nakupni-pruvodce-vybirame-notebook
Mobilní zařízení Článek Nákupní průvodce - vybíráme notebook

Nákupní průvodce - vybíráme notebook

Martin Přibyl

Martin Přibyl

7. 1. 2008 01:00 64

Seznam kapitol

1. Peníze a požadavky - kompromis bývá nezbytný 2. Na velikosti samozřejmě záleží… 3. Další kritéria 4. Čí srdce tě pohání? 5. Další otazníky se skrývají uvnitř… 6. Několik cenových doporučení

Stačí se podívat do prodejních statistik, a zjistíte, že se dnes notebooků prodá více, než hotových počítačů. Navíc s rostoucí výrobou klesá jejich cena - v případě těch nejzákladnějších modelů už pomalu atakuje hranici 10.000 Kč (bez DPH). Dalo by se téměř říci, že si dnes přenosný počítač může dovolit každý. Pokud se i vy chystáte k nákupu nového notebooku, přinášíme vám pár rad a doporučení...

Reklama

Notebooky jsou hitem poslední doby. Jejich výkon dnes již tolik nezaostává za běžnými stolními počítači (to pochopitelně neplatí v oblasti náročných 3D her), jsou však dostatečně přenosné (velký počítač asi na chatu nepovezete) a při tom zvládnou většinu úkolů, které od osobního počítače požadujete. Na druhou stranu miniaturizace něco stojí, a pokud budete klást nadstandardní požadavky, budete muset za ně odpovídajícím způsobem zaplatit.

Nákupní průvodce - vybíráme notebook
i Zdroj: PCTuning.cz


17" MSI GX700 zvládne většinu nových her (má GeForce 8600M GT s 512MB DDR3)
cena bohužel není nijak lidová (i když se jedná o stále přijatelných 29 500,- Kč s DPH)

Základní otázka zní... (tj. jako obvykle)

Základní otázkou, kterou si musíte před zahájením výběru položit, je: "Kolik peněz budu mít k dispozici?". Je nutné se smířit s tím, že notebook, který by hladce zvládl nejnovější hry, za 10 000 Kč prostě nekoupíte. Proto musí stanovení rozpočtu jít ruku v ruce s tím, co je dnes na trhu. Musíte si také předem ujasnit, co především od nového počítače očekáváte.

To neplatí jenom pro hráče, ale pokud například děláte v programech typu CAD, nemusela by vám np. integrovaná grafická karta stačit. Časem taktéž nemusí stačit ani 2 GB RAM, které má běžný laptop jako strop. Za "pár" korun nekoupíte ani ultra mobilní notebooky (12“, 13,3“) – úmyslně vynechávám relativně jednoduchý ASUS EEE, který nepovažuji za plnohodnotný přenosný počítač (klasickému 12“ kousku se svými možnostmi prostě nevyrovná) - test zde: ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě .

Co na druhou stranu zvládne opravdu každý současný notebook, jsou "kancelářské aplikace", brouzdání internetem, přehrávání hudby a videa (opravdu se nemusíte bát, že by i ta nejslabší integrovaná grafická karta nedokázala přehrát DVD nebo DivX) a samozřejmě na něm "dáte" i nějakou tu hru - i když nejspíš ne nejnovější a ne na plné detaily či s vyhlazováním.

K rozpočtu je dlužno podotknout, že investicí do počítače výdaje nekončí – hodit se vám pravděpodobně bude minimálně ještě malá myška a brašna nebo batoh tj. něco, v čem bude laptop cestovat (pokud tedy máte zálusk na nějakého 20“ giganta typu HP Pavillion HDX Dragon nebo Acer Aspire 9920G, brašnu potřebovat nebudete – v tomto případě už se jedná spíš o křížence notebooku s desktopem, jehož mobilita je více než diskutabilní).

Tip PCtuningu: Vzhledem k tomu, že notebooky jsou svépomoci prakticky neopravitelné je výbornou věcí speciální rozšíření záruky (ze 2 na 3 nebo 4 roky) nebo záruka typu „Next Business Day“ (opravený nebo vyměněný počítač dostanete hned druhý pracovní den) případně „Accidental Damage“ (záruka bude aplikována i v případě, že laptop „rozstřelíte“ sami).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama