msi-mega-view-588-multimedia-na-cesty
Zábava Článek MSI Mega View 588 - multimédia na cesty

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty

Novák Radek

Novák Radek

6. 12. 2005 01:00 16

Seznam kapitol

1. MSI Mega View 588 2. Vlastnosti a schopnosti 3. Technické specifikace a závěr

Není tomu zase až tak dávno, co se na trhu objevily první přenosné audio přehrávače s pevnými disky s kapacitami přes pět gigabajtů. Na začátku uměly pouze přehrávat hudbu, s postupem času pomocí barevných displayů zobrazovat i fotky a logickým vyústěním bylo i přehrávání videa. Jedním z přehrávačů spadající do této kategorie je i přenosný multimediální přehrávač z provenience MSI s názvem Mega View 588, kterému se v dnešní recenzi podíváme na zoubek

Reklama

MSI Mega View 588 je takzvaný PMP (Portable multimedia player), tedy přenosný multimediální přehrávač - přístroj, který si poradí jak s přehráváním hudby, sledováním videa a prohlížením fotek v různých formátech, tak i s nahráváním zvukových a video sekvencí. K tomu mu dopomáhá barevný display o úhlopříčce 8,9cm a hlavně úložný prostor o velikosti 20GB, který je možné zásobovat z počítače pomocí plného USB 2.0 připojení. Jeho schopnostem odpovídá i cena přesahující hranici 11.000 Kč a my se teď přesvědčíme, jestli se opravdu za hodně penězi skrývá také hodně muziky.

První pohled

Na počátku nás od prvního kontaktu s přehrávačem dělí obligátní krabice. Ta je poměrně velkých rozměrů, v povedeném fialovo-stříbrném designu se stručným výčtem všemožných podporovaných funkcí a dává tušit bohatý obsah. Velká fotografie na povrchu a malé na bocích zobrazují všechno přibalené příslušenství a zadní strana skrývá dokonce odstavec českého textu. Po informativní stránce nelze tedy balení nic vytknout.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Pěkná krabice vždy potěší, navíc je-li na ní uvedeno vše jak má

Po jeho otevření nás firma MSI chce ještě chvilku napínat, protože je v něm vloženo ještě jedno "víko".

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Obsah je i po otevření skryt před víkem informujícím o schopnostech přístroje

Po jeho odklopení se na nás vykoukne samotný přehrávač ukrytý ve svém ochranném pouzdru a veškeré ostatní příslušenství zatavené pečlivě v igelitových sáčcích umístěných v ochranné formě ne nepodobné použitým materiálem obalům na vajíčka.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Veškeré příslušenství na nás číhá v "krabici od vajíček"

Pokud vše vybalíme, zjistíme, co vše si pro nás společnost MSI připravila. Kromě samotného přehrávače je přítomno i ochranné pouzdro, sluchátka, dálkové ovládání, napájecí zdroj, čtveřice různých kabelů, šňůrka a instalační CD s manuálem.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Obsah balení je vskutku poměrně bohatý

Nyní se podívám podrobně na jednotlivé součásti balení a poté si povíme více o tom, co nám Mega View předvedlo.

Přehrávač

Základem všeho je samotný přehrávač o rozměrech 124×76×24,5 mm a hmotnosti 245 gramů. Je vyroben z pevného plastu se stříbrným nátěrem evokujícím kovový vzhled. Ten je navíc ještě umocněn přední stěnou, jejíž velká část je právě kovem potažena a jíž navíc vévodí barevný TFT display o úhlopříčce 8,9cm doprovázený triem hlavních ovládacích prvků.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na čelo přístroje za denního světla

Pravá strana těla přístroje je přibližně o půl centimetru zesílená, zaoblená a potažená silnou gumou, takže se přehrávač velmi dobře a pohodlně drží v ruce, i přes svoji trošku větší hmotnost. Naopak celá druhá strana je vyhrazena všemožným vstupům a výstupům. Kromě vstupu napájecího zde najdeme výstup na sluchátka, mini-USB vstup, a A/V vstup a výstup.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Levá strana se postará o veškerou konektivitu

Poslední, z uživatelského hlediska zajímavou, stranou je pak svršek. Zde se nachází kromě ovládání hlasitosti, tlačítka pro nahrávání, zámku a tlačítka power i vstup na SD/MMC karty. V balení je standardně dodávána speciální záslepka ve tvaru SD karty, takže se nemusíte bát, že by se do těla přístroje dostala nějaká nečistota. To se bohužel netýká postranních vstupů a výstupů, ty jsou po celou dobu odkryté a vystaveny tak všanc svému okolí.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Horní strana umožní měnit hlasitost, zamknout či zapnout přístroj a vložit SD kartu

Konečně na zadní straně je umístěn reproduktor a na spodní kromě infračerveného senzoru i zdířka pro našroubování na stativ či stojánek a krytka na baterku. Baterka je vlastní výroby, vyměnitelná Li-Ion o kapacitě 2200 mAh a podle slov MSI by mělo být možno zakoupit náhradní a zásobit se tak na dlouhou cestu.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Baterie Li-Ion je vyměnitelná, nabíjí se však v přístroji

Plusem je, že krytka zajišťující baterii sedí pevně a je tak zabráněno případnému vypadnutí baterie, na druhou stranu ale není problém se k baterii jednoduše dostat, i když to není moc často potřeba - baterie se nabíjí uvnitř přístroje (samozřejmě jen s připojeným napájecím zdrojem).

Display

Protože Mega View je přehrávač, který se chlubí hlavně schopností přehrávat video a prohlížet obrázky, je display jednou z jeho nejdůležitějších součástí, ne-li nejdůležitější. Správně zvolená velikost a parametry ovlivňují použitelnost a kvalitu zážitku a také výdrž baterie. Čím větší display, tím menší výdrž a naopak. MSI si vybrala kombinaci TFT barevného LCD o úhlopříčce 8,9 cm s rozlišením QVGA, tedy 320×240 s klasickým poměrem stran 4:3 a výdrže baterie přibližně pět hodin pro filmy a 8 hodin pro hudbu.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Detailní pohled na display a hlavní menu přehrávače

LCD má velmi pěkné, syté barvy, je velmi rychlé a tedy i vhodné pro sledování filmů. Rastr je sice poměrně jemný a pro sledování filmů dostačující, nicméně pro prohlížení fotek se nám zdálo, že by se hodilo rozlišení trošku jemnější. Navíc nám připadlo, že po displayi přebíhají jemné linky, ale ty nebyly pro ostatní uživatele viditelné tolik, jako v našem případě.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Při prohlížení fotek je rastr poměrně patrný, při sledování filmů však nevadí

Kvalitní je rovnoměrné podsvícení displaye, při použití na přímém slunečním světle sice není jeho obsah zrovna nejlépe vidět, ale při použití uvnitř (doma, vlak, autobus) je intenzita podsvícení více než dostatečná.

Sluchátka

Stejně jako je display důležitým prvkem pro zobrazování dat, jsou sluchátka tím, co zprostředkuje sluchový vjem. K Mega View jsou přikládána sluchátka typu "pecky" vyrobené z černého plastu se stříbrným proužkem na povrchu a dvěmi přiloženými malými molitany určenými pro jejich potažení.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Sluchátka s molitanovými návleky a pozlaceným konektorem

To ale není zase tak jednoduché jak by se mohlo zdát, po několika minutách marného zápasu jsme pokus o jejich navlečení vzdali. Sluchátka jsou již tak poměrně velká, dobře drží v uších, takže by další zvětšení jejich velikosti bylo pro nás spíše na škodu. Sluchátka drží i při náročnějším pohybu, avšak pro dlouhodobější poslech nám nepřišla moc vhodná - bolí z nich uši. To je ale vjem čistě subjektivní, každý to může cítit jinak.

Objektivně se ale musí říct, že na pecky hrají sluchátka poměrně slušně. Zvuk není tak plastový jako u levnějších modelů a je vidět, že MSI se zde nesnažila za každou cenu ušetřit - i když u přehrávačů v této cenové kategorii se víceméně předpokládá, že uživatel si koupí sluchátka kvalitou přehrávači odpovídající.

Brašnička

Přeci jenom, když už si takovýto přístroj koupíme, chceme, aby co nejdéle vydržel vypadat jako nový a ne aby se jen tak poškrábal, jako se v poslední době stávalo s Apple iPod Nano, jež kvůli tomu musely dokonce čelit žalobě a výrobce pak musel ochranné pouzdro začít přibalovat.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlevo kapsička na SD/MMC kartu, vpravo samotné pouzdro s chytkou na pásek

MSI si je toho vědoma již od počátku a tak je v balení přítomna černá plátěná brašnička s uchem pro nošení na opasku a příjemným detailem v podobě malé kapsičky na SD/MMC kartu uvnitř.

Dálkové ovládání

Když se u multimediálního přehrávače zmíníme o dálkovém ovládání, většina čtenářů si vybaví malé zařízení spojené většinou se sluchátky s tělem přístroje. U MSI je to trošku jinak - dálkové ovládání je přítomno ve formě, kterou jsme většinou zvyklí vídat u televizí či videí, tedy infračervenou "tatranku".

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Dálkové ovládání se speciální krytkou proti vybití baterie vespod

MSI tím tak trošku ukazuje, jak si představuje, že bude Mega View používán - postaven například na chatě někam na stoleček, propojen s televizí a poté dálkově ovládán. Na jednu stranu je příjemné, že v tomto případě není nutné k přehrávači chodit, pro jeho použití na cestách by však byla vhodná přítomnost i dálkového ovládání klasického.

Kladem dálkového ovládání je rozhodně jeho kompaktní velikost a přehledné uspořádání.

Kabeláž

Žádný správný multimediální přehrávač nemůže pořádně fungovat bez dostatečného množství různých propojovacích kabelů a nejinak je to i v tomto případě. Přítomen je jak klasický USB kabel pro propojení s počítačem, tak i USB On The Go kabel, který umožní přípojení jiných USB zařízení (ten se nám bohužel ztratil při přeposílání v redakci a bylo naprosto nemožné ho kdekoli jinde zakoupit, neřkuli zapůjčit).

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro propojení s PC poslouží USB kabel (vlevo), s audiosystémem pak stereo audio kablík

K dalšímu nezbytnému vybavení patří i propojovací 3×cinch A/V kabel , který se dá použít jak pro vstup (pro zapojení do televize či videa například použitím speciální SCART redukce), tak i pro výstup a jeden klasický stereo-jack audio kabel s mini-jackem na svém druhém konci.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


A/V kabel - vlevo koncovka pro Mega View, vpravo kompozitní video výstup a 2× audio cinch

Manuál a CD

Pro rychlé seznámení uživatele je přítomna Quick Guide příručka, kde ale v češtině nalezneme pouze jeden odstavec oznamující, že MSI záleží na životním prostředí a že přístroj bude možno k likvidaci odevzdat v připravených sběrnách.

Situace není o nic lepší ani na instalačním CD - to ukrývá ovladače pro Windows 98, uživatelské manuály ve všemožných jazycích (na češtinu se opět nedostalo) a několik aplikací - pro převod videí, obnovení továrních nastavení přehrávače či synchronizaci dat Mega View s PC.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama