nokia-n9-s-meego-zabije-ji-vysoka-cena
Apple Novinka Nokia N9 s MeeGo: „zabije“ ji vysoká cena?

Nokia N9 s MeeGo: „zabije“ ji vysoká cena?

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 6. 2011 14:00 9

Přístroj má naprosto unikátní konstrukci a intuitivní a přehledný systém. Moc se nám líbí. Pravděpdobně je ale odsouzen k neúspěchu kvůli jeho vysoké ceně.

Reklama

Společnost Nokia v úterý představila svůj nový mobilní telefon N9, bohužel první a zároveň i poslední přístroj se softwarovou platformou MeeGo. Ten je součástí nejvyšší modelové řady N, náleží mezi tzv multimediální zařízení. Na trh bude uveden ještě letos, a to ve třech barevných kombinacích: černé, růžové a tyrkysové. Hmotnost má 135 gramů, rozměry 116 × 61 × (7,6 až 12,1) mm.

N9 je vybavena kapacitním displejem na bázi technologie AMOLED s úhlopříčkou 3,9“ a rozlišením 854 × 480 pixelů. Na zadní straně najdete 8Mpx snímač s autofocusem, funkcí umožňující automatické ostření. Zajímavostí je, že displej je mírně zakřivený a krytý ochranným „gorilím sklem“.

Nokia N9 s MeeGo: „zabije“ ji vysoká cena?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nokia na trhu s mobilními přístroji dlouhodobě ztrácí, ačkoli přesnější označení situace asi bude když rovnou napíšeme, že je v pořádné krizi. Předpokládá se, že už v tomto čtvrtletí se největším prodejcem telefonů stane Samsung. V tom dalším se pak před finskou firmu dostane i Apple.

Jak z prohlubujícího marasmu ven? Nokia věří tomu, že nejvýhodnější bude spojenectví s Microsoftem a proto se rozhodla adaptovat platformu Windows Phone 7. První přístroje s tímto systémem představí pravděpodobně v září. Oproti tomu mobilní operační systém s krajně nejistou budoucností, na kterém navíc dlouho (spolu)pracovala, Meego, na nějaký čas, ne-li definitivně, opouští.

Nokia N9 s MeeGo: „zabije“ ji vysoká cena?
i Zdroj: PCTuning.cz
Nokia N9 s MeeGo: „zabije“ ji vysoká cena?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

I přesto N9 zaznamenala velice pozitivní reakce jak ze strany novinářů, tak široké veřejnosti. Mnoho z vás v diskuzích na různých serverech uvádí, že pokud Nokia nabídne příměřenou cenu (nejlépe kolem 8 až 9 tisíc Kč), budete o jejím zakoupení, i přes nejistou podporu do budoucna, uvažovat. Na to si nechte zajít chuť.

Podle Colina Gilese, viceprezidenta prodejů, se odemknutá 16GB varianta bude prodávat kolem 660 dolarů (11 300 Kč). Za model s pamětí v kapacitě 64 GB zaplatíte dokonce 749 dolarů (12 800 Kč). Pokud se informace potvrdí a přístroj opravdu bude stát takové peníze, zakoupí si jej nejspíše pouze několik skalních příznivců MeeGo. Ostatní dají přednost alternativám s Androidem či iOS. Je s podivem, jak Nokia v posledních měsících tvrdě pálí do vlastních řad.

Třešničkou na dortu pak je historie modelu N950 – jednoho z nejhezčích mobilů s QWERTY klávesnicí, který se do prodeje nikdy nedostane. Jeho vývoj (pravděpodobně) ihned po svém dosazení zastavil Stephen Elop.

Nepřehlédněte:

Stephen Elop představil první telefon Nokia s Windows Phone 7 [video]

Zdroj: PocketNow

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama