MSI N770 a N780 TF Gaming — úžasné ticho i výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI N770 a N780 TF Gaming — úžasné ticho i výkon

MSI N770 a N780 TF Gaming — úžasné ticho i výkon | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 9. 2013 03:00 35

Seznam kapitol

1. Úvod a MSI N770 TF Gaming 2GD5/OC 2. MSI N780 TF Gaming 3GD5/OC 3. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 4. 3DMark 11, 3DMark, Anno 2070 5. Bioshock: Infinite, Crysis 3 6. Far Cry 3, Grid 2
7. Hitman: Absolution, Max Payne 3 8. Metro: Last Light, Tomb Raider 9. Hlučnost, teploty 10. Spotřeba 11. Průměrný výkon, poměr cena / výkon 12. Závěr

Grafické karty MSI jsou oblíbené mimo jiné díky chladičům Twin Frozr. Ten mají i GeForce GTX 770 a 780 z řady Gaming, které k němu dále přidávají přetaktování od výrobce a relativně příjemnou cenu. V testu jsme změřili výkon obou karet před i po dodatečném přetaktování, provozní vlastnosti a vše srovnali s konkurenčními modely.

Reklama
MSI N770 a N780 TF Gaming — úžasné ticho i výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI s novou řadou grafických karet Gaming cílí na zákazníky, kteří hledají tichou kartu s přetaktováním od výrobce a rozumnou cenu. Že jste to už někde slyšeli? Není se co divit, na podobné slogany láká uživatele většina výrobců hardwaru.

Přesto není sporu o tom, že se MSI řada Gaming minimálně u testovaných modelů N770 a N780 TF Gaming povedla. Obě karty jsou osazené chladičem Twin Frozr čtvrté generace, jehož dvojice ventilátorů se v klidu točí přibližně tisíc a v zátěži okolo 1350 ot./min. O hlučnosti proto nemůže být vůbec řeč, obě karty jsou zcela tiché v klidu i zátěži.

Výkon karet je lehce závislý na nastaveném profilu v aplikaci MSI Gaming App. Možnost jeho změny je výhodou i nevýhodou současně, protože ne každý ocení možnost ladit i drobnosti. Pokud upřednostňujete tichý chod, v režimu Eco má karta nastavené referenční takty a chladič se i v zátěži točí jen lehce přes tisíc otáček za minutu. V mnou testovaném základním režimu má karta mírně zvýšené takty jádra (výkon vyšší o 5-10 %) a ventilátory se točí zmiňovaných 1350 ot./min. V nejvyšším režimu Gaming jsou frekvence jádra ještě o něco vyšší a nepatrně rychlejší (byť stále tichý) jsou s 1500 ot./min i ventilátory. Výkon je v tomto režimu vyšší o 7-12 % proti referenčnímu provedení.

Samozřejmě můžete vyzkoušet také vlastní dodatečné přetaktování, které však není kvůli technologiím jako GPU Boost 2.0 tak snadné jako dříve. I tak se ale dá z karet „dostat“ ještě nějaký výkon navíc. MSI N770 TF Gaming pak dosáhla téměř na úroveň referenční GeForce GTX 780, obdobně se N780 TF Gaming výkonem dokonce dostala nad referenční GeForce GTX Titan.

Ve zbylých parametrech jsou obě testované karty srovnatelné se svými referenčními předlohami. Grafické akcelerátory architektury Kepler mají i v nejvýkonnějších verzích rozumnou spotřebu a podporují všechny nové technologie.

Poměrem cena / výkon na tom testované karty nejsou zrovna nejlépe. Není to ale „chyba“ těchto konkrétních modelů, ale segmentu obecně. Kupovat grafické akcelerátory s cenou deset a patnáct tisíc má smysl jen tehdy, když přesně víte, k čemu jejich výkon využijete a můžete si to bez obav dovolit. Pak jsou naopak obě testované karty dobrou volbou, jde totiž o jedny z nejlevnějších GeForce GTX 770/780 vůbec. Z testu si proto oba modely odnáší zasloužené ocenění.

MSI N770 a N780 TF Gaming — úžasné ticho i výkon
i Zdroj: PCTuning.cz


Redakce PCTuning uděluje kartám
MSI N770 TF Gaming 2GD5/OC a MSI N780 TF Gaming 3GD5/OC
bronzové ocenění za vynikající chladiče, přetaktování od výrobce a rozumnou cenu

MSI N770 a N780 TF Gaming — úžasné ticho i výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu MSI N770 TF 2GD5/OC GAMING poskytuje server Heureka.cz

MSI N770 a N780 TF Gaming — úžasné ticho i výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu MSI N780 TF 3GD5/OC poskytuje server Heureka.cz

Poděkování

Za zapůjčení obou grafických karet děkujeme českému zastoupení společnosti MSI.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama