Nintendo ukončí provoz eshopu pro starší konzole Nintendo Wii U a 3DS
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Nintendo ukončí provoz eshopu pro starší konzole Nintendo Wii U a 3DS

Nintendo ukončí provoz eshopu pro starší konzole Nintendo Wii U a 3DS

Václav Vlček

Václav Vlček

16. 2. 2022 22:26 2

Dříve nebo později se to dalo čekat, každopádně pokud ještě chcete nějakou klasiku do sbírky, tak dlouho neváhejte.

Reklama

První začátek konce přijde 23. května, kdy Nintendo přestane přijímat platební karty pro zaplacení kreditu v obchodě. Další krok potom přijde 29. srpna, kdy přestanou fungovat předplacené karty. A konečně v březnu 2023 už nebude možné ani uplatnit kódy pro stažení her.

Co je fajn, že i po finálním termínu zůstane v provozu část systémů, takže již zakoupené hry na eshopu budete moci nadále stahovat a instalovat k ním aktualizace. Stejně tak bude nadále fungovat i multiplayer.

Nintendo vysvětluje konec podpory Wii U a 3DS tak, že je to “součást přirozeného koloběhu života, když některé konzole přestávají být pro hráče atraktivní”. Většina zákazníků se již přesunula na poslední generaci Nintendo Switch, kterých už se celosvětově prodalo přes 100 milionů.

Nintendo Wii U připojené k TV. Zdroj: Nintendo
i Zdroj: PCTuning.cz
Nintendo Wii U připojené k TV. Zdroj: Nintendo

Jen pro připomenutí, Nintendo Wii U je tady od roku 2012 a ve své době stála proti konzolím Xbox One od Microsoftu a PlayStation 4 od Sony. Proti nim stavěla relativně slabý výkon  - tříjádrový IBM PowerPC Espresso taktovaný na 1,24 GHz, 2 GB paměti a  grafiku Latte od AMD postavenou na generaci Radeon R600/R700. A přesto to byla úspěšná a oblíbená konzole.

Nintendo 3DS je ještě o něco starší dědeček z roku 2010, připomínající  staré dobré digihry. Ve své době měla konkurovat PlayStation Vita a jako hlavní tahák nabízela stereoskopický displej. Ten umožnil zobrazit 3D efekty bez použití brýlí nebo dalších doplňků.

Nintendo 3DS v provedení Aqua Blue. Zdroj: Nintendo
i Zdroj: PCTuning.cz
Nintendo 3DS v provedení Aqua Blue. Zdroj: Nintendo

Každopádně je fajn, že Nintendo neuřízne podporu úplně a zachová (na jak dlouho?) v provozu servery umožňující se připojit k Nintendo Network. Samozřejmě majitelé originálních kartridží by nejspíš mohli hrát i bez toho, ale přišli by o veškeré aktualizace. No každopádně takhle to dopadá v krásné plně online a digitální budoucnosti, vaše digitální knihovny nacpané hrami (které spousta z nás vlastně ani nehrála) jednou zmizí. Prostě je vypnou a hotovo…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama