navody-herni-delo-se-spotrebou-notebooku-ladime-napajeni
Návody Článek Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení

Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 6. 2011 13:00 31

Seznam kapitol

1. Herní počítač se spotřebou notebooku 2. Systém s Core i5-2500K 3. Profily s Core i5-2500K 4. Výsledky systému s Core i5-2500K 5. Kolik tedy ušetříme? 6. Závěr

V druhém díle článku o snižování spotřeby stolních počítačů se podíváme, jak dostat herní stroj s procesorem Core i5-2500K a GeForce GTX 580 na spotřebu srovnatelnou s kancelářským počítačem. Nevěříte? Ale ano, je to skutečně možné. S takovým strojem ušetříte tisíce korun ročně a stále si zahrajete na plné pecky.

Reklama
Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

V prvním díle našeho volného cyklu o snižování spotřeby, došlo u některých čtenářů k nepochopení smyslu článku, zde ho tedy musím hned v úvodu více rozvést. První ani druhý díl nejsou nákupním průvodcem „jak postavit úsporný stroj“. Takový článek máme teprve v plánu. Nám šlo právě o opak, jak snížit spotřebu stávajícího, výkonného počítače a tím ušetřit nejen peníze, ale také životní prostředí. Počítač totiž nevyzáří tolik odpadního tepla a také zprostředkovaně sníží emise CO2 do ovzduší.

Myšlenka by mohla být třeba tato: koupil jsem si výkonné komponenty a po prvních týdnech euforie a radosti z masivně přetaktované sestavy se dostavilo mírné vystřízlivění. Uživatel najednou začne přemýšlet trochu více nad svým počínáním. Uzná, že extra vysoké přetaktování grafické karty a procesoru se zvýšeným napětím vlastně k surfování nepotřebuje a v tuto chvíli počítač „žere“ spoustu wattů zcela zbytečně. Tím se více zahřívá, je hlučnější a hlavně přijde dráž.

V dnešní době je vytvoření profilů pro přetaktování, nebo naopak podtaktování jednoduché. Každá, i nejlacinější deska, umí ukládat v BIOSu profily pro různá nastavení. U dražších modelů to umí i software v systému. Například desky Asus umí profily nahrávat stiskem jediného tlačítka. Zkrátka jde o triviální záležitost, a jak si ukážeme, ten jeden klik navíc se vám bohatě vyplatí nejen po finanční stránce. Stejné je to s grafickou kartou, které lze také vyrobit profily s různými hladinami napětí a frekvencemi.

„Podvoltování“ komponent a tím dosažení nejnižší možné spotřeby, má v počítačích stejně dlouhou tradici jako přetaktování v honbě za co nejvyšším výkonem. U starších generací procesorů a grafik byl ale jeden zásadní problém, snížení frekvencí a napětí se u některých (třeba dvoujádrových) procesorů tak krutě podepsalo na výkonu, že se z počítače stal doslova „hlemýžď“. Počítač byl sice úsporný, ale také líný. To s dnešními moderními čipy se čtyřmi a více jádry nehrozí, i nejnižší frekvence je stále dost výkonná na spoustu běžných činností. Zkrátka doba konečně dospěla k pořádnému podtaktování bez markantní ztráty výkonu.

Jak jsem tedy slíbil v první části našeho seriálu o spotřebě, dnes se zaměřím na jednu konkrétní sestavu a tu dostanu až na nejnižší možnou spotřebu co lze dosáhnout. Snížíme napětí a frekvence na hranici funkčnosti, ale stále se zachováním stoprocentní stability. S tím také bude souviset měření výkonu. 

O kolik se sníží spotřeba vůči naopak silně přetaktovanému počítači bude jasně patrné. Jak se ale sníží uživatelský komfort a výkon? Bude počítač vůbec použitelný a neztratí ze svého výkonu moc? I na tyto otázky dnes najdeme odpověď. Jsou stejně důležité jako zmíněný finanční a další benefit. Jako oběť pro naše pokusy poslouží procesor Intel Core i5-2500K osazený na hráčské desce MSI Big Bang P67 Marshal spolu s nenasytnou grafikou GeForce GTX 580.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama