MSI Z97 MPOWER MAX AC: s Intel Z97 pro Haswell Refresh
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z97 MPOWER MAX AC: s Intel Z97 pro Haswell Refresh

MSI Z97 MPOWER MAX AC: s Intel Z97 pro Haswell Refresh

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

11. 5. 2014 06:00 13

Seznam kapitol

1. Úvod, představení čipsetu Intel Z97 2. Vlastnosti a funkce 3. Představení 4. Detailní pohled 5. Popis napájení 6. Další čipy a řadiče 7. MSI Z97 MPOWER MAX AC – BIOS 8. Další screenshoty 9. MSI Z97 MPOWER MAX AC – software
10. MSI Z97 MPOWER MAX AC – software pokračování 11. Testovací sestava a metodika 12. Benchmarky I. – Paměťová propustnost 13. Benchmarky II. – Výkon procesoru 14. Benchmarky III. – Grafický výkon 15. Benchmarky IV. – Propustnost rozhraní 16. Spotřeba a Teploty 17. Měření napětí a přetaktování 18. Závěrečné hodnocení

Intel dnes uvádí nové čipové sady Z97 a H97 určené pro nové procesory s kódovým označením Haswell Refresh. Můžeme se tedy podívat na první desku s novým čipsetem – Z97 MPOWER MAX AC. Je prošpikovaná OC funkcemi, osazená kvalitními komponentami. Navíc nabízí solidní konektivitu a bohatou výbavu.

Reklama

Nepřehlédněte: Lahůdka od MSI – návrat řady XPOWER ve velkém stylu, Návod: Extrémní taktování s dusíkem pro začátečníky a V Berlíně s Asusem: představení nových desek s čipsetem Z97

Jak je už zvykem, s příchodem nových procesorů Haswell Refresh se na trh dostávají první základní desky s čipovými sadami Intel Z97 Express a H97 Express. Dnes padá informační embargo na čipovou sadu Intel Z97 a H97, takže vám můžeme oficiálně nabídnout recenzi základní desky od MSI a nemusíme se přitom vyhýbat informacím o vlastnostech použitého čipsetu.

Nové desky rozšiřují podporu čtvrté generace procesorů Intel Core – kromě stávajících Haswellů podporují i Haswell Refresh a výhledově také pátou generaci, procesory Broadwell. Procesory Haswell Refresh, jak už dovětek refresh napovídá, přinášejí spíše kosmetické změny a vylepšení. Měly by nabídnout zejména opět o něco vyšší provozní frekvenci a tím pádem i lepší výkon. Stejně tak by měly mít mezi křemíkovým čipem a heatspreaderem kvalitnější teplovodivou pastu, která doufejme zaručí nižší teploty a také dostatečnou rezervu pro přetaktování. Čekání na nové procesory si prozatím můžeme zkrátit recenzí základních desek s čipovou sadou Intel Z97 Express.

MSI Z97 MPOWER MAX AC: s Intel Z97 pro Haswell Refresh
i Zdroj: PCTuning.cz

První deskou, kterou si představíme, je Z97 MPOWER MAX AC od společnosti MSI. Tento motherboard je cílen převážně na overclockery, ale už teď můžeme říci, že má co nabídnout i v ostatních ohledech. Pro případné zájemce výrobce připravil navíc ještě našlapanější model Z97 XPOWER a lehce dostupnější variantu Z97 MPOWER.

Jak jste si jistě všimli, MPOWER MAX AC sází na předimenzované chlazení, atraktivní design a funkce spojené s přetaktováním. Ale jen to by v dnešní době nestačilo a navrhovat desku výhradně pro overclockerů by asi nebylo z hlediska prodejnosti zcela racionální.

Z97 XPOWER MAX AC si proto zakládá také na solidní konektivitě, příslušenství, zkrátka mnoha dalších vylepšeních a potěší tak i počítačové nadšence nebo hráče. Namátkou můžeme zmínit například věrnější podání zvuku nebo kartu s Wi-Fi / Bluetooth včetně dvojice antén. Než se pustíme do recenze desky, podíváme se na dnes uvedené nové čipové sady Intelu.

Čipová sada Intel Z97 Express – krátké představení

Čipsety Intel Z97 Express a H97 Express přináší zejména podporu pro procesory Haswell Refresh, které doplní stávající čtvrtou generaci Intel Core. V budoucnu počítá i s podporou páté generace s kódovým označením Broadwell. Patice LGA 1150 zůstala zachována, stejně tak i kompatibilita se stávající nabídkou Haswellů. Dalších novinek oproti minulé generaci je opravdu poskrovnu.

MSI Z97 MPOWER MAX AC: s Intel Z97 pro Haswell Refresh
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zmínku stojí nativní podpora rozhraní PCI Express M.2 a SATA Express, které nabízí teoretickou přenosovou rychlost až 1 GB/s. Výhodou je navíc podpora technologie Rapid Storage, takže je možné například bootovat z PCIe M.2 zařízení a nechybí ani funkce TRIM. Intel Z97 Express, stejně jako jeho předchůdci (Z87/Z77), nativně nepodporuje sběrnici PCI.

MSI Z97 MPOWER MAX AC: s Intel Z97 pro Haswell Refresh
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobci desek však mohou tuto skutečnost vyřešit přepínači z PCI Express – PCI. Dále nechybí nativní podpora USB 3.0 rozhraní (až 6 portů) a také SATA 6 Gb/s (opět až 6 portů). Procesor má integrovaný řadič se šestnácti linkami PCI Express 3.0. V případě osazení dvou grafických karet se linky rozdělí na 2× 8. Linky mohou být rovněž rozděleny na 1× 8 + 2× 4 pro přípojení rychlých rozhraní jako Thunderbolt apod. Další čtyři linky PCI-E 2.0 poskytuje samotný čip PCH.

Oficiální maximální rychlost podporovaných pamětí typu DDR3 je stejná jako u Z87/Z77 Express – 1600 MHz. Reálně se však dá dostat (oproti Z77) na daleko vyšší takt a problém nečiní ani frekvence 2666 nebo dokonce 2800 MHz (tento fakt odráží i celá řada světových rekordů ve frekvenci pamětí na platformě Intel Z87 Express). Pokud hovoříme o přetaktování, tak je opět možné u odemčených procesorů měnit násobič, frekvenci BCLK a také nastavovat Strapy (podobně jako u čipsetu X79 Express) a frekvenci Ring sběrnice. Stejně jako u Z77 je možné využívat až 3 nezávislé obrazové výstupy (nechybí ani podpora 4K zobrazení). Nově přibyla technologie Boot Guard (ochrana proti malwaru).

Intel H97

Kromě desek s čipovou sadou Z97 Express budou k dispozici i mírně ořezané modely s H97 Express. Kromě toho že nenabízí flexibilní rozdělení PCI-Express linek, rovněž nepodporují přetaktování procesoru. Čipset H97 Express je zkrátka cílen převážně do podnikového sektoru a oproti Z97 nabídne např. technologii Smart Business Advantage.

MSI Z97 MPOWER MAX AC: s Intel Z97 pro Haswell Refresh
i Zdroj: PCTuning.cz

Další specifikace a rozdíly lze vyčíst z tabulky výše.

MSI Z97 MPOWER MAX AC: s Intel Z97 pro Haswell Refresh
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama