Nejlepší předělávky starých DOSových her od fanoušků
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nejlepší předělávky starých DOSových her od fanoušků

Nejlepší předělávky starých DOSových her od fanoušků

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

27. 8. 2014 03:00 26

Seznam kapitol

1. Úvod 2. OpenTTD 3. CorsixTH 4. Widelands
5. OpenXcom 6. Doomsday 7. OpenRA (+ Dune II) 8. Elite: Dangerous

Také s nostalgií vzpomínáte na dobu starých DOSových her, které vám přišly lepší než většina dnešní herní produkce? Jste na tom stejně, jako autoři jejich fanouškovských předělávek, kteří svou oblíbenou hru předělávají na současné platformy a snaží se ji vyšperkovat a modernizovat. Vybrali jsme některé z těch nejzdařilejších předělávek...

Reklama

Stává se vám, že s nostalgií v srdci vzpomínáte na dobu DOSových her? Toužíte se některou hru ze zlatého fondu videoher zahrát, avšak brání vám v tom nutnost kvůli jejímu chodu stahovat emulátory a zdlouhavě šaškovat s nastavením? Nebo se bojíte zkostnatělého uživatelského rozhraní a potažmo i zjištění, že ta vaše oblíbená hra vlastně není z dnešního pohledu zase tak skvělá, jak si pamatujete? V takovém případě by vám mohla pomoci některá z fanouškovských předělávek her, tedy samozřejmě pokud je k dispozici a ve fázi, kdy už je hratelná.

Fanouškovské předělávky, o nichž tu dnes budeme mluvit, jsou ve většině případů v principu tytéž hry, jako jejich předlohy, pouze s tím rozdílem, že se kvůli autorským právům jinak jmenují. S autorskými právy souvisí ještě jedna nemilá věc, na kterou musíme upozornit – předělávky někdy fungují spíše jako „herní engine“ a vyžadují datové soubory z původní hry (protože grafiku a hudbu z původní hry by si autor neměl dovolit jen tak vykrást). A někdy jejich autoři nabízejí podobnou, avšak znova vytvořenou grafiku a hudbu, anebo na vytvoření „free“ alternativy k původní grafice a hudbě spolu s komunitou intenzivně pracují.

Díky zásahům autorů se předělávky často i lépe hrají (nehledě na možnost spustit je bez emulátoru). Mezi obvyklá vylepšení patří třeba optimalizce hry pro vysoká rozlišení, možnost instalace uživatelských rozšíření, hlavně u strategických her to bývá modernější koncepce ovládání anebo odstranění různých omezení, která souvisela s možnostmi kdysi podstatně slabšího hardwaru. Některé fanouškovské předělávky vás pak potěší třeba i přidanou možností zahrát si je v multiplayeru, i když jej původní hra neuměla. Řada z nich je ale ve fázi betaverzí a permanentního vývoje a tak je třeba počítat s tím, že nemusí fungovat stoprocentně.

Co naopak nepotěší, je, že (zejména u strategií) bývá multiplayer dost často spíše z nouze ctnost – v předělávkách bývá jen část nebo dokonce vůbec nic z misí a kampaní pro jednoho hráče. Důvod je nabíledni, zatímco udělat engine pro grafiku, zvuky a uživatelské rozhraní není zase takový problém, chování nepřátel z původní hry a jejich umělá inteligence se „pajcuje“ dost špatně a je obtížné dosáhnout toho, aby byl výsledný zážitek v tomto ohledu stejný jako u originálu. V lepším případě je k dispozici alespoň režim náhodných bitev (skirmish), v horším spoléhá tvůrce jen na to, že umělou inteligenci prostě obstará váš protihráč.

Nejlepší předělávky starých DOSových her od fanoušků
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se nebojíte přičichnout přímo ke klasice a zapojit do hry emulátory, potom pro vás bude návrat do minulosti mnohem pestřejší. Legálně si totiž můžete stáhnout a hrát spoustu starých her, které se již neprodávají a jejich tvůrci či společnosti, které na hru vlastní práva, ji dali zdarma k dispozici komunitě fanoušků. Řadu z nich najdete na stránkách, které se zabývají Abandonwarem (od abandon – mohli bychom to přeložit jako „opuštěný software“). Často jde o software od dávno zaniklých společností, či dnes už nedohledatelných autorů, který už nikde neseženete a nikdo se k němu už nehlásí.

K tomu, abyste podobný software našli, stačí do vašeho internetového vyhledávače napsat slovíčko "abandonware". Nám se při výletech do minulosti osvědčila stránka AbandonwareDOS, nebo její slovenská alternativa Best Old Games. Sluší se ještě dodat, že ne vše, co na těchto stránkách najdete, musí být skutečně legální – to, že je software starý dvacet let, už léta se k němu nikdo nehlásí a nedá se ani nikde koupit, ještě automaticky neznamená, že máte právo jej zkopírovat a používat. Pokud budete chtít jistotu, že v tomto ohledu nezhřešíte, můžete zkusit třeba GOG.com (Good Old Games), který se mimo jiné právě (legálním) prodejem starých her zabývá. Oproti pochybným „zipům“ staženým odněkud z webu GOG nabízí ke starým hrám mimo jiné kompletní uživatelskou podporou, vylepšenou kompatibilitu s moderními OS či bonusový obsah.

Přispějte i vy se svou troškou...

Na nadcházejících stránkách si představíme některé z nejúspěšnějších předělávek populárních DOSových titulů. A ještě preventivně dodáváme (i když nejspíš zbytečně), že starých her jsou tisíce, dobrých starých her stovky a vynikajících přinejmenším desítky. A stejně tak existují desítky předělávek (a u těch nejoblíbenějších her často běží dokonce paralelně hned několik projektů, které z nich vycházejí). V jednom článku nelze pokrýt vše a trefit se do vkusu každému, berte tento článek spíše jako tipy i odrazový můstek pro vlastní historická bádání.

A pokud máte co říci ať už ke zmíněným hrám (třeba znáte lepší předělávku, na kterou jsme my nenarazili), anebo vám chybí nějaká další propracovaný a provařený remake klasických titulů, klidně přispějte se svou troškou v diskuzi pod článkem.

Nejlepší předělávky starých DOSových her od fanoušků
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama