Nová analýza - Windows 11 na vás práská třetím stranám. Překvapuje vás to?
i Zdroj: Výrobce
Sítě a Internet Novinka Nová analýza - Windows 11 na vás práská třetím stranám. Překvapuje vás to?

Nová analýza - Windows 11 na vás práská třetím stranám. Překvapuje vás to?

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

13. 2. 2023 11:30 5

Kde že ty časy spořádaných Windows XP jsou. U nich byly servery služby Windows Update těmi jedinými, s nimiž se po čisté instalaci snažil systém spojit. Komu dalšímu volají „jedenáctky“, když ne do Redmondu?

Reklama

Tyto praktiky, které jinak slouží k vylepšování programů za účelem zprostředkovávání personalizovanějších služeb, jsou dnes běžné i u webových stránek, v případě operačního systému je však takové počínání daleko kontroverznější. A dost možná hraničí s narušováním soukromí uživatelů. Kanál PC Security Channel provedl analýzu, díky níž známe jména třetích stran, které Windows 11 kontaktují, aniž by to někde bylo jasně předem deklarováno.

K analýze DNS provozu posloužila čerstvá instalace Windows 11 na úplně novém notebooku a software Wireshark network protocol analyzer. Pro autory analýzy bylo zjištění natolik šokující, že na svém YouTube kanálu nálepkují Windows 11 jako “spyware”. Vidím to trochu jinak, ale nepředbíhejme.

Kromě serverů Windows Update, MSN a Bing operační systém kontaktoval také servery Steamu, McAfee, geo.prod.do a Comscore ScorecardResearch.com. Podle všeho tedy Windows 11 shromažďoval a předával telemetrická data různým výzkumným, herním, reklamním apod. službám.

Nová analýza - Windows 11 na vás práská třetím stranám. Překvapuje vás to?
i Zdroj: Výrobce

Mluvčí Microsoftu se k celé věci vyjádřil následovně: „Jako u každého moderního operačního systému mohou uživatelé očekávat tok dat, který slouží k tomu, aby systém zůstal bezpečný, aktuální a fungoval podle jejich očekávání“ a dodává, že je společnost Microsoft „odhodlána k transparentnosti a pravidelně zveřejňuje informace o údajích, které shromažďuje, aby zákazníkům umožnila být více informovanými ohledně jejich soukromí“.

My i redaktoři Tom’s Hardware považujeme některá stanoviska PC Security Channel za přehnaná. Jednak je shromažďování telemetrických dat uvedeno v Prohlášení společnosti Microsoft o zásadách ochrany osobních údajů, jednak lze při instalaci OS řadu těchto personalizačních služeb vypnout. Sice ne všechny, některé ale ano. Navíc se nedivím kontaktování Steamu a McAfee v případě, kdy autoři analýzy zřejmě použili nějaký čerstvě vybalený notebook. Např. měsíční zkušební verze antiviru od McAfee je už z výroby v kdejakém novém stroji.

V tomto Prohlášení, které jste si před jeho odsouhlasením měli přečíst, to Microsoft uvádí docela jasně: „Společnost Microsoft při komunikaci s vámi a prostřednictvím svých produktů shromažďuje vaše osobní údaje. Některé z těchto údajů nám poskytujete přímo, další získáváme shromažďováním údajů o vašich interakcích s našimi produkty, jejich používání a zkušenostech s nimi. To, jaké údaje shromažďujeme, závisí na kontextu vašich interakcí se společností Microsoft a na tom, jaké volby vyberete v nastavení ochrany osobních údajů a v nastavení produktů a funkcí, které používáte. Údaje o vás získáváme také od třetích stran.

Pění oslavných ód na počestnost Windows XP - jakkoliv jsem je měl moc rád - není úplně fér. Internet tehdy sice už dávno existoval, ale ani zdaleka jsme nevyužívali tolik na něm závislých služeb. Včetně zabezpečení, kde od verze XP a 7 odvedl Microsoft spousty práce. Jak jsou na tom systémy od Applu, to nevím, Windows používám od verze 3.1 a to z toho důvodu, že v jednom ohledu nemá žádnou konkurenci. Apple systémy jsou bezpečnější, stabilnější, úspornější atd. jen proto, že výrobce přesně ví, na jakých hardwarových kombinacích systém poběží. Windows, stejně jako Android, musí uspokojit uživatele s možná miliardou hardwarových kombinací. A také být nejen na práci, ale i na hraní. To ovšem nic nemění na tom, že by v Redmondu měli zapracovat na nabídce detailnějších možností zobrazování a vypínání služeb třetích stran, s nimiž Windows za našimi zády komunikují. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama