MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci

MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci | Kapitola 15

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 4. 2012 10:30 28

Seznam kapitol

1. MSI se vrací 2. Čipset Z77 Express 3. Testovací sestava 4. Představení desky 5. Vlastnosti desky 6. Specifikace a software 7. Bližší pohled 8. Detaily desky, čipy
9. Napájení desky (popis) 10. Napájení desky (praxe) 11. BIOS 12. Přetaktování 13. Technologie LucidLogix Virtu MVP 14. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 15. Hodnocení

Na uvedení procesorů Ivy Bridge si ještě nějaký den počkáme, Intel si dává tentokrát na čas. Co vám ale ukázat můžeme, jsou nové desky s čipsetem Z77 Express. V redakci se nám jich sešlo několik, jako první se podívejme na cenově příjemný základ od MSI s dobrou výbavou a geniálně jednoduchým BIOSem.

Reklama
 MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipset Z77 Express

V článku bylo vše již řečeno několikrát. Čipset Z77 Express proti Z68 Express nabízí pouze několik hardwarových novinek jež stojí za řeč. První je integrace nativního USB 3.0 přímo do PCH čipu, dále je možné připojit až tři monitory a použít oficiálně rychlejší paměti DDR3-1600 MHz. Tím ale výčet končí. Technologie Virtu MVP jež se jako novinka k čipsetu nabízí není téměř k ničemu a její použitelnost je sporná. Zajímavý je bezesporu Intel Smart Response a Rapid Start. Hlavně technologie Rapid Start se určitě uchytí a bude úspěšná. I když čipset nenabízí žádné "kulervoucí" technické novinky, je dle mého názoru jasnou volbou pro Ivy Bridge. Ano, upgradovat starší solidní desku se nevyplatí, ale pokud kupujete stroj nový, kupte jedině Z77 Express. Umí lépe zacházet s PCI-E linkami a do budoucna je lepší volbou zejména také kvůli nové verzi Intel ME firmware.

Zpracování a výbava desky

I když se dnes bavíme o levné desce za 4000 Kč s DPH, rozhodně nezklamala. Spíše naopak, považuji ji ze jednu z nejlepších desek v této cenové hladině vůbec. Během celého testu vše fungovalo příkladně, nebyly žádné potíže ani s prvotními BIOSy někdy z února. Výkon, taktování a všechny další funkce byly stoprocentní. Kvalitu zpracování a součástky pak umocní přehledný a snadno ovladatelný BIOS. Pokud hledáte novou desku pro Ivy Bridge, za 4000 Kč s DPH sotva seženete lepší desku. První deska od konkurence jež se může této rovnat stojí skoro o tisíc korun více. Dobrý dojem zanechala také výbava, deska má osm SATA portů a hromadu USB, Firewire i dostatek rozumně umístěných PCI-E slotů. Potěší i tlačítka, automatické přetaktování OC Genie.

Přetaktování

Ohledně taktování nevidím žádný problém, BIOS je přehledný a skvěle funkční. Voleb je sice méně než u konkurenčních desek, jsou ale dostatečné. Je ale jasné, že deska není určená do extrému ale spíše pro hráče. Pro domácí taktování jde ale o skvělou volbu, dosáhl jsem stejného taktování než na jiných deskách, potenciál mých procesorů deska umí využít beze zbytku.

Osobní názor

Zde už jen krátká rekapitulace i když už jsem svůj názor vyřkl v předchozích odstavcích závěru. Pokud máte solidní desku s P67/Z68 Express a grafické jádro v CPU nehodláte využít, není k upgradu žádný důvod. Nová deska by sice přinesla několik novinek, ty ale pro vás nebudou nijak zásadní a zajímavé. Pokud výrobce vydá pro vaši desku BIOS s novým Intel ME 8 s plnou podporou Ivy Bridge, máte vyhráno a upgrade desky nechte na příští rok. Pokud ale teprve o koupi počítače s Ivy Bridge uvažujete, na starší čipsety a desky zapomeňte. Intel jejich výrobu ukončil a Z77 Express vám nabídne mnohem lepší výbavu za stejné peníze. Desky s Z77 Express jsou totiž srovnatelně drahé s těmi Z68 Express. V tomto případě bude novinka jasnou volbou. Snad vám náš test v rozhodování pomůže, škoda, že jsme vám nemohli ukázat Z77 Express společně s Ivy Bridge. Měli bychom pro novinku více argumentů, hlavně taktovači a nadšenci budou spokojení. O tom ale až za pár týdnů ..

Výhody a nevýhody

 MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

 MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu MSI Z77A-GD65 poskytuje server Heureka.cz

 MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

PCTuning Silver Award, duben 2012
MSI Z77A-GD65
"nejlepší Z77 Express deska do 4000 Kč s DPH"

 MSI Z77A-GD65 – čipset (Z77 Express) pro Ivy Bridge v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky Z77A-GD65 děkujeme MSI Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama