Našli jsme dokonalost – Asus Rampage IV Extreme v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Našli jsme dokonalost – Asus Rampage IV Extreme v testu

Našli jsme dokonalost – Asus Rampage IV Extreme v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 12. 2011 02:00 23

Seznam kapitol

1. Král je mrtev, ať žije král... 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Srovnání s Rampage III Extreme a dalšími 14. Hodnocení

Už dlouho jsem žádný produkt netestoval s takovým nadšením. Po pár minutách jsem věděl, že sen nadšenců a taktovačů se naplnil. I když to zní možná přehnaně, tahle deska je prostě geniální. Přednastavené profily taktování a pamětí, hromada dosud neviděných featur a novinek... Podívejte se na to nejlepší, co si můžete pořídit pro SNB-E.

Reklama
Našli jsme dokonalost – Asus Rampage IV Extreme v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel nás před Vánoci potěšil uvedením nového high-endu a patice LGA 2011. Co nás samozřejmě nepotěšilo, jsou vysoké ceny desek i procesorů. Klesající koruna jim dala ještě více vyniknout a pořízení nové platformy si asi mnozí ještě rozmyslí. Upřímně, pokud jste majiteli nějakého moderního procesoru Core i7, tak vás k upgradu ani žádný racionální důvod nenutí. Někdy bývá ale radost z nákupu novinek silnější než rozum a peníze se už kutálejí. Pokud jste se rozhodli pořídit si desku s X79 Express, tak jsme vám už přinesli test čtyř z nich. Šlo spíše o levnější modely (pokud se to tak dá s cenami nad 6500 Kč nazvat), osobně mám ale rád výbavu navíc, ať to stojí co stojí. Desky pro nadšence s prémiovými technologiemi, výbavou a spoustou zbytečností za nepřiměřenou cenu jsou zkrátka to, co dělá ultra high-end nejvyšší třídou. A právě o tu dnes poběží...

Možná to bude znít až nepřiměřeně, ale tohle je základní deska, do které se musí každý nadšenec po pár minutách zamilovat. Testoval jsem desítky těch nejdražších a nejvybavenějších základních desek. Téhle se ale žádná nevyrovná, taktování a celkové ladění bylo snadné skoro jako procházka růžovým sadem. Tato deska vám v nastavení pomůže mnoha presety, jak procesoru a napájení, tak i pamětí. Všechno si nastavíte a vše také funguje. Nenarazil jsem na žádný zádrhel nebo problém. To, co jsem po desce chtěl, to akceptovala. Desítky možných nastavení BIOSu, extrémní výbava, příslušenství a software jsou u této desky v absolutní symbióze a v kompaktně fungujícím celku. Je vidět, že ji vytvořil nadšenec pro nadšence, a nebyl to jen tak někdo... ale legenda Peter Tan (Shamino).

Extrémně jsem taktoval na mnoha high-end deskách. Počínaje legendárními Striker II Extreme, přes několik modelů Rampage Extreme až k OC modelům od Gigabyte (X58A-OC) nebo EVGA (Classified). Všechny byly na svou dobu luxusně vybavené a velice dobré, ale až dosud jsem považoval jako vrchol taktovačské desky produkt EVGA. Ze žádné jiné high-end desky jsem neměl tak dobrý pocit, jako z dnešní Rampage IV Extreme. Není jistě náhodou, že oba produkty vznikly v hlavě jednoho člověka – Shamina. Tenhle člověk má srdce overclockera a jeho produkty tomu odpovídají. Legenda se nezapře.

Taktovači sobě...

Našli jsme dokonalost – Asus Rampage IV Extreme v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Luxusní výbava desky, probereme si ji detailně později

Pokud chcete vyrobit desku čistě pro taktovače a extrémní nadšence, máte dvě možné cesty, jak k výsledku dojít. První cesta je střídmá ale praktická. Dáte desce to, co potřebuje mít, ale v „blbinkách“ navíc už trochu přibrzdíte. To znamená tvorbu kvalitního napájení, designu a základních funkcí. Jako bonus ale dáte pouze pár praktických featur. Zde například modul teploměru, tlačítka na LN2 a podobně. Vše doplníte kvalitním BIOSem a máte hotovo.

Druhá cesta je cesta „všeho moc škodí“. Tam desku vybavíte desítkami různých tlačítek, modulů a mačkátek. Dáte do ní běžný BIOS a přibalíte kupu hloupostí do krabice. Každý asi tušíte, která z cest je lepší. Je to ta první, kde je vše dobře vyvážené. Právě takový dojem mám z této desky Asus. I když se výbava může zdát vůči jiným deskám chudší, je tam vše co je potřeba. Naopak je deska přehlednější a funkce lépe čitelné.

Nesuďme dle vzhledu a výbavy. Já mám tuto desku v tuto chvíli už dávno otestovanou a jsem nadšen, což je jistě cítit. K tomuto přesvědčení mne vede právě pozitivní zkušenost s funkcemi a funkčností. Není k ničemu spousta tlačítek na taktování a desítky fází CPU, když deska nejede a zlobí. Když má třeba horší BIOS s málo volbami a je problém dosáhnout dobrého výsledku. Taková deska je na nic, i když vypadá hezky. To ale není případ tohoto produktu Asus. Jelikož nás čeká hutná a dlouhá recenze, nebudu úvod déle protahovat. Posuňme se k další kapitole.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama