MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz | Kapitola 5

Petr Diviš

Petr Diviš

13. 3. 2018 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. OSD nabídka – možnosti nastavení
5. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 6. Hry a odezva při 60 Hz a 144 Hz 7. Hry a odezva v režimu FreeSync 8. Závěr – hodnocení

MSI doplnilo portfolio svých herních komponent i o monitory. MSI je na tomto poli nováčkem, a tak jsme se podívali na nejzajímavější model v nabídce: MAG27CQ. Ten nabízí 144Hz panel s rozlišením 2560 × 1440 a podporou FreeSync. Dále se pyšní odezvou 1 ms a rozšířeným gamutem na 110% sRGB. A to vše za vynikající cenu.

Reklama

Barvy a gamut

U barev nám MSI slibuje 110% sRGB gamut, takže se teoreticky můžete těšit na mírně sytější podání barev. Po zapojení monitoru bylo jasno. MSI MAG27CQ využívá na 100% panel Samsung s Quantum Dot. Už jen od oka byla sytost barev vysoká. Předně taková, jakou si pamatuji ze Samsungu C24FG70 a C27FG70.

To mě opravdu překvapilo, neboť při specifikovaných 110% sRGB a 85% NTSC jsem spíše čekal barvy připomínající klasické sRGB jen s mírně posunutou sytostí. Oči ale mohou někdy klamat, takže jako vždy se na barevný rozsah podíváme i okem kolorimetrické sondy. Ta nám přesněji ukáže, jaký barevný rozsah monitor obsahuje. Pro porovnání využiji opět dříve naměřený Samsung C24FG70 s Quantum Dot.

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

Pomocí aplikace DisplayCal a sondy Eye-one display 2 jsem ověřil barevný rozsah. Je vidět, že mě oči neklamaly. MAG27CQ pokrývá opravdu podobný rozsah jako 125% sRGB Samsung anebo Philips 246E7QDSW. V modré barvě je dokonce MSI více přesné a zelený vrchol ve ještě o malý chlup více blíží k DCI-P3 gamutu.

Co ale nepotěšilo, je základní nastavení monitoru. Ani v jednom z režimů neseděla teplota barev. Na řadu přišla tedy ruční kalibrace pomocí RGB kanálů. K dosažení 6500K teploty bylo nutné nastavit kanály RGB na: 50, 47, 42. Po té již teplota odpovídala, ale i tak měl obraz při hraní drobné vady.

Proti IPS Philipsu 246E7QDSW byla sytost okrajových barev v pořádku, ale střední odstíny už širšímu rozsahu neodpovídaly. Naopak celý obraz působil trochu jakoby v mzle. Teoreticky na tom může mít svůj podíl i slabší pozorovací úhel VA panelu, kdy cokoliv mimo ideální úhel působí světleji. Jenže to se na druhém VA panelu ASUS XG35VQ (recenze bude brzy) nepotvrdilo, ten na tento problém netrpí.

Po delším testování se nakonec ukázalo, že to nejspíše je způsobeno podsvícením – při hraní her s velkými jednobarevnými plochami (např. GTA Vice City) se právě na nich ukazoval jakýsi závoj podsvícení. Jako by mezi obrazem a okem byly nějaká oblaka. Ve většině případů tento problém viditelný nebyl, ale překvapilo mě to.

Jinak barevné podání je v pořádku a většina her má pěkné barvy. Díky vyššímu kontrastu si hlavně užijete scény jako východ slunce na začátku hry Crysis. Zde se krásně kombinuje vyšší kontrast spolu se sytějším podáním barev díky téměř DCI-P3 gamutu. Naopak světlé scény působí poněkud „vypraně“. Podobným efektem trpěl i Samsung CFG70 při snížení funkce Black Equalizer. Je dost možné, že právě tahle funkce by i MSI MAG27CQ monitoru pomohla také.

Další drobnou nevýhodou je, že nepodporuje režim sRGB. Na druhou stranu, VA panely nejsou moc vhodné na úpravy fotografií. Trpí na barevné a jasové posuvy už i z mírného úhlu. Pro grafické práce si tento monitor pořizovat asi nikdo nebude a na hry absence sRGB prostoru nevadí.

Kontrast panelu byl trochu nižší než píše specifikace, nejspíše vinou horší kvality podsvícení. V průměru bylo naměřeno přibližně 2300:1 (v uživatelském režimu po seřízení bílého odstínu na 6500K) 

Pozorovací úhly

Podívejme se také na pozorovací úhly, ty u herního monitoru hrají střední roli. Taková rychlá TNka svými úhly trochu omezují hráče. Musíte mít správě monitor natočen, aby se velice špatný vertikální úhel příliš neprojevoval (tmavnutí až inverze barev). VA panely trpí pouze na ztrátu saturace a blednutí tmavých odstínů z úhlu. 

Podívejme se tedy na již známou scénu ze hry Prey, která je na testování pozorovacích úhlů jak stavěna. Můžete si zde dokonce všimnout i onoho efektu mlhy. Samsung CFG70 při stejně nastavené expozici (1s, f22, ISO400 a jas bílé na cca 200cd/m²) má při pohledu ze předu výrazně kontrastnější podání obrazu. To samé platilo i pro IPS Philips 246E7QDSW. Na MSI vypadá tmavá dlaždicová zeď v pozadí až příliš světle.

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

Chování při pohledu z jakéhokoliv úhlu ukazuje typické chování VA. Tmavé odstíny se výrazně zesvětlí a barvy ztrácejí kontrast a sytost. I velice tmavá část dlaždic ve stínu nyní doslova svítí a syté hnědé odstíny dřeva nepěkně šednou. Tento problém se běžně projevuje i ve filmech a na fotografiích, kdy postavy na okrajích obrazu mají vybledlejší pleť než ve středu.

I přesto je výkon použitého VA panelu výtečný. Z dřívějších dob si pamatuji výrazně otřesnější zážitky, hlavně takové AMVA (alespoň starší generace) s kontrastem 1:5000 trpí už v mírném úhlu na extrémní posuny. Na modernější AMVA se podíváme příště a uvidíte, že i zde nastal pokrok a úhly nejsou tak otřesné jako dříve. S IPS se ale zdaleka nemohou VA panely měřit.

Podsvícení a podání černé

U zakřiveného panelu je celkem velká pravděpodobnost nerovnoměrného podsvícení anebo průniků světla u okrajů (tzv. backlight bleeding). Na ten spíše trpí IPS monitory. Jedná se ale o velice kusovou záležitost a stejný model může mít velice variabilní kvalitu. Výsledky tedy berte spíše orientačně. Hlavně co se black-light bleedingu týče, jsou rozdíly mezi jednotlivými kusy výrazné.

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

Bílá plocha ukazuje na slabší kvalitu podsvícení. Směrem o okrajům obraz výrazněji tmavne, a to tak, že je to celkem viditelné i pouhým okem. Rozdíl jasů na uprostřed a na pravém dolním okraji je znatelný. Nicméně na herním monitoru tento defekt až tolik vadit nemusí. A jak je na tom černá?

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

Černá plocha je velice tmavá - typická kladná vlastnost VA panelů. Ale ve tmavé místnosti si na černé ploše lze všimnout velké nerovnoměrnosti a náznaků backlight bleedingu u okrajů. Fotografie s delší expozicí tento defekt ještě více zesílí (v reálu to nevypadá tak hrozně jako na fotografii, ale můžete si to porovnat s dalšími monitory v našich recenzích – mají stejné podmínky). Celkově je podsvícení monitoru spíše horší, zvláště i díky „mlžnému“ efektu zmíněného dříve. Ten ve hrách vadil asi nejvíce.

K dispozici dávám i makrofotografii panelu. Maska subpixelů jasně poukazuje na multidoménové VA subpixely. Ty jsou ale lépe řešeny, než u Samsungu CFG70 – kde černý pruh rozděloval jeden pixel. U zde požitého panelu tomu naštěstí tak není. MAG27CQ tak nabízí výrazně lepší ostrost a korektně fungující ClearType.

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama