nasa-nebude-natacet-mars-ve-3d-nestihne-otestovat-kamerovy-system
Novinka NASA nebude natáčet Mars ve 3D, nestihne otestovat kamerový systém

NASA nebude natáčet Mars ve 3D, nestihne otestovat kamerový systém

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 3. 2011 16:00 7

Na vývoji speciální kamery, která se měla stát součástí sondy Curiousity, se podílel i režisér James Cameron. NASA s ní počítá pro některou z dalších misí.

Reklama

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) upustil od plánu vybavit vesmírnou sondu Curiousity (Zvědavost) speciální trojrozměrnou kamerou, která měla zajišťovat pořízení 3D záznamů z planety Mars.

Projekt se nepodařilo dotáhnout do konce z časových důvodů. Tým nemá dostatek času na to, aby nový systém důkladně otestoval na všech úrovních, informuje server Kitguru.

S vývojem speciální trojrozměrné kamery pomáhal výzkumníkům Malin Space Science Systems režisér hitu Avatar – James Cameron. Minulý rok v lednu o nutnosti 3D kamery přesvědčil šéfa NASA Charlese Boldena, přičemž argumentoval tím, že se tím celá mise zatraktivní pro veřejnost. Projekt je znám pod krycím názvem Mastcam

Do vesmíru se ale nakonec podívá až v některé z dalších misí. Vedoucí výzkumu John Grotzinger uvedl: „Máme málo času na to, abychom mohli vše kompletně otestovat a nahradit stávající kamerový systém“.

„Malin Space Science Systems bude dále pokračovat v práci, takže systém využijeme v některých z dalších misí,“ ujistila zároveň NASA. Pojízdná sonda Curiousity je velká přibližně jako osobní automobil a za hodinu dokáže urazit asi 30 metrů.

Na povrchu bude provádět výzkum chemického, izotopového a mineralogického složení povrchu rudé planety a pátrat po základních chemických kamenů života: uhlíku, vodíku, dusíku, kyslíku, fosforu a síry.

NASA nebude natáčet Mars ve 3D, nestihne otestovat kamerový systém
i Zdroj: PCTuning.cz

Mars Science Laboratory (MSL) Mast Camera (Mastcam)

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama