Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Návody: Jak efektivně odladit power management I.

Návody: Jak efektivně odladit power management I. | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 6. 2011 03:00 54

Seznam kapitol

1. I úspora energie má své normy 2. ACPI – globální systém 3. ACPI – režimy po „uspání“ počítače 4. ACPI – stavy zařízení 5. ACPI – stavy procesoru CPU 6. Testovací systémy
7. Systém Phenom II X6 1100T 8. Systém Core i7-990X 9. Systém Core i5-2500K 10. Shrnutí výsledků – kolik ušetříte? 11. Závěr

Kolik hodin denně běží vaše sestava? A kolik hodin z tohoto čísla běží na plný výkon? Internet, filmy a poslech hudby tvoří drtivou většinu úloh, které za den vás počítač obslouží. Je přitom úplně zbytečné, abyste film přehrávali s procesorem taktovaným na 4 GHz. Ukážeme si, jak zachovat výkon, odladit spotřebu a ušetřit klidně tisíce korun ročně.

Reklama
Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz

Každá komponenta systému, pokud splňuje specifikace ACPI, má dány funkční stavy. Ty mohou mít také několik stupňů, většinou tomu ale tak nebývá. Častý je stav, že má zařízení pouze dvě možné režimy - zapnuto a vypnuto. U většiny těchto zařízení to stačí. V dokumentech ACPI jsou stavy zařízení označeny písmenem D jako Device. Týká se to zařízení připojených k systému skrze: PCI, PCI-Express, CardBus, USB a Firewire (IEEE 1394).

D0

  • Plně funkční zařízení s maximálním nebo běžným odběrem

D1

  • Komunikace se systémem stále probíhá, ale náročnější části jsou vypnuty
  • Pevný disk může zastavit motorek a usadit hlavičky, kontrolér ale stále reaguje
  • Tento režim pro výrobce hardware je nepovinný

D2

  • Stejné jako D1, může ale dojít k hlubšímu vypnutí nějakých částí
  • Start zařízení zabere delší čas

D3

  • Kompletní odpojení zařízení
  • Nejvyšší úspora energie
  • Tento režim je pro výrobce zařízení nutnou podmínkou

Příklady

Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz

První tabulka ukazuje příklad klasického pevného disku. Jeho první stav D0 je jasný - stoprocentní funkčnost a plná spotřeba. Pokud výrobce chce, je možné aplikovat také D1 režim s nižší spotřebou, většinou tomu tak ale u disků nebývá a existuje pouze třetí D3 režim - zcela vypnuto. To také dokazuje screenshot nahoře, jež dokládá režimy SSD disku Intel.

Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý příklad je popis stavů grafické karty do PCI-E slotu. Jak vidíte, existuje zde několik stupňů možné spotřeby. Klasická grafika GeForce, stejně jako všechny poslední modely Radeonů, mají stavy většinou pouze dva - D0 a D3. První je z pohledu ACPI plně funkční, i když karta může mít nízké takty a spotřebu, druhý je pak stav úplného vypnutí ve stavu spánku celého počítače.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama