na-ceske-firmy-utoci-nejcasteji-malware-emotet
Novinka Na české firmy útočí nejčastěji malware Emotet

Na české firmy útočí nejčastěji malware Emotet

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 1. 2021 09:30

Check Point varuje před nárůstem útoků trojanu Emotet, který po měsíční odmlce znovu tvrdě udeřil. Dopad měl na 7 % světových organizací a dokonce na 21 % českých společností. Emotet využíval v prosinci spamové kampaně, které během svátků cílily na více než 100 000 uživatelů denně.

Reklama

V září a říjnu 2020 byl Emotet na čele Indexu hrozeb a byl spojován s vlnou ransomwarových útoků. V listopadu klesl až na 5. místo, pravděpodobně v důsledku aktualizace a rozšíření o nové škodlivé schopnosti. Emotet se nyní také umí ještě lépe vyhnout odhalení. Spamové kampaně šířící Emotet využívají vložené odkazy, škodlivé dokumenty i heslem chráněné soubory ZIP.

Check Point ve svém nejnovějším reportu analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. I zde dominoval po listopadovém poklesu Emotet. Zajímavostí je, že na čele českého žebříčku jsou i některé malwarové rodiny, které ve světě nemají tak výrazný dopad.

Qbot měl v prosinci dopad na 11,55 % českých organizací, přitom v listopadu to bylo jen 1,54 % %. Dridex je dlouhodobě oblíbeným škodlivým kódem používaným k útokům na české organizace, podobně jako RigEK, který oproti listopadu zaznamenal téměř 3,5násobný růst.

Na české firmy útočí nejčastěji malware Emotet
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama