navody-herni-delo-se-spotrebou-notebooku-ladime-napajeni
Návody Článek Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení

Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 6. 2011 13:00 31

Seznam kapitol

1. Herní počítač se spotřebou notebooku 2. Systém s Core i5-2500K 3. Profily s Core i5-2500K 4. Výsledky systému s Core i5-2500K 5. Kolik tedy ušetříme? 6. Závěr

V druhém díle článku o snižování spotřeby stolních počítačů se podíváme, jak dostat herní stroj s procesorem Core i5-2500K a GeForce GTX 580 na spotřebu srovnatelnou s kancelářským počítačem. Nevěříte? Ale ano, je to skutečně možné. S takovým strojem ušetříte tisíce korun ročně a stále si zahrajete na plné pecky.

Reklama
Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní přichází nejdůležitější kapitola. V ní si ukážeme, jak se i malá úspora ve spotřebě počítače projeví na vaší peněžence. Nepůjde o částky v řádu desítek tisíc, ovšem ani nepůjde o zanedbatelná čísla. Pro toho, kdo se o své účty musí starat sám, může být i několik tisíc ušetřených za rok částkou, jež lze investovat lépe. Než se ale podíváme na konkrétní čísla, je zde trojice potenciálních uživatelů – tři modelová schémata se kterými jsem počítal:

  • Normální uživatel – jeho domácí počítač běží průměrně deset hodin denně. Jednu hodinu stráví počítač v naprosté nečinnosti, kdy si majitel odběhne připravit potravu a nápoje, navštíví sociál a občas mrkne co běží v televizi, nebo co se děje na ulici. Další tři hodiny je pak počítač zatěžován buď hrami nebo jinou velkou zátěží. Zbylých šest hodin stráví uživatel prací v kancelářských aplikacích nebo brouzdáním webem, nebo pouštěním filmů.
  • Hráč -– počítač tohoto uživatele je opět maximálně hodinu nebo dvě v naprosté nečinnosti, běží ale denně nejméně šestnáct hodin. Z nich je deset hodin věnováno hraní a tím pádem vysoké zátěži. Zbylé čtyři hodiny stráví pomyslný hráč na chatu, brouzdáním webem a sledováním videí.
  • Závislák na počítači – u tohoto uživatele běží počítač celý den dvacet čtyři hodin. Celou dobu se stahují data z webu, ve dnes i v noci. To je reprezentováno deseti hodinami nečinnosti, kdy se v noci stahují třeba torrenty. Třetinu dne také uživatel stráví hraním, což činí osm hodin náročné činnosti. Zbylých šest hodin pak představuje brouzdání webem, sledováním videa, případně lehkou prací.

Jak počítat cenu energie

Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Vypočíst reálnou spotřebu počítače není složité. Sečteme naměřenou spotřebu ve všech schématech, vynásobíme počtem dní v roce a je to. Ovšem v praxi to tak snadné není. Platba elektřiny totiž není pouze částka za kWh z ceníku distributora energie. K ceně za silovou energii se připočítává několik dalších položek, bez níž vám elektřina domů nedojde. Zaplatit musíte distribuci, poplatky, daně a několik stálých plateb. Pokud se tedy díváte do ceníku energie na rok 2011 a vidíte například 1,75 Kč za kWh, tak vězte, že za skutečný kWh zaplatíte i čtyřikrát tolik. Abych měl čísla co nejpřesnější, použil jsem tedy kalkulátor reálné ceny energie na stránce ERU.cz. Tam najdete tabulku z obrázku nahoře.

Zvolil jsem skupinu domácích uživatelů, distributora ve středních Čechách – ČEZ. Tarif jsem zvolil D02d běžný pro panelákový byt, tedy s jednou sazbou. Mnozí z vás mají ale třeba i „dvoutarif“ s vyšší a nižší sazbou. Abych výpočet nekomplikoval, zvolil jsem běžnější řešení. Jistič jsem také zadal běžný, 3× 25 A. Dodavatele energie jsem zvolil také ČEZ a standardní produktovou nabídku pro domácnosti. Do políčka „Vaše roční spotřeba elektřiny“ jsem pak zadal vypočtený počet spotřebovaných kWh za rok dle modelového počítače a schématu. Výstup pak vypadá takto:

Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Vidíte kompletní cenu elektřiny za rok, včetně všech nutných plateb a poplatků. Zahrnut je poplatek za distribuci, silovou elektřinu, daně. Jakou cifru program ukáže, taková bude zřejmě vaše reálná platba. Rozdíly v ceně dle krajů, distributorů a prodejců energie vidíte také v tabulce. Obecně nejlevnější je dnes asi ČEZ prodej, záleží ale na více okolnostech. Tak tedy pojďme na to...

Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Normální uživatel (počítač zapnutý 10 hodin) – pokud necháte počítač na základním nastavení, zaplatíte za něj při výše uvedením používání, částku 4471 Kč. Pokud vám základ nestačí a musíte mít vždy maximálně přetaktovaný stroj, bude vás to stát v tomto slabším režimu používání 5586 Kč. Pokud ale nebudete líní přepnout profil a nebo budete chtít maximálně ušetřit, lze s podtaktovaným počítačem zaplatit jen 3895 Kč. To je proti standardnímu nastavení úspora 576 Kč a proti přetaktovanému stroji 1691 Kč. Tato částka představuje úsporu 43 procent.

Hráč (počítač zapnutý 16 hodin) – druhý počítač už bude náročnější. Nejen z důvodu, že běží více hodin denně, ale hlavně kvůli vysoké spotřebě při hraní her. U her je spotřeba procesoru vysoká a s naší grafikou bude přímo ohromná. S počítačem na základních frekvencích zaplatí běžný hráč 7000 Kč. Ten náročný s přetaktovanou sestavou ale už z peněženky vyndá 9465 Kč. Oběma se ale zdálky může smát šetřivý hráč s ročním účtem 5535 Kč, ten si sice všechny hry nezahraje naplno, ale pro většinu starších titulů nastavení stačí. A kolik ušetří? Proti základnímu nastavení 1468 Kč a proti náruživému hráči a taktovači dokonce 3930 Kč ročně, a to je už opravdu hodně – 58 procent.

Závislák (počítač běží 24 hodin) – nejvíce šetřit by měl poslední potenciální uživatel. Upřímně, on by neměl jen šetřit, ale počítač také někdy vypnout a jít třeba ven, ale to už je na jiný článek v jiném periodiku. Takovýto uživatel na základním nastavení zaplatí za provoz svého stroje 8029 Kč ročně, to dělá 670 Kč měsíčně jen za počítač. Pokud navíc svůj stroj maximálně nataktuje, jeho peněženka ho opravdu mít ráda nebude. Musí z ní vytáhnout 900 Kč měsíčně, což ročně dělá 10775 Kč. Opět na tom bude nejlépe uživatel, jenž bude myslet na úspory. Zaplatí ročně 6599 Kč, což je měsíčně 550 Kč. Proti základní sestavě ušetří 1430 Kč a vůči přetaktovanému počítači částku 4176 Kč. To dělá úsporu 63 procent.

Shrnutí

Naše měřená schémata jsou pouze modelová. Většina z vás bude spíše kombinací všech. Pokud surfujete nebo pracujete, máte spotřebu a takty sníženy, před hraním se pak nastaví maximální výkon. Také občas běží počítač celou noc při stahování, nebo třeba přes noc převádí video z dovolené. Obecně si myslím, že pokud budete nad spotřebou uvažovat a pečlivě volit vhodná energetická nastavení pro konkrétní činnost, lze ušetřit ročně o průměrně mezi 1000 až 2000 Kč. Náruživí hráči s nenasytnými High-end grafikami mohou ušetřit i mnohem více. 

Finančně se ale určitě vyplatí si vytvořit úsporný a třeba nataktovaný profil v BIOSu a utilitě pro grafiku, a mezi nimi přepínat dle aktuální činnosti. Spousta výrobců desek nabízí tuto možnost i přímo ze systému, kdy lze nahrát profil, není nutné tedy restartovat počítač. Jak vidíte z našeho měření, těch pár okamžiků k nahrání profilu vám může za celý rok ušetřit tisíce korun, jež můžete využít smysluplněji jinde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama