navody-herni-delo-se-spotrebou-notebooku-ladime-napajeni
Návody Článek Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení

Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 6. 2011 13:00 31

Seznam kapitol

1. Herní počítač se spotřebou notebooku 2. Systém s Core i5-2500K 3. Profily s Core i5-2500K 4. Výsledky systému s Core i5-2500K 5. Kolik tedy ušetříme? 6. Závěr

V druhém díle článku o snižování spotřeby stolních počítačů se podíváme, jak dostat herní stroj s procesorem Core i5-2500K a GeForce GTX 580 na spotřebu srovnatelnou s kancelářským počítačem. Nevěříte? Ale ano, je to skutečně možné. S takovým strojem ušetříte tisíce korun ročně a stále si zahrajete na plné pecky.

Reklama
Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory Core i5/i7 druhé generace nabízejí neskutečně nízkou spotřebu při výkonu High-endu minulé generace. Díky slušným prodejním cenám jde o absolutní hit – prodávají se jich u nás tisíce týdně. Měl jsem k dispozici oblíbený model Intel Core i5-2500K. Jak už víte z předchozích kapitol, nastavil jsem systém s těmito parametry:

Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny takto nastavené systémy jsem prověřil v několika scénářích: první je režim idle (klidový stav). V tomto případě jsem nechal počítač několik minut po startu jen tak běžet až do ustálení na stabilní hodnotě. Zde připomínám, že použitá grafika není zrovna nejúspornější a při použití méně nenasytného modelu jsem měl až o 33 W nižší hodnotu. To uvádím pro ty z vás, jež se pod články ptají, proč je naše klidová spotřeba vyšší, než je obvykle v recenzích prezentováno. Stejnou grafiku jsem ale použil ve všech testech, je tedy plně srovnatelná.

Druhý režim představuje kombinace vysoké zátěže. První část testu zatěžovala masivně pouze procesor v aplikaci Cinebench. Druhá část testu vysoké zátěže pak probíhala ve hře Lost Planet 2, která umí naplno vytížit všechna procesorová jádra a i grafickou kartu. Testoval jsem v rozlišení 1920 × 1200 se vším nastaveným na maximum. Vyhlazování jsem zaktivoval také maximální – CSAA 32×. Zde tedy simuluji vysokou zátěž procesoru a typickou zátěž v náročných hrách.

Poslední režim byl běžná zátěž, která je pro většinu z vás doma převažující. Brouzdal jsem po webu, kde jsem přehrával HD videa na Youtube, klikal na články moderních webů postavených na Javě a Flashi. Spotřebu jsem zaznamenával po dobu celého testu a napsal průměrnou hodnotu z několika měření. Podívejme se, jak to dopadlo...

Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Už první pohled na graf vás ujistí, jak na tom v jednotlivých profilech se spotřebou jsme. My si ale graf prozkoumáme důkladně. Podívejme se nejprve na spotřebu v klidu: nejnižší příkon má samozřejmě podtaktovaná sestava (Profil 3). Ta si v klidu řekne o 92 W. Systém bez jakéhokoliv taktování, kde je vše nastaveno na automatiku (Profil 1), nabídne spotřebu 105 W. Masivně přetaktovaný počítač utíká dvěma předchozím o hodně, jeho klidový příkon je 145 W. Rozdíl mezi přetaktovaným a podtaktovaným strojem je 53 W. A takovou úsporu dosáhnete pouze jediným klikem na nastavený profil v BIOSu.

Jako další si porovnejme spotřebu při brouzdání webem, přehrávání HD videa a běžných činnostech. Podtaktovaný stroj zde nabídne příkon 99 W, počítač na defaultu pak 114 W. Nejvíce si ze sítě vezme opět přetaktovaný počítač, konkrétně 157 W. Rozdíl mezi přetaktovaným a podtaktovaným strojem je 58 W, což je opět hodně.

Vysoká procesorová zátěž znamená v případě úsporného režimu počítače spotřebu jen 107 W. Systém na základním nastavení si řekne o 151 W a vysoce přetaktovaný stroj o 242 W. Pokud si úsporu spočítáme, je rozdíl mezi nejméně úsporným a nejúspornějším strojem ohromných 135 W! To je dokonce více, než má úsporný počítač celou spotřebu. 

Podobné to je u náročné hry. Úsporný stroj vyžaduje ze sítě 198 W, počítač na základním nastavení pak 312 W. Přetaktovaná grafika a CPU roztočila elektroměr na brutálních 460 W. Rozdíl mezi úsporným a taktovaným strojem je gigantických 262 W!!!

Jak vidíte, rozdíl mezi vysoce taktovaným strojem a naší úspornou variantou se stejnými komponenty je mnohdy ohromný. A to vše opravdu jen kliknutím do BIOSu na příslušný profil. Během jednoho okamžiku máte z nenasytného monstra úsporný počítač. Úspora energie je sice pěkná, ale jak se podtaktování podepsalo na výkonu? Podívejme se:

Výkon

Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud počítač přetaktujeme, zvýší se průměrně výkon pouze o 17 procent. U hry je to 14 procent a v aplikaci 46 procent. Spotřeba ale v průměru stoupla o 51 procent.

Pokud naopak počítač podtaktujeme, sníží se spotřeba oproti normálu průměrně o 34 procent, výkon ale klesne jen o 29 procent. Ztráta výkonu je patrná a zřetelně měřitelná, stále ale počítač zvládá všechny běžné činnosti bez nejmenších potíží. V následující kapitole se podívejme, kolik vlastně ušetříme v řeči peněz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama