Na cestě k Atari: Syzygy a první videohra
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Na cestě k Atari: Syzygy a první videohra

Na cestě k Atari: Syzygy a první videohra | Kapitola 2

Pavel Tronner

Pavel Tronner

8. 12. 2016 03:00 3

Seznam kapitol

1. Od magnetofonů k televizorům 2. Připravte si drobné... 3. Syzygy 4. Nutting Associates 5. Computer Space 6. Štastný rozchod s Nutting Associates

„Přijeli kolotočáři! A mají tam videohry!“ To byla pro nás kluky v 80. létech jedna z nejzajímavějších informací, kterou jsme se mohli dozvědět. Maringotku s videohrami jsme obvykle zcela zaplnili a na videoherní automaty se stály fronty. Škemrání doma o další a další koruny se stalo každodenním sportem. Jak se rodily arkádové automaty?

Reklama

Nolan Bushnell ale od počátku plánoval, že by bylo vhodné se místo zaměstnání pustit do nějaké velké věci. Jen měl trošku problém s tím, co by tou velkou věcí mohlo být. Ted nebyl v jádru proti, ale Nolanův první nápad zněl trošku zvláštně. Že by si měli spolu zařídit pizzerii? No, několik týdnů strávili tím, že po večerech navštívili všechny okolní restaurace a pokoušeli se zjistit, jak to celé funguje a s jakým zlepšením by mohli oni, inženýři, kteří vlastnímu kuchaření nerozumí, přispět. Uvažovalo se o nějakých zpívajících figurínách a podobných nesmyslech, takže se člověk táže, zda oba tu objednávanou pizzu nezapíjeli přílišným množstvím alkoholu.

Nakonec Nolan přišel s mnohem zajímavějším nápadem, než byla pizzerie –  v jedné počítačové laboratoři na Stanfordské univerzitě totiž uviděl na počítači PDP-1 běžet Spacewar!, první grafickou počítačovou hru.

Co zkusit udělat něco takového a to ve stylu herních automatů?

Tehdy už existovalo mnoho verzí takových her, z nichž nejslavnější byl pinball. Vhodili jste do nich minci, nejčastěji čtvrťák, a mohli jste po nějakou dobu hrát. Samozřejmě, vše bylo pouze mechanické, elektřina sloužila jen ke svícení žároviček.

Představa, že by počítač v ceně stovek tisíců dolarů měl pohánět herní automat, do kterého budete házet drobné mince, byla hodně fantastická. Nolan a Ted ale o programování počítačů mnoho nevěděli a napadlo je v podstatě geniální řešení. Samozřejmě, pokud by počítač poháněl jen ten jediný automat, nikdy by se podobný podnikatelský záměr nezaplatil. Ale co kdyby byl jeden počítač připojen k více automatům? Tehdy přece frčelo pronajímání počítačového času – zaplatili jste poplatek, přes telefonní linku jste se připojili textovým terminálem k počítači a mohli jste pracovat. Nešlo by něco takového realizovat i se Spacewar!?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama