msi-u100-wind-kilogram-mobility
Mobilní zařízení Článek MSI U100 Wind - kilogram mobility

MSI U100 Wind - kilogram mobility

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

20. 2. 2009 06:00 59

Seznam kapitol

1. Netbooky vládnou světem 2. Takhle se šetří... 3. Specifikace a příslušenství 4. Design 5. Vnitřnosti a první spuštění 6. Tři měsíce života...

Po přečtení názvu článku se asi většina z vás podiví, proč se zaobíráme zrovna tímto starším modelem netbooku od společnosti MSI. Odpověď je ale jednoduchá. Dnešní článek totiž není standardní recenzí, jakou z našeho webu znáte, ale spíše seskupení zkušeností při dlouhodobějším používání tohoto zařízení.

Reklama

Není tomu tak dlouho, kdy bylo možné za částku kolem 10tis. Kč koupit pouze standardní notebook slabší konfigurace, jež byl většinou osazen displejem o úhlopříčce 15“ a jeho váha značně převyšovala hodnotu 2kg. Jistě jsem nebyl sám, kdo toužil po mobilnějším zařízení, které by plnohodnotně takovýto notebook nahrazovalo, nemyslím tím tedy žádná PDA nebo chytré telefony, prostě standardní notebook v mobilnějším provedení.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Parta veselých studentů a každý má své EEE, taková idylka to asi nebude...

Revolucí by se tedy nazvat příchod prvního tzv. netbooku, tedy zařízení, které funkčně vypadá a vlastně i tak opravdu funguje, jako notebook, nicméně nabízí nízkou váhu, dostatečný výkon pro práci a Internet a především také uspokojivou výdrž na baterii, což je pro mobilitu také důležité. Touto první vlaštovkou byl, jak asi všichni víte, Asus EEE (první série označovaná 701). Ten nabízel barevný 7“ LCD displej s LED podsvícením a SSD disk o poměrně malé kapacitě, která však pro základní práci na systému Windows XP (jež byl často dodáván současně se zařízením) dostačovala nebo také na alternativním systému, jako Linux.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus EEE nabízí velký výběr barev svých zařízení, což je zajímavé hlavně pro ženy.

Nicméně Asus nenechal zákazníky dlouho v očekávání a na trh uvedl i povedenějšího brášku, který již disponoval větším a především kvalitnějším displejem s úhlopříčkou 9“. Váha tohoto zařízení se pohybovala někde kolem 1,4kg. To už je jiné kafe a především v období před Vánoci, kdy hodně lidí přemýšlí, jakým zajímavým dárkem své blízké obohatit, se netbooky staly opravdu oblíbenou komoditou. V tu chvíli však již Asus nebyl jediným výrobcem, které zařízení tohoto typu nabízelo v katalozích různých obchodů. Povedeným konkurentem byl právě výrobek firmy MSI.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Je někdo, kdo tuhle reklamní fotomontáž nezná?

MSI Wind U100

Jelikož studuji vysokou školu a navíc často potřebuji pracovat někde „v terénu“, byl pro mě netbook opravdu lákavým zařízením. Poměrně dlouhou dobu jsem však řešil, který vlastně vybrat. Ceny všech modelů od různých značek se hodně měnily a především přísliby dalších a dalších výrobců mi nedovolily konečně vybrat ten správný. Jelikož již několik let pracuji především na noteboocích od firmy Asus, které mě nikdy nezklamaly, uvažoval jsem hlavně o EEE, nicméně jeho cena v okamžiku, kdy jsem se opravdu donutil ke koupi a navíc fakt, že zařízení v dané ceně nenabízely standardní pevný disk, ale pouze SSD s malou kapacitou, rozhodl jsem se nakonec pro MSI Wind. Nevím, zdali to je pochopitelné, ale musím již předem poznamenat, že jsem v tuto chvíli spokojen právě s touto volbou.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Krásný a elegantní U100, jen těch barevných provedení by mohlo být více.

Ani u MSI však nebyla situace naprosto jednoznačná. V nabídce totiž bylo několik různých provedení, sice ne barevných. U100 byl totiž nabízen pouze v bílém nebo černém provedení, ale objevovalo se několik cenově zajímavých nabídek či zvýhodnění, kdy byl netbook osazen např. 2GB paměti místo 1GB za stejnou cenu, apod. Opět jsem tedy nakonec přemýšlel spíše ekonomicky a vybral jeden z nejlevnějších provedení s anglickým layoutem a 80GB sata diskem v černém provedení. Součástí byl i operační systém Windows XP Home EN.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama