Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Návody: Jak efektivně odladit power management I.

Návody: Jak efektivně odladit power management I.

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 6. 2011 03:00 54

Seznam kapitol

1. I úspora energie má své normy 2. ACPI – globální systém 3. ACPI – režimy po „uspání“ počítače 4. ACPI – stavy zařízení 5. ACPI – stavy procesoru CPU 6. Testovací systémy
7. Systém Phenom II X6 1100T 8. Systém Core i7-990X 9. Systém Core i5-2500K 10. Shrnutí výsledků – kolik ušetříte? 11. Závěr

Kolik hodin denně běží vaše sestava? A kolik hodin z tohoto čísla běží na plný výkon? Internet, filmy a poslech hudby tvoří drtivou většinu úloh, které za den vás počítač obslouží. Je přitom úplně zbytečné, abyste film přehrávali s procesorem taktovaným na 4 GHz. Ukážeme si, jak zachovat výkon, odladit spotřebu a ušetřit klidně tisíce korun ročně.

Reklama
Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz

Setkáváme s s tímto pojmem denně, vidíme jej v BIOSu, ale možná mnozí z vás ani nevědí, co vlastně znamená. Ano, hovořím o slůvku ACPI (Advanced Configuration and Power Interface). Jde o souhrn norem a specifikací, jak má vypadat správa napájení všech komponent počítačů (včetně notebooků) a serverů. Jde o závazný dokument, jež musí výrobci hardware bez výhrad dodržet. Na poslední verzi z roku 2010 se podívejte zde, a pokud jste zvídaví a zvládnete desítky stránek přečíst, zjistíte hodně zajímavých věcí.

V dokumentu se například dočtete, že každý USB disk nebo periferie má požadované úsporné stavy, stejně jako IDE nebo SATA zařízení. Také se dozvíte, že například grafické karty do PCI-E slotu musí mít implementován stav D3 (vysvětlíme si později), jež umožňuje úplné odpojení napájení s nulovým odběrem grafické karty. A kromě tohoto základního stavu lze implementovat i další stupně. Ano, hovořím zde o praktickém využití ACPI v technologii Nvidia Optimus. Tuhle featuru dle specifikací ACPI musí mít úplně každá grafická karta, nevím proč se to tedy v desktopu více nevyužívá, ale možná se blýská na lepší časy s technologií Nvidia Synergy a podobnému řešení od AMD spojující výhody procesorů rodiny Fusion a grafiky v PCI-E slotu.

Správa napájení ale nejsou jen EIST a několik úsporných stavů procesoru (C-states), které vidíme v BIOSu, ale jedná se o sofistikovaný globální systém, kde má každá komponenta své místo a celek pak definuje úsporu celého počítače. Já se vám dnes celý tento systém pokusím jednoduše popsat a vysvětlit. Není to nic složitého, ani výklad nebude nijak dlouhý. Pro pochopení všech zákonitostí ale musíme nejprve projít touto teoretickou průpravou. Co vás tedy dnes čeká?

Dnešní článek je prvním dílem, kde si nejprve vysvětlíme všechny základní pojmy specifikace ACPI. Poté vás provedu praktickým testem třech počítačových sestav. V našem prvním díle ale na to půjdeme zatím zlehka. Ukážeme vám rozdíl mezi hodně přetaktovaným počítačem a co nejnižším možným odběrem při zachování +/- standardního výkonu. To byla priorita, v druhém díle už přikročíme k extrémnímu snižování spotřeby pomocí podtaktování procesorů, pamětí a snižování napětí všech komponent na hranici funkčnosti. Také snížíme výkon disků, donutíme k úspoře monitory a další komponenty. To vás ale čeká až příští týden, dnes použijeme všech možných funkcí operačního systému a BIOSu ke snížení spotřeby ještě v rámci solidního výkonu, dnes to bude o jakémsi kompromisu. Příště už to bude extrém.

K našim pokusům nám posloužily tři rozdílné sestavy. První je osazena procesorem AMD Phenom II X6 1100T jako nejvýkonnějším šestijádrem z produkce AMD. Druhý systém Intel je vybaven procesorem Core i7-990X platformy X58 Express a třetím je pak oblíbený Sandy Bridge v podobě čipu Core i5-2500K na desce s P67 Express. Každý ze systémů jsme podrobili stejné porci testů a stejným nastavením, po přetaktování, na základním nastavení a po snížení spotřeby ručně v BIOSu. Ostatně detailně si vše popíšeme v příslušné kapitole.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama