Nová verze PlayStationu 5 využívá modernější čip
i Zdroj: depositphotos.com
Novinka Nová verze PlayStationu 5 využívá modernější čip

Nová verze PlayStationu 5 využívá modernější čip

David Jiránek

David Jiránek

27. 9. 2022 17:30

Nové revize konzole PlayStationu 5 opravdu využívají modernější čip založený na efektivnějším výrobním procesu. Potvrdil to rozbor konzole a přímé porovnání.

Reklama
Reklama

Konzole PlayStation 5 si za posledních pár měsíců prošla řadou změn, které uživatel jen tak nepozná. Ačkoliv exteriér konzole nebyl vůbec změněn (k tomu dojde nejspíš až příští rok), rozložení komponent a zejména chlazení se několikrát měnilo. Poslední verze konzole má trochu odlišnou základní desku a zejména menší chlazení. Může za to efektivnější čip vyrobený novou technologií.

Nová revize Playstationu 5 je štíhlejší a méně žravá
i Zdroj: Austin Evans

Nová revize Playstationu 5 je štíhlejší a méně žravá

I herní konzole dostávají upgrady a vylepšení. Navenek to ale není skoro poznat, člověk aby se pak pídil, jakou verzi si…

7. 9. 2022 22:40
1

Model CF-1202 je vybaven procesorem od AMD s výrobní technologií N6 (kódové označení Oberon Plus) od TSMC. Předchozí verze využívaly 7nm výrobní technologii N7 s označením Oberon. Jde tedy o menší vylepšení, které ovšem přináší nárůst hustoty tranzistorů o 18,8 % díky CPODE. Zároveň nový čip dosahuje stejného výkonu za menšího odběru a produkuje tak méně tepla.

Plocha čipu klesla z přibližně 300 mm2 na 260 mm2. Sony díky efektivnějším čipům a nové soustavě chlazení jistě ušetřilo. Konzole je ovšem i přesto o něco dražší a zejména stále velmi těžko dostupná.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama