Nahaté fotky vlastních dětí? Přijdete o účet a dorazí i Policie #TYDEN 29. srpna 2022
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Nahaté fotky vlastních dětí? Přijdete o účet a dorazí i Policie #TYDEN 29. srpna 2022

Nahaté fotky vlastních dětí? Přijdete o účet a dorazí i Policie #TYDEN 29. srpna 2022

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

29. 8. 2022 07:00 10

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, telegraficky, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Twitter a obrovský problém. Jeden z největších šmíráků je... Oracle, šmíroval 5 miliard profilů. Edge je bloatware. TikTok šmíruje v in-app prohlížeči. Plex. LastPass a DoorDash hacknuty. Meta klonuje BeReal. Andrew Tate má ban

Reklama
Reklama

#TYDEN (týdenní přehled) je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts)

Vyfotil dítě pro lékaře, Google mu zablokoval účet a předal ho Policii pro podezření z dětské pornografie. Už roky upozorňuji rodiče, že nahé fotky dětí do mobilních telefonů nepatří. A už vůbec ne na cloudy ani do e-mailů.

Dřívější šéf bezpečností Twitteru: Společnost lhala o botech i bezpečnosti. Jmenuje toho opravdu hodně, ale prakticky všechno z toho jde říci i o dalších sociálních sítích. Vyjádření šéfa Twitteru zde.

Oracle čelí hromadné žalobě. Důvodem je nahromadění detailních záznamů o 5 miliardách lidí. Oracle totiž provozuje jeden největších šmírovacích nástrojů na světě a sbírá data o lidech množstvím způsobů. Má z toho 42,4 miliardy dolarů ročně. Ví jména, bydliště, zájmy, politické postoje, nákupní a finanční informace, návštěvy webů, aplikací, nákupy a řadu dalších.


Telegraficky

Shazamu je 20 letOpenGEMUnicode Utilities: ConfusablesExploding Topics ■ PeaZip 8.8.0 je venkuAppResourcesUsageViewxitCrawlee ■ Webmin 2.0 je venkuInstantLFSR


Internet, webdesign

Google měl zablokovat doposud největší DDoS. Ve špičce dosáhl 46 milionů požadavků za sekundu.

Quora přestane platit lidem za odpovědi v angličtině. Partner Program ve zbývajících jazycích prozatím pokračuje.

Odstraňování obsahu na redditu z důvod DMCA stouplo o 15 000 procent za posledních pět let.

Dezinformacím se nebývalé daří na nových video webech. Konspirace, rasismus, násilí, popírání kovidu, vyzdvihování Ruska a řada dalších témat. Mají miliony sledujících.

Proč by se váš web měl vejít do 14 KB? A proč je 14KB web výrazně svižnější než 15KB?

Mohlo by se hodit: Google's Content Quality & Helpfulness Questions

YouTube přidává sekci podcastů, evidentně chce již tak solidní pozici posílit.

Webdesign pro dlouhé články, řada velmi užitečných tipů.

Vyplatí se platit za HBO Max? Jakou budoucnost vlastně doposud slibně vypadají streamingová platforma má? A zvrátí se pád vyvolaný chaosem ve Warner Bros?

💡 Máte newsletter na Substacku?

Dejte vědět na rychlofky@gmail.com. Vzniká malý přehled českých newsletterů na Substacku. A objevíte se i v Doporučeních co Substack má jako funkčnost. Nebo #TYDEN přihoďte do svých doporučení, vrátíme vám to 😇

Sonberk Wine & News – Vinařství na Substacku? A navíc moravské vinařství? Jen houšť!

Klikněte na DALŠÍ a dostanete se k dalším kapitolám #TYDEN. Má je celkem čtyři. Tato je první a možná o něco přicházíte 👇👇👇  

Hardware

Elon Musk je nespokojený s vývojem ve vlastním Neuralinku. Záchranu hledá u startupu Synchron.

Fitbit představil nový náramek (Inspire 3) a hodiny (Versa 4 a Sense 2)

Samsung představuje špičkový SSD 990 PRO. 1 TB za 4499 Kč, 2 TB za 7 999 Kč.


Software

Microsoft Edge se úspěšně proměnil v #bloatware.

Michal Rybka se na PCTuningu věnuje #AI využité pro „generování“ umění. Čtěte Umělá inteligence? Ne, umělá kreativita – nový postrach umělců!

Midjourney si můžete zkoušet na Discordu. A umí skvělé věci
i Zdroj: PCTuning.cz
Midjourney si můžete zkoušet na Discordu. A umí skvělé věci

Kalendář Google nově umí barevné štítky. Výběr barev je mírně omezený, ale můžete si definovat vlastní významy ke každé barvě.

Kalendář Google nově umí barevné štítky.
i Zdroj: PCTuning.cz
Kalendář Google nově umí barevné štítky.

Vývojáři se kódování věnují méně než hodinu denně. 4 hodiny, 21 minut týdně. 41 minut denně se věnují činnost částečně souvisejícími s kódem.

Přepsání mluveného slova na text? Na výběr je vícero služeb, ale s češtinou to bude komplikace. Máte někdo nějakou zkušenost?

Google spustil AI Test Kitchen – aitestkitchen.withgoogle.com

Heroku končí zdarma dostupné užívání.

FileMaker Pro, FileMaker Go a FileMaker Server změní jméno na Claris (Pro, GO a Server). Novinkou bude Claris Studio, webové vývojářské prostředí.


Mobilní aplikace

Meta urovnala hrozící hromadnou žalobu za šmírování pohybů uživatelů v mobilních telefonech bez jejich vědomí. Bude to stát 37,5 milionu dolarů.

Potvrzeno. iPad OS 16 bude později než iOS 16.

Apple uvedlo novou appku Platoon for Artists.


Hry

Cult of the Lamb

Čínští výrobci her mají doma problémy, doufají v rozšíření odbytu celosvětově. V Číně na ně tvrdě dopadá regulace a nedaří se jim získávat uživatele.

Denuvo DRM míří na Nintendo Switch. Hodně nešťastný nápad.

Homeworld 3

Dune: Awakening. Na Hrej v Dune: Awakening je nové survival MMO zasazené do světa Duny

Marketing, komunikace

YouTube spustí kampaň proti anti-ukrajinským dezinformacím v Evropě. Poběží i v Česku.

Meta po osmnácti letech konečně zakládá divizi péče o zákazníky. Vážně, toto není Apríl.

Z povídání Marka Zuckerberga s Joe Roganem plyne, že Facebook by bylo nejlepší zavřít. A že Mark si myslí, že budoucnost je v metaversu.


Bezpečnost, soukromí, právo

TikTok do prohlížeče otevíraného v aplikaci vsouvá šmírovací kód. Až po to, co píšete a na co klikáte. TikTok se obhajuje tím, že tam kód sice je, ale nepoužívá se. Tak jo.

Jak ověřit, jestli nějaká aplikace do „prohlížeče v aplikaci“ nevsouvá, co nemá? Otevřte si inappbrowser.com.

Otevřít Teslu (ale i jiné Bluetooth zámky) na dálku? Stačí abyste vy stáli u auta, váš parťák v blízkosti vlastníka klíče a zbytek už zařídí jednoduché hardware a software. „Relay attack“, užitečný termín.

Plex některým uživatelům posílá varování o úniku zašifrovaných hesel, e-mailů a uživatelských jmen. Rozsah znám není.

Falešní exekutoři vytahují z lidí peníze i osobní údaje. Nemůžete slepě věřit všemu, co vám přistane v telefonu nebo na e-mailu.

Weby mohou zjistit, jestli jste si na iPhone aktivovali režim Lockdown s vyšší ochranou proti útokům.

Vývojářské systémy LastPass hacknuty a útočníci získali zdrojové kódy. Údaje uživatelů ani hesla by neměla být ve hře. Viz též Notice of Recent Security Incident

Vývojářské systémy LastPass hacknuty
i Zdroj: PCTuning.cz
Vývojářské systémy LastPass hacknuty

DoorDash hacknut, útočníci se přes phishing u dodavatele dostali k údajům o zákaznících a částečným platebním informacím.

Apple o uživatelích hromadí nejméně dat z bigtech. Google nejvíce, Apple zhruba třetinu. Studii trochu kazí umístění Facebook těsně před Apple.

Apple o uživatelích hromadí nejméně dat z bigtech
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple o uživatelích hromadí nejméně dat z bigtech

Sociální sítě

Zuckerberg zareagoval na kritiku strašidelného METAvesmíru. Prý tu selfie dělal narychlo a na grafice zapracují. Zda postavy budou mít i nohy, ale jasné není.

Tinderu se nedaří získávat nové uživatele, mladší už vůbec ne. Lidé volí konkurenci, nejčastěji asi Bumble a Thursday.

Botometr měl prohlásit, že Muskův výpočet „nic neznamená“, což ostatně už roky víme. Musk přitom „výsledky“ z této služby používá jako argument v boji o (ne)koupi Twitteru.

Botometr měl prohlásit, že Muskův výpočet "nic neznamená"
i Zdroj: PCTuning.cz
Botometr měl prohlásit, že Muskův výpočet "nic neznamená"

Twitter testuje zobrazení toho, že uživatel má ověřené telefonní číslo. Zbytečný krok, ověřit lze cokoliv, identitu uživatele to nijak nepotvrzuje.

Nedaří se vám na Linkedin? Generátor virálních příspěvků to změní.

Meta (samozřejmě) pracuje na klonu BeReal. Do Instagramu chce doplnit IG Candid – uživatele jednou denně vyzve o autentický příspěvek. Pokud nevíte o co jde, tak viz BeReal zažívá raketový růst. O co jde? A může to vydržet?

Andrew Tate říká, že ženy patří do domácnosti, nemohou řídit a jsou majetkem mužů. Řeč o něm byla v minulém #TYDEN, detailněji „vysvětlený“ v The Guardian.

Je bývalý šéf bezpečnosti Twitteru něco víc než další tah Elona Muska? Co vlastně prozradil? Poslechněte si ve vůbec prvním podcastu #TYDEN. Najdete i na Spotify.

Středa přinesla rozbitý newsfeed Facebooku. Záplavu spamu od celebrit. Zábavné.

Instagram doplňuje QR kódy. Skoro všude. K příspěvkům, Reels, štítkům, lokacím.

Instagram se po mnoha letech rozhoupal k větší ochraně dětí mladších 16 let. Má to ale háček, stačí mu neříci kolik vám je. Což děti dělají už roky.

Po Instagramu pobíhá výzva po vypnutí „precizní lokace“ v Nastavení s tím, že se ve vašich fotkách/videích na Instagram má objevovat odkud přesně jste. Je to hoax, který si šiřitelé mohli snadno ověřit.


Startupy a ekonomika

Finanční ředitel Twitteru upozornil zaměstnance, že bonusy budou možná poloviční. Elonu Muskovi se nakonec asi podaří Twitter zničit.

Crypto.com propustilo 260 lidí (5 % stavu) a poté ještě pár stovek dalších, o kterých ale nemluví a odmítá to komentovat. V Česku třeba i v Burza Crypto.com utratila miliardy, aby svým jménem pokryla sportovní nebe. Teď úpí a propouští

Amazon mezi zájemci o Signify Health.

Shalev Hulio, Šéf izraelské NSO Group odstupuje.

Digital Ocean kupuje Cloudways

Starlink zlevnil měsíční platbu, v některých zemích až na polovinu. Zákazníky informuje, že je to pro srovnání „parity kupní síly“. Zatím nikdo nepřišel s realistickým vysvětlení proč se tak stalo. Musk zároveň oznámil spolupráci s americkým T-Mobile pro pokrytí „mrtvých zón“ pomocí 5G.

Open Text kupuje Micro Focus.


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts)

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama