Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení

Nové 3,5" HDD Toshiba 300 v testu: WD Black v ohrožení | Kapitola 7

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 10. 2015 03:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Toshiba E300 2 TB 3. Toshiba P300 1 TB 4. Toshiba X300 5 TB 5. Metodika testování a testovací sestava 6. HD Tune Pro 5.5 - Benchmark 7. HD Tune Pro 5.5 - Random Access 8. HD Tune Pro 5.5 - Butterfly seek
9. AS SSD Benchmark 10. PCMark 8 11. Kopírování složky se soubory 12. Herní testy 13. Adobe Photoshop 14. Spotřeba a teplota 15. Hluk 16. Závěrečné hodnocení

Test tří pevných disků Toshiba nové modelové řady 300 v roli datového úložiště. Disky z různých výkonnostních kategorií jsme podrobili nejen syntetickým benchmarkům, ale změřili jsme i jejich výkon při běžných činnostech, které s disky pravidelně děláme. Porovnání výsledků s dříve testovanými disky Seagate a WD bylo příjemným překvapením.

Reklama

HD Tune Pro 5.5 - Random Access

HD Tune Pro 5.5 obsahuje také nástroj na otestování náhodného přístupu (Random Access). Náhodný přístup je testován při zápisu nebo čtení opět na nenaformátovaném disku v celém rozsahu jeho datového prostoru. Samostatně je měřena přístupová doba k datovým blokům o několika velikostech, konkrétně 512 B, 4 kB, 64 kB, 1 MB a nakonec k blokům o nahodilé velikosti. V disciplíně náhodného přístupu se na výkonu disků již podepíše rychlost pohybu záznamových hlav, nastavená výrobcem pomocí AAM.

V tomto testu jsem porovnával hodnoty průměrné přístupové doby u všech přednastavených velikostí souborů zvlášť pro zápis a čtení. Měření jsem provedl 3x za sebou a mezi každým měřením jsem restartoval počítač. Do srovnávacího grafu jsem opět použil nejlepší výsledek ze všech tří měření. Na celkovém hodnocení se tento test podílí vahou 5 %. Po najetí kurzorem myši nad obrázek se zobrazí procentuální porovnání výsledků všech disků, kde hodnota 100 % náleží 5TB disku Toshiba X300.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Zápis nejmenších bloků o velikosti 512 B zvládly všechny dnes testované disky Toshiba velmi dobře. Nejlépe si se zápisem dat poradil model X300, který se umístil kousek za dříve testovanými disky WD Black, jež se vždy chlubily velmi krátkou přístupovou dobou. Tento parametr je velmi důležitý v případě, když je disk určen pro plnění úlohy systémového disku. Právě přístupová doba k blokům dat o nejmenší velikosti a následně o velikosti 4 kB je u operačního systému důležitým kritériem.

Se 14% ztrátou zvládl zápis dat model P300. Jeho přístupová doba je přesto mnohem kratší, než u dříve testovaných vysokootáčkových disků Seagate, takže z tohoto pohledu by se mohlo jednat o vhodného kandidáta na systémový disk, pokud by ovšem stejně dobře přistupoval k datům během čtení. Ale nepředbíhejme. Také nízkootáčkový model E300 si vedl dobře a jeho přístupová doba odpovídá ostatním úsporným diskům.

V případě čtení nejmenších bloků o velikosti 512 B dosáhl model X300 vynikající hodnoty srovnatelné se dříve testovanými disky WD Black, Překvapivě slabého výsledku však dosáhl vysokootáčkový model P300, který by teoreticky měl být také schopen zastat funkci systémového disku. Ovšem jeho výsledek přináší vážné pochyby o rychlosti odezvy systému v případě, že disk bude postupně fragmentován. Ještě hůř dopadl úsporný model E300, který se společně s podobně koncipovaným starším modelem Toshiba Desktop umístil v grafu na posledních příčkách. Tento výsledek je v případě E300 daní za velmi tichý pohyb záznamových hlav.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

U náhodného přístupu k blokům dat o velikosti 4 kB nelze očekávat žádné výrazné změny oproti výsledkům v předchozí disciplíně. Ovšem Toshiba X300 se v případě zápisu dere dopředu a zcela jasně vítězí nad dvojicí dříve testovaných disků WD Black. V rozporu s výsledkem z předchozí disciplíny zcela na poslední příčku propadl model P300, od kterého bychom očekávali výkon spíše někde na špici. S prakticky totožnou rychlostí přístupové doby mu na konci grafu sekunduje úsporný model E300. Zdá se, jako by modely P300 a E300 měla výrobcem nastaveny podobné nižší hodnoty AAM s cílem ztišení pohybu záznamových hlav.

V případě přístupové doby při čtení bloků dat o velikosti 4 kB se již žádné překvapení nekoná a výsledky zcela odpovídají chování testovaných disků v předchozí disciplíně u čtení bloků dat o velikosti 512 B.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Situace se opakuje i u náhodného přístupu k blokům dat velikosti 64 kB. V případě zápisu i čtení vítězí disk Toshiba X300 s lehkým náskokem před dříve testovanými disky WD Black. Šlamastika pokračuje v případě modelu P300, který vykazuje přístupové doby na úrovni úsporného modelu E300 a společně zaujímají poslední příčky ve srovnávacím grafu. Obdobně se choval také dříve testovaný 3TB disk Toshiba Desktop.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

U náhodného přístupu k blokům dat o velikosti 1 MB tentokrát s již zřetelným odstupem vítězí Toshiba X300 před dvojicí dříve testovaných WD Black. I když se v případě modelu P300 zdá, že v rychlosti přístupové doby při čtení dat se situace zlepšuje, stále je to pro vysokootáčkový disk, který by mohl fungovat jako disk systémový, docela špatný výsledek. U modelu E300 se lepší výsledek ani neočekával. V jeho případě je tichý provoz záznamových hlav vyšší prioritou.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V testu náhodného přístupu k blokům dat různé velikosti disk Toshiba X300 při zápisu lehce zaváhal a nechal se porazit s viditelným odstupem dvojicí dříve testovaných disků WD Black. Naopak v případě čtení mu vedoucí příčka zůstala.

U modelu P300 můžeme v případě zápisu dat hovořit o zlepšení, neboť se dostal s výrazným náskokem před vysokootáčkové disky Seagate Desktop. Přesto pozice za tichými a úspornými disky WD Green není pro P300 příliš lichotivá. U náhodného přístupu k datům při čtení však model P300 opět svou pozici ztrácí.

Úsporný disk E300 podává poměrně slabý výkon na chvostu startovního pole. Srovnatelný výsledek se starším modelem Toshiba Desktop nasvědčuje, že oba disky mají zřejmě mnoho společného.

Porovnání disků v disciplíně náhodného přístupu k blokům dat během zápisu nebo čtení nám napověděly, které modely budou vhodné pro plnění úlohy systémového disku v případě, že se z nějakého důvodu nepoužije mnohem vhodnější SSD disk. Z dnes testované trojice disků Toshiba je v tomto ohledu jasným kandidátem nejvyšší model X300. Druhý vysokootáčkový disk P300 v této disciplíně své ambice nepotvrdil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama