narostl-pocet-podvodu-spojenych-s-tematem-koronaviru-hlasi-eset
Novinka Narostl počet podvodů spojených s tématem koronaviru, hlásí ESET

Narostl počet podvodů spojených s tématem koronaviru, hlásí ESET

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 8. 2020 11:00

Ve druhém čtvrtletí letošního roku na celém světě výrazně přibylo různých kybernetických podvodů spojených s koronavirem a e-mailových hrozeb. Rostl také objem útoků na mobilní zařízení s operačním systémem Android. Nejkritičtějším obdobím byl květen, kdy analytici ESETu detekovali 13 milionů různých internetových hrozeb denně.

Reklama

Útočníci se v minulém čtvrtletí zaměřili především na útočné kampaně šířené přes e-mail. Celkově objem těchto hrozeb narostl o 9 %. Útočníci škodlivé zprávy vydávají za účetní nebo logistické dokumenty, zprávy spojené s licencemi k různým programům a v 1,5 % případů také za informace o koronaviru.

Od začátku roku vzniklo také velké množství podvodných stránek, jejichž počet se v druhém čtvrtletí roku ještě zvýšil. Během druhého kvartálu výrazně rostl počet domén, jejichž název souvisel s koronavirem. Analytici zaznamenali i nárůst online podvodů (tzv. scamů) o 19 %. Přibylo také unikátních webových adres (URL) detekovaných jako phishing, jejich počet vzrostl o 60 %.

Detekce ransomware v minulém čtvrtletí nadále mírně klesaly. Změnilo se chování skupin útočníků, kteří se specializují na tento typ útoku. V květnu ukončila své aktivity skupina vývojářů ransomware Shade a svým obětem poskytla přes 750 000 dešifrovacích klíčů. Jiní naopak zkoušeli zpeněžit ukradená data mnohem agresivnějším způsobem. Vyhrožovali tzv. doxingem – tedy tím, že citlivá data zveřejní.

Narostl počet podvodů spojených s tématem koronaviru, hlásí ESET
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejběžnějším typem detekovaného ransomware zůstal, podobně jako v prvním čtvrtletí, WannaCryptor (známého spíše jako WannaCry). Tento malware zneužívá několik let starou zranitelnost, na kterou od roku 2017 existuje oprava.

Oproti minulému čtvrtletí o 22 % výrazně ubylo také pokusů o nelegální těžbu virtuálních měn, neboli cryptojacking. V polovině dubna kvůli situaci na globálních trzích klesla hodnota Bitcoinu téměř na polovinu. Cryptojacking se tak útočníkům méně vyplácel. Namísto pracovních stanic se útočníci zaměřili na mobilní zařízení s operačním systémem Android. Počet detekcí těchto hrozeb se oproti začátku roku zvýšil o pětinu. Výrazným rizikem byl v Česku i po celém světě reklamní malware Hiddad. Ten zobrazuje nevyžádanou reklamu a často z inzerce odkazuje na infikované stránky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama