Notebook Eurocom Sky X9E3: na hry s i7-7700K a GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Notebook Eurocom Sky X9E3: na hry s i7-7700K a GTX 1080

Notebook Eurocom Sky X9E3: na hry s i7-7700K a GTX 1080 | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 5. 2017 10:00 23

Seznam kapitol

1. Nejvýkonnější herní notebook (bez SLI) 2. Představení, balení a specifikace 3. Eurocom Sky X9E3 – hardware I. (CPU, GPU) 4. Eurocom Sky X9E3 - Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-7700K) 9. Herní testy - 1920x1080 10. Přetaktování GPU a CPU 11. Závěr

Dnes si ukážeme žhavou novinku, herní notebook Eurocom s ultravýkonným procesorem (desktopovým) Intel Core i7-7700K a taktéž desktopovou GeForce GTX 1080. Počítač umožňuje taktování v BIOSu, nabízí velký 17,3" full HD panel s podporou G-sync a 16 GB paměti. To vše za celkem přijatelnou cenu.

Reklama

Klávesnice, chlazení a výdrž baterie

Notebook Eurocom Sky X9E3: na hry s i7-7700K a GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebook Eurocom Sky X9E3: na hry s i7-7700K a GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesnice je hodně pohodlná. Jde o klasickou, notebookovou klávesnici. Zdvih kláves a jejich rozměry jsou ideální pro hraní her i práci, píše se na ní prostě velice dobře. Někteří uvítají i čtečku otisků prstů. Důležitou vlastností klávesnice je podsvícení, u tohoto stroje je možné zvolit si barvu z ohromné barevné škály, což je potěšující. Lze jej i snadno vypnout. Snad jen intenzita podsvícení by mohla více kroků k nastavení, v noci bych uvítal nižší jas a ve dne naopak vyšší než je nabízený.

Chlazení

Notebook Eurocom Sky X9E3: na hry s i7-7700K a GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Chlazení už jsme viděli v předchozích kapitolách o hardware. Princip a provedení je jednoduché a praktické. Dvě nejžhavější komponenty (CPU a GPU) jsou vybaveny bloky s heat-pipe jež vedou teplo do bloku se žebry umístěných u ventilátoru před výdechy v šasí. Stejně tak chlazení PCH a napájecí kaskády CPU. Systém je dvoucestný, tedy má každá komponenta svůj chladící blok a heat-pipe.

V klidu je počítač obstojně tichý, při náročnější práci - přehrávání HD videa a podobně už ale ventilátor bezpečně uslyšíte. Myslím, že s takhle výkonnými komponenty, by mohl být počítač i na baterii stále naprosto tichý, ale není. Procesor by stačilo hodně podtaktovat - a stále by stačil na všechny úlohy, stejně tak zbytek systému. Ale asi to s Core i7-7700K zkrátka není možné. Zvuk není nepříjemný, intenzita není vysoká ale prostě jej uslyšíte. Při dlouhém hraní her je notebook hodně hlučný. 91W CPU a 200W GPU je zkrátka taková porce tepla k odvedení, že tichý být prostě nemůže. S tím se musí majitel smířit a počítat s tím už před koupí.

Teplota GPU

 Teplota při dlouhém hraní
i Zdroj: PCTuning.cz
Teplota při dlouhém hraní

Teplota okolí byla jen kolem 22 stupňů a okolí tedy nemělo na výsledek tak zásadní vliv. Grafické jádro se v klidu pohybovalo kolem teploty 48 stupňů, což mi přijde celkem normální. Průběh zátěže pak vidíte na obrázku, maximem byla teplota GPU 91 stupňů (průměr kolem 85) při dlouhém hraní. Hra nebyla nijak extrémně náročná na CPU, to pracovalo s teplotou kolem 65 stupňů. Tohle je scénář velké většiny her, málokterá vytíží osm vláken nějak výrazně více než vidíme na obrázku.

Teplota CPU

Notebook v OCCT zátěži
i Zdroj: PCTuning.cz
Notebook v OCCT zátěži

 OCCT test a omezování výkonu CPU
i Zdroj: PCTuning.cz
OCCT test a omezování výkonu CPU

V klidu byla teplota procesorových jader 35-40 stupňů. V intenzivní zátěži programem OCCT vystoupala teplota CPU na 100 stupňů. To je nejvyšší teplota procesoru, kterou jsem u notebooku zaregistroval. Ono se tomu nelze divit, Core i7-7700K je také nejvýkonnější procesor, který jsme kdy v herním notebooku testovali. On opravdu nebyl vyroben pro notebook, ale pro High-end desktop s High-end chladičem. I tak je tento výsledek velmi dobrý, s tím chladícím "tintítkem", které v notebooku je. Vzhledem k vysokým teplotám, je jasné, že výkon je omezován a CPU throttluje. Jak dokládá screen, až téměř polovina výkonu je omezena.

Baterie a výdrž

Notebook Eurocom Sky X9E3: na hry s i7-7700K a GTX 1080
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebook je vybaven 89Wh (5700 mAh) osmi-článkovou baterií. Zdroj k notebooku váží 3 kg a disponuje výkonem 330W. Při běžném surfování webem, kdy jsem večer četl zprávy, občas spustil nějaké video na Youtube a podobně, se notebook vybil za 2 hodiny a 30 minut. Jako druhý scénář jsem pak sledoval filmy v rozlišení 720p. Počítač vydržel něco kolem 2 hodiny a 10 minut. Při plném hraní celkem nenáročné hry Prey, vydržel notebook jet kolem 1 hodiny.

Štítek zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz
Štítek zdroje

Spotřeba

Výkonný desktop CPU, GPU, podsvětlení klávesnice a velké rozlišení displeje si zkrátka řeknou o svou porci energie. V klidu při surfování webem a běžné činnosti byl odběr na zásuvce kolem 35W. To je na notebook zbytečně vysoká spotřeba, ale není zase tak extrémní. Při testu 3D Mark Extreme pak spotřeba kolísala někde mezi 180-260W. Při hraní Crysis 3 a dalších her jsem naměřil maximální spotřebu kolem 250W.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama