notebookove-2-5-disky-s-kapacitou-160gb
Úložná zařízení Článek Notebookové 2.5" disky s kapacitou 160GB

Notebookové 2.5" disky s kapacitou 160GB

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

20. 8. 2007 01:00 35

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testované disky 3. Testovací sestava a metodika 4. Výsledky testů s grafy 5. Postřehy a zkušenosti 6. Vyhodnocení a závěr

Před pár dny jsme vám přinesli poměrně rozsáhlého pomocníka při výběru notebooku. Pevným diskům v nich se však kolega Kwolek nevěnoval, a proto jsme pro vám připravili tento test, který by vám měl pomoc při výběru toho správného disku pro váš notebook.

Reklama

Pevné disky pro stolní počítače jsme testovali nedávno (7 disků s kapacitou 500GB, pevné disky Raptor) a proto je čas se podívat jak to vypadá v mobilním segmentu trhu (tedy s disky s plotnami o velikosti 2.5").

Než se však pustíme do testů a představování, opět vysvětlím některé dosud nevysvětlené funkce a technologie použité v mobilních pevných discích.

Slovníček vybraných technologií

3D Defense System

Notebookové 2.5" disky s kapacitou 160GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Chrání disky Seagate proti otřesům.

Adaptive Battery Life Extender (ABLE)

ABLE je funkce disků Hitachi, která přepíná režimy disku podle toho, co se zrovna s diskem děje, a upravuje i proudový odběr disku. ABLE rozeznává režimy Active Mode, Performance Idle, Active Idle, Idle Mode, Low Power Idle, Adaptive Standby Mode, Standby Mode a Sleep Mode. K této funkci náleží také Hitachi Voltage Efficiency Regulator Technology (HiVERT), který má na starost kontrolu napětí.

QuietStep ramp load

Technologie disků Seagate Momentus, která jim umožňuje velmi tiché zastavovaní a rozbíhání.

Quiet Seek

Technologie, pomocí které Hitachi údajně velmi ztišil pohyb hlav.

Thermal Fly-height Control (TFC)

Thernal Fly-height Control (TFC) je další z technologií disků Hitachi, která dokáže rozpoznat, že disk padá na zem (například otřesy při jízdě autem) a včas umístit hlavičky disku do bezpečné oblasti a tím zabránit  jejich dotyku s plotnami v okamžiku dopadu.

SecurePark

Funkce disků Western Digital, která "parkuje" záznamové hlavy mimo povrch pevného disku, když je pevný disk v nečinnosti, vypnutý nebo při roztáčení. Tím zlepšuje odolnost vůči nárazu vypnutého disku a zajišťuje, že se záznamové hlavy nikdy nedotknou povrchu disku.

Shock Guard

Jedna z technologií používaná v discích Western Digital slouží pro ochranu dat při náhodných otřesech či vibracích disku.

SoftSeek

Notebookové 2.5" disky s kapacitou 160GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologii používají disky Western Digital a má jim umožnit velmi rychlý seek bez závislosti na rychlosti otáčení ploten.

True Track

Označením True Track Hitachi pojmenoval technologii umožňující diskům snášet větší nárazy a vibrace.

WhisperDrive

Technologie WhisperDrive disků Western Digital tlumí hluk, který dělají plotny při rotaci. Disk by pak měl být tichý za každé situace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama