Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení

Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení | Kapitola 14

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 10. 2015 03:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Toshiba E300 2 TB 3. Toshiba P300 1 TB 4. Toshiba X300 5 TB 5. Metodika testování a testovací sestava 6. HD Tune Pro 5.5 - Benchmark 7. HD Tune Pro 5.5 - Random Access 8. HD Tune Pro 5.5 - Butterfly seek
9. AS SSD Benchmark 10. PCMark 8 11. Kopírování složky se soubory 12. Herní testy 13. Adobe Photoshop 14. Spotřeba a teplota 15. Hluk 16. Závěrečné hodnocení

Test tří pevných disků Toshiba nové modelové řady 300 v roli datového úložiště. Disky z různých výkonnostních kategorií jsme podrobili nejen syntetickým benchmarkům, ale změřili jsme i jejich výkon při běžných činnostech, které s disky pravidelně děláme. Porovnání výsledků s dříve testovanými disky Seagate a WD bylo příjemným překvapením.

Reklama

Spotřeba a teplota

Pevné disky nejsou komponentami náročnými na spotřebu elektrické energie. S průměrnou spotřebou jen několik wattů nehrají významnou roli při návrhu napájecího zdroje do počítačové sestavy. Je tady ale jeden problém, který by mohl do požadavku na zdroj promluvit v případě použití několika disků současně. Tím problémem je krátkodobá špička, která se generuje při spuštění disku (obvykle při spuštění počítače). Během této špičky vylétne spotřeba disku několikanásobně výše.

Spotřebu testovaných disků jsem měřil pomocí dvou digitálních ampérmetrů, napojených přes odbočku na 5V a 12V napájecí větve disku. Zaznamenával jsem špičkovou úroveň proudu při spuštění disku, v zátěži během testu zápisu v AS SSD Benchmarku a v klidu na ploše Windows.

Na celkovém hodnocení se tento test podílí vahou 8 %. Po najetí kurzorem myši nad obrázek se zobrazí procentuální porovnání výsledků všech disků, kde hodnota 100 % náleží 5TB disku Toshiba X300.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Špička při startu trvá jen okamžik, kratší než sekunda. Přesto s ní musíme při návrhu napájecího zdroje počítat. Menší spotřebu při spuštění vykazují logicky disky na nižších otáčkách (obvykle 5400 ot./min). Nejvíce imunní vůči napěťové špičce byl podle očekávání úsporný disk Toshiba E300. Přesto v tomto parametru zaostal za nízkootáčkovými disky WD Red a WD Green.

Proudová špička na 12V větvi disku Toshiba P300 a zejména X300, byla už poměrně velká. To, že roztočení bloku pěti ploten u modelu X300 si vyžádá patřičný přísun energie, se dalo předpokládat, ale při porovnání s dříve testovanými disky WD Black se nabízí otázka, zda by to u jednoplotnového model P300 nešlo s nižšími energetickými nároky. Ovšem neskutečně velkou proudovou špičku disků Seagate Desktop (Barracuda) se naštěstí žádnému modelu dosáhnout nepodařilo.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledky měření spotřeby v trvalé zátěži během zápisu v ASS SSD Benchmarku zcela odpovídají otáčkám ploten testovaných disků Toshiba. Nejnižší spotřebu, lehce nad průměrem mezi úspornými disky, vykázal model E300. Naopak nejvyšší spotřebu má model X300, který ovšem musí pohánět pětici ploten s deseti záznamovými hlavami. Přesto je v tomto ohledu úspornější, než dříve testovaný 3TB WD Black. Jednoplotnový model Toshiba P300 se spotřebou v zátěži umístil na pomezí vysokootáčkových a nízkootáčkových disků, což se dá považovat za dobrý výsledek.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V klidu na ploše Windows se obvykle plně projevuje efekt zelených disků. Zajímavého výsledku ale dosáhl vysokootáčkový model Toshiba P300, se spotřebou na úrovni úsporných disků WD Green a WD Red, a také na úrovni modelu E300. Nejvýkonnější model X300 se spotřebou umístil mezi dříve testovanými disky WD Black. S ohledem na jeho vyšší kapacitu se jedná o relativně dobrý výsledek.

Pokud máme v počítači jen jeden disk, tak nás trvale zvýšená spotřeba o 3-5 W určitě finančně nezruinuje. V kontrastu s běžnými 250W grafickými kartami je spotřeba kteréhokoliv pevného disku prakticky zanedbatelná. Až při použití několika disků (nebo při osazení do jiných zařízení, např. DVR) má smysl vzít parametr spotřeby v úvahu.

Spotřeba disků jde ruku v ruce s jejich teplotou. Velká část spotřebované energie se v teplo obrátí. Budou tedy zelené disky současně nejchladnější?

Teplotu testovaných disků jsem měřil pomocí zabudovaných teplotních čidel. Abych eliminoval nepřesnou kalibraci těchto čidel (indikovaný rozdíl mezi jednotlivými disky byl až 4 st.C), porovnával jsem rozdíl teplot mezi studeným diskem na "pokojové" teplotě těsně po spuštění PC a maximální naměřenou teplotou v zátěži po cca jedné hodině chodu v benchmarku HD Tune. Na celkovém hodnocení se tento test podílí vahou 2 %. Po najetí kurzorem myši nad obrázek se zobrazí procentuální porovnání výsledků všech disků, kde hodnota 100 % náleží 5TB disku Toshiba X300.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Těsně po spuštění počítače ukazovala teplotní čidla disků hodnoty 28 - 32 st.C. Byla tedy kalibrována o něco výše, než byla skutečná teplota disků v místnosti vyhřáté na 24 st.C. Po hodině zátěže vykazovala čidla teploty 34 - 47 st.C. Ta nejvyšší naměřená hodnota patřila disku Toshiba X300, jenž se při provozu zahřál nejvíce, konkrétně o 15 st.C. Jen o 8 st.C se zahřál jednoplotnový model P300. Nízkootáčkový disk E300 se přitom zahřál o 6 st.C. Při srovnání se dříve testovanými disky můžeme považovat dosaženou teplotu u modelu X300 za poměrně vysokou. Teplota u modelů P300 a E300 byla relativně nízká a ve srovnání si vedly velmi dobře.

Všechny disky byly během testování osazeny ve skříni s otevřenou bočnicí a byly zlehka ofukovány ventilátorem osazeným v čele skříně. V uzavřené skříni bez dobrého větrání by jejich teploty šly určitě o něco výše. O několik stupňů vyšší teploty jsem naměřil již dříve v případě, kdy jsem testovaný disk umístil volně na desku stolu. Tím jsem si ověřil, že umístění ventilátoru do skříně před koš s disky má smysl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama