Nejen Windows 11 mají svou titěrnou variantu – Tiny10 uspokojí ty, kdož chtějí zůstat s Windows 10 na věčné časy
i Zdroj: Výrobce
Novinka Nejen Windows 11 mají svou titěrnou variantu – Tiny10 uspokojí ty, kdož chtějí zůstat s Windows 10 na věčné časy

Nejen Windows 11 mají svou titěrnou variantu – Tiny10 uspokojí ty, kdož chtějí zůstat s Windows 10 na věčné časy

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

14. 3. 2023 18:10 7

Nedávno jsme psali o osekaných Windows 11 pro starší PC. A co když máte ještě větší vykopávku a nemáte rádi Windows 11?

Reklama
Reklama

Tak je tu pro vás od stejného autora varianta Tiny10, což jsou Windows 10 stlačené do malé instalační krychličky. Autor říká, že je vhodná pro opravdu staré PC, dokud běží na procesoru x86. Doporučená paměť je 2 GB a velikost disku 16 GB (po instalaci zabere asi 5 GB), což dnes snad splňuje prakticky každý funkční stroj, pomineme-li retro fanoušky se svými vyladěnými 486Dx2/66. Systém je založen na verzi W10 LTSC 2021 a je to poslední Tiny10 (verze 2303), kterou autor vypustil, jelikož bude dál pracovat už jen na Tiny11.

Výhodou je, že se objevily některé vlastnosti z Tiny11 jako možnost aktualizací nebo doplnění systémových funkcí přes „Windows Component Store“. Dostalo se i na plně funkční Defender nebo vzdálenou plochu. Dá se tedy říci, že jde o plně provozuschopný systém pro starší až velmi staré vykopávky a nebo jen pro ty, kdo nemají rádi všemožný balast na svém ctěném disku. Pochopitelně, pokud si Tiny10 stáhnete, budete je muset i aktivovat, nejsme přece piráti. Oficiální stránka se soubory ke stažení je zde.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama