, poměr výkon watt vyšší cena
Pro full HD i s velkou rezervou horší poměr cena/výkon než levné modely
nízká spotřeba (+ malé nároky na chlazení) malý nárůst výkonu proti kartám na referenčních taktech
Bez zátěže i v zátěži neslyšná  
teploty s rezervou pod limitem  
stabilní GPU Boost  
hodně předimenzovaný chladič  
Orientační cena s DPH: 9750 Kč

MSI GTX 1060 Gaming X v testu: Prostě luxus!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama