msi-mega-view-588-multimedia-na-cesty
Zábava Článek MSI Mega View 588 - multimédia na cesty

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty | Kapitola 2

Novák Radek

Novák Radek

6. 12. 2005 01:00 16

Seznam kapitol

1. MSI Mega View 588 2. Vlastnosti a schopnosti 3. Technické specifikace a závěr

Není tomu zase až tak dávno, co se na trhu objevily první přenosné audio přehrávače s pevnými disky s kapacitami přes pět gigabajtů. Na začátku uměly pouze přehrávat hudbu, s postupem času pomocí barevných displayů zobrazovat i fotky a logickým vyústěním bylo i přehrávání videa. Jedním z přehrávačů spadající do této kategorie je i přenosný multimediální přehrávač z provenience MSI s názvem Mega View 588, kterému se v dnešní recenzi podíváme na zoubek

Reklama

Už jsme si popsali, co všechno přehrávač Mega View 588 v balení provází, pojďme se nyní zaměřit na to, co všechno umí, jak se ovládá a jak se dá použít a využít.

Základem je nejprve nějakým způsobem data do Mega View dostat - to je možno několika způsoby - zvuk můžeme nahrávat jak pomocí vestavěného mikrofonu či výstupem z jiného audio zařízení, video taktéž můžeme nahrávat z televize, či videa (máme-li k tomu potřebné kabely či redukce), obé můžeme také spustit z SD/MMC karty či překopírovat z připojeného USB zařízení pomocí USB OTG.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Přenosová rychlost se pohybuje od 13MB/s do 20MB/s

Hlavním způsobem však bude přenos dat prostřednictvím protokolu USB 2.0 dodaným kablíkem. Tentokrát je implementován režim rychlosti hi-speed, což znamená, že se dočkáme vysokých přenosových rychlostí. Test v programu HD-Tach ukázal, že data mohou na Mega View proudit průměrnou rychlostí až 17 MB/s, což je velmi solidní výkon. V dávce (burst speed) tato hodnota může vzrůst až k 31MB/s. Přístupová doba 20ms je taktéž slušná, v případě tohoto přístroje však tento parametr hraje minimální roli protože mnohem větší zdržení způsobuje parkování hlaviček z důvodů úspory energie.

Jak již bylo zmíněno, Mega View obsahuje slot pro SD/MMC paměťové karty, takže je možné si prohlížet data na ně uložená. Bohužel však neumožňuje z nich data kopírovat, což považujeme za velkou nevýhodu.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu, na kopírování dat z externích USB zařízení je tu funkce USB On-The-Go, která umožňuje připojit celou řadu dalších zařízení a z nich požadovaná data nahrát. Tato funkce se velmi hodí, jste-li například na cestách a chcete ze svého fotoaparátu průběžně někam ukládat fotky. Mega View vám to ve spojení s USB OTG umožní. Na stránkách výrobce MSI je seznam podporovaných zařízení, ale s většinou standardních USB Mass Storage zařízení by neměl být problém.

Ovládání

Veškeré ovládání je vyřešeno hlavně pomocí tří ovládacích prvků na přední straně přístroje. Prvním je čtyřsměrový joystick, který slouží pro pohyb v menu, výběru položek stisknutím a různým funkcím jakožto změnu jasu při přehrávání filmu, změnu skladby u hudby či rotace obrázku při prohlížení fotek.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Základní ovládací prvky

Pod ním je tlačítko sloužící ke zrušení stávající volby a posunu zpět v menu o jednu úroveň výše a do třetice je přítomno tlačítko pro rychlý přístup do kořenové nabídky hlavního menu. U tlačítek je příjemné jejich elegantní označení pomocí vylisovaného obrázku, který nijak neruší celistvost designu.

Ovládání pomocí této trojice je poměrně intuitivní a až na pár maličkostí jsme k němu neměli výhrad.

Přehrávání hudby

Jakožto předskokan ke kategorii sledování video nám poslouží klasické přehrávání hudby. K tomu je Mega View poměrně dobře vybaveno. Přiložená sluchátka provozují, na pecky, relativně slušný zvuk a i bez sluchátek je poslech možný pomocí vestavěného reproduktoru. Ten je vestavěn bohužel ale do zadní stěny přístroje, a tak hraje většinou směrem od posluchače.

Velký display dává již ze své podstaty velké možnosti jednoduché orientaci mezi nahranými skladbami a Mega View se tato výhoda povedla využít poměrně dobře.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Levý obrázek ukazuje katalog, pravý přehrávání skladby přímo v adresáři

Je možné procházet jak adresářovou strukturu, tak i vnitřní katalog hudby - ten je však nejdřív nutno zaindexovat pomocí dodávané aplikace PMPSync. Ta sice neoplývá zrovna příjemným uživatelským rozhraním, zato však umožňuje velmi rychle a jednoduše skladby již přítomné na Mega View (pokud mají ID3 Tag) do katalogu zařadit. Katalog pak umožní procházet stromovou strukturou setříděnou podle skladeb, autorů, žánrů, atd...

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Režim přehrávání skladby

Skladbu si můžeme pustit již rovnou v menu anebo se přepnout do speciálního přehrávacího režimu. V tom je pak možné nastavit funkce jako repeat, náhodné přehrávání, "procházení" skladbou vpřed i vzad až 16×rychlostí, přechod na předchozí a následující skladbu či vybrání nějakého ekvalizéru (normal, jazz, rock, classic, dance).

Přehrávání audio má ale dvě velmi zásadní nevýhody:

  1. Mega View zobrazuje MP3 tagy pouze jen při procházení katalogem - ne však při samotném přehrávání či průchodu adresářové struktury
  2. Nelze zároveň poslouchat jednu skladbu a vybírat si další či prohlížet fotky

Také nás trošku zamrzela nepřítomnost nějakých vizuálních efektů reagujících na hudbu, kterou bychom u přístroje tohoto typu velmi rádi viděli - při přehrávání přímo v menu se sice malinké okénko s ekvalizérem zobrazí, nicméně se v něm opakuje neustále dokola asi dvousekundová smyčka.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Koss Porta Pro, zdroj: Koss.cz

Poslech hudby jsme testovali se sluchátky Koss Porta Pro na vybraném vzorku skladeb a s kvalitou jsme byli spokojeni. Z Mega View se line příjemný živý zvuk, který nebylo potřeba nijak upravovat přednastavenými ekvalizéry - jedinou vadou na kráse může být velice slabý šum, slyšitelný však pouze když se nic nepřehrávalo a zkreslení, které se použitím některého z ekvalizérů zejména v oblasti basů může projevit.

Co se týče použití Mega View jakožto přenosného MP3 přehrávače, narazíme na několik problémů. Jednak je poměrně těžký, což znemožňuje jeho nosení po kapsách a je tak nutné ho mít například v batohu, druhak nepřítomnost klasického dálkového ovládání znesnadňuje jeho použití.

MSI Mega View podporuje různé audioformáty, poradí si s MP3, WMA v9 či WAV. Při našem testování neměl problémy jak s WMA s proměnlivým datovým tokem, tak ani s MP3 od 8kbit 8kHz až po 320kbit 48Khz, stejně tak i ve VBR.

Přehrávání videa

A dostáváme se k tomu, na co se již mnozí těší ze všeho nejvíce - a to jak si vede Mega View v přehrávání videa. Nebudeme vás již déle napínat a rovnou prozradíme, že velmi dobře. Jedná se o DivX Portable Media certifikované zařízení, takže bychom měli mít záruku, že s DivX si Mega View poradí.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Mega View zvládá jak DivX 3.11, tak i jeho novější verze 4 a 5, dále pak i WMV v9 a MPEG4 SP. Krom toho si poradí i s formátem používaným často u digitálních fotoaparátů a to M-JPEG. Video navíc dokáže přehrávat rychlostí až do 30 snímků za sekundu.

Protože různých kodeků však existuje nepřeberné množství a Mega View si se všemi neporadí, pomocí přiložené utility Video Vault máte možnost si nefunkční soubor převést tak, aby šel již bez problémů přehrát.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Menu při přehrávání videa

Video v podporovaných formátech se nám přehrát podařilo, dokonce i některé soubory ve formátu XVid, jiné s tímto formátem však již Mega View přehrát neuměl (pravděpodobně ty co používají B-VOP, ale to je pouze domněnka), či se na poměrně dlouhou dobu zasekl (byl slyšet jen zvuk, obraz stál) a dokonce jednou úplně zamrzl a bylo zapotřebí ho úplně vypnout.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro někoho se tento přístroj může proměnit v obrovské domácí kino

Sledování videa prostřednictvím tohoto přístroje jsme si velmi oblíbili, jeho další výhodou je i možnost výstupu na televizi, čímž je možné si své oblíbené filmy či seriály pustit na televizi i tam, kde není k dispozici video.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Nastavení jasu

Co se ovládání týče, u videa je možno měnit rychlost jeho přehrávání a intenzitu podsvícení LCD (ta však bohužel nezůstane nastavená po skončení přehrávání). Vícero nastavení však ani není potřeba, titulky nastavit nelze, Mega View si s nimi neporadí. Naopak dobrou funkcí je, že po přerušení přehrávání a následném výběru stejného souboru se přístroj zeptá, jestli chceme pokračovat tam, kde jsme naposledy skončili.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


It's my style, my style inside ...

Mluvíme-li o videu, nemůžeme než se nezmínit o jednom, které je do tohoto přehrávače již zabudováno - jedná se o třísekundový spot při spouštění přístroje, ve kterém vám mužský hlas oznámí "It's my style, my style inside". Na první poslech je to příjemná věc, ale na dvacátý si již nepřejete nic více, než tuto hlášku odstranit, což bohužel není možné. Navíc se na ni nějak neváže nastavení hlasitosti, takže chcete-li se někde potichu koukat, zapnete přístroj a ... "It's my style, my style inside" ...

Prohlížení fotek

Důležitou funkcí, jak lze Mega View využít, je i jakožto fotobanku na cesty či na pouhé prohlížení či prezentaci (díky A/V výstupu například i s pomocí projektoru či televize) již pořízených fotek.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Zobrazení náhledů

Mega View umí zobrazit obrázky ve dvou nejběžněji používaných formátech - JPEG a GIF. Načítá je rychle, umožňuje zobrazení matice devíti náhledů a dokonce je umí i velmi svižně při zobrazení otáčet. Zajímavou možností je též použití vybraného obrázku jakožto pozadí grafického rozhraní.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Mega View umí i rotovat obrázky

Nahrávací funkce

Nejenže Mega View 588 umí všemožné věci přehrát, problém mu nedělá ani proces opačný - a to nahrávání - a to jak zvuku, tak i videa. Můžete si tak například před cestou do vlaku nahrát poslední díl své oblíbené politické diskuze a poté si ji ve vlaku jaksepatří vychutnat.

Nahrávání videa

Aby bylo možno nějaké video nahrát, je Mega View nejprve připojit k nějakému zdroji A/V signálu prostřednictvím dodaného kabelu. Poté stačí nastavit požadovanou kvalitu (čtyři stupně kvality - standard, fine, better, best) a rozlišení (240×180, 280×210, 312×234 a 320×240). Vybrané rozlišení však pouze ovlivňuje velikost výřezu obrazu - výsledné video je stejně vždy 320×240. Poté je možno buď nahrávání ovládat manuálně - tzn. zvolit začátek a konec, nebo si vybrat dobu, po kterou se bude nahrávat (30 - 180 minut po 30-minutových krocích).

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlevo výběr délky záznamu, vpravo samotný proces nahrávání

V nejvyšší kvalitě nám jedna sekunda záznamu zabrala přibližně 250KB, při nejnižší již jen 100KB. I při té nejnižší je obraz bez problémů sledovatelný, záleží tedy jen na vás, budete-li šetřit místem, či ne - ostatně, Mega View ho nabízí dostatek.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Tabulka bitrate pro jednotlivá nastavení, zdroj: MSI

Nahrávání zvuku

Kromě videa umí Mega View samozřejmě nahrávat i samotný zvuk - a to buď prostřednictvím svého vestavěného mikrofonu, nebo připojením na nějaký zdroj audio signálu.

Nahrávání z mikrofonu je možno ve čtyřech kvalitativních stupních počínaje standard s datovým tokem 64kbps a konče best se 192kbps.

Ostatní funkce

Mezi doplňkové funkce můžeme řadit například nastavitelný budík, různé možnosti nastavení od automatického vypínání LCD či celého přístroje po možnost výběru výstupu na TV buď ve formátu PAL či NTSC a v neposlední řadě i velmi důležitou funkci upgradu firmwaru.

Firmware je vnitřní program přístroje a to, že je možné ho aktualizovat, je velká a dnes již poměrně běžná výhoda. Díky tomu může přístroj v budoucnu nabýt nové funkce, podporovat více USB zařízení či přehrávat video soubory dalších formátů.

MSI Mega View 588 - multimédia na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz


Průběh aktualizace firmware

Aktualizaci firmwaru jsme samozřejmě vyzkoušeli a proběhla úspěšně a bez problémů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama