nove-notebooky-asus-s-procesory-intel-tigerlake-h
Novinka Nové notebooky Asus s procesory Intel TigerLake H

Nové notebooky Asus s procesory Intel TigerLake H

Václav Vlček

Václav Vlček

13. 1. 2021 10:00

Herní TUF Dash 15 s dobrým poměrem výkonu a ceny a špičkový pracovní Zenbook Duo se dvěma obrazovkami.

Reklama

Včera jsme si představili hlavně herní novinky s maximálním výkonem, což zároveň také znamená tučnou cenovku. Dneska tu máme i něco llidovějšího. Zajímavé je, jak se situace s procesory obrátila a tam, kde dříve kraloval v highendu Intel dneska vládne červená a modrý tým máme u notebooků zaměřených na poměr výkon a cena.

Asus TUF Gaming Dash 15 (FX516)

Nová generace herní řady notebooků TUF Dash na první pohled zaujme decentní provedením, jednoduchými tvary. Žádné extravagantní profily ani jiné úlety, pěkný, čistý a minimalistický design. Navíc navržený s ohledem na vojenské standardy odolnosti MIL-STD-810H. Nečekejte, že notebookem v nouzi utlučete v lese jelena a poté, co ho na mašině naporcujete, si dáte pár koleček ve Fortnite. Ale pro nic za nic ty standardy vymyšlené nejsou.

Nové notebooky Asus s procesory Intel TigerLake H
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Uvnitř tiká procesor Intel z nové generace TigerLake H, kterou modří odkládali už nějaký ten pátek a teď konečně se snad už zadařilo. Podle všeho nabídne solidní výkon a dobrou výdrž, což je u notebooku fajn. V kombinaci s grafickými kartami Nvidia Geforce RTX až do modelu 3070 by měl nabídnout hlavně špičkový poměr výkonu a ceny. Speciálně v kombinaci s 15,6” displeji s FHD rozlišením, kde si můžete vybrat hned mezi dvěma variantami panelů. Předpokládám, že levnější bude IPS panel s obnovovací frekvencí 144 Hz a Adaptive Sync nebo rychlejší s obnovovací frekvencí 240 Hz a 100% barevným pokrytím sRGB prostoru.

Paměť je opět částečně osazená na pevno, podle varianty to bude 8 nebo 16 GB DDR4 3200 MHz a k tomu jeden volný slot pro rozšíření. Se všemi výhodami a nevýhodami takové kombinace. Do jednoho slotu M.2 pak bude dodávat Asus až 1 TB diskové kapacity

Nové notebooky Asus s procesory Intel TigerLake H
i Zdroj: PCTuning.cz

Vestavěný akumulátor by měl mít slušnou kapacitu 76 Wh a energii v němu udržuje klasický adaptér s výkonem 180 nebo 200 W. Pozitivní je, že jako u všech dalších novinek podporuje alternativní provoz na USB-C PD adaptér. Ten bude jako volitelný doplněk za extra příplatek. 

Proti minulé generaci je novinka o něco málo menší, tloušťka se snížila z 24,7 mm na 19 mm a snížila se i hmotnost z 2,3 na 2,1 Kg. Nově je tu také lepší zvuk s Dolby Atmos a mikrofon s AI potlačením okolních zvuků.

Periferie k notebooku připojíte přes jeden USB-C s podporou DP včetně Thunderbolt 4 rozhraní a PD. Dále tu jsou tři klasické USB-A gen1, HDMI 2.0, 4pin audio jack a LAN.

Asus ZenBook Duo (UX482)

Druhá novinka dneska není překvapivě určená pro hráče. Právě naopak, tenhle notebook hlavně všichni, kdo na cestách opravdu pracují. A chybí jim kancelář, kde mají své dva nebo tři monitory a okna si mezi nimi přehazují jako na pingpongovém turnaji. ZenBook Duo je na první pohled hodně podobný hernímu dělu Zephyrus Duo, ale je určený pro seriózní práci. Hlavní obrazovka s úhlopříčku 14” a FHD rozlišením je osazená IPS panelem se svítivostí 400 nitů a může se pochlubit certifikací věrnosti barev Pantone Validated. Menší displej s úhlopříčkou 12,6” označovaný jako ScreenPad+  je v podstatě polovina toho hlavního, opět s FHD (polovinou) rozlišením a IPS panelem. Díky speciálnímu kloubu se při otevření notebooku mírně vyklopí nahoru, podobně jako u Zephyra. To zlepší pozorovací úhly a také zmenší vizuální mezeru mezi panely. ScreenPad+ může sloužit buď jako další obrazovka Windows, nebo můžete použít některý z variabilních ovládacích panelů, které Asus připravil pro nejrůznější aplikace. Případně si nějaké můžete navrhnout i sami. Oba displeje jsou dotykové a podporují stylus, takže s panely se dá celkem vyřádit. Třeba v příští generaci bude mít obrazovka i haptický feedback jako u mobilů.

Nové notebooky Asus s procesory Intel TigerLake H
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory si u Zenbooku Duo budete moci vybrat z nové generace Intel Tiger Lake H i5 a i7. Paměti bude až 16 GB a SSD až do kapacity 1 TB. Pokud by nestačila integrovaná grafika v procesoru, bude k dispozici i varianta s Nvidia Geforce MX450. Protože Intel jako jeden z prvních integroval WiFi 6 do čipsetu, tak je jasná její podpora, stejně jako Bluetooth 5.0. K dispozici budou hned dva USB-C porty s podporou Thunderbolt 4. Dále pak jeden klasický USB-A, HDMI 2.0 a audio jack.

Nové notebooky Asus s procesory Intel TigerLake H
i Zdroj: PCTuning.cz

Vestavěný akumulátor s kapacitou 72 Wh by měl nabídnout solidní výdrž na baterie i když má notebook dva displeje. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama