nove-radeony-hd-8000-az-na-konci-roku-mozna-ano
Novinka Nové Radeony HD 8000 až na konci roku? - Možná ano!

Nové Radeony HD 8000 až na konci roku? - Možná ano!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 2. 2013 13:12 18

Proslýchá se, že skutečně nové grafiky dorazí ne dříve než před vánoci, bude to tak opravdu?

Reklama

Asi před měsícem jsem z velice dobrého zdroje zaslechl informaci, že refresh jádra Tahiti, neboli GCN 2.0 nebude letos vůbec vydán a AMD s ním počká až na 20nm výrobní proces. Zpráva se mi zdála tak šílená, že jsem ji nikde nešířil a nechal si ji raději pro sebe. Jelikož všichni víme, že "celý web" už očekává uvedení Raeonů HD 8000 v řádu týdnů, tradiční vtipálci dokonce šíří bludy, že karty jsou hotové - nejsou. Signálem, že na tom něco bude, bylo pak vystavení oficiálních specifikací Radeonů HD 8000 pro OEM trh, kde jasně figuruje HD 8950/8970 a další modely. Tyto karty mají dokonce už i podporu v ovladačích, jde ale stále jen o přejmenované Radeony HD 7000 s jádrem Tahiti a mírně odlišnými vlastnostmi (jiné TDP, frekvence). To, že se nic nechystá na jaro bylo jasné už na CESu, AMD tam totiž neukázali (ani tajně za závěsem vybraným pravověrným) vůbec nic, což je před údajným uvedením jež se rychle blíží divné.

Nové Radeony HD 8000 až na konci roku? - Možná ano!
i Zdroj: PCTuning.cz

Další indicií je dnešní zpráva na Sweclockers, která říká, že ani Nvidia a AMD nevydají grafiky Radeon HD 8000 (9000) a GTX 700 dříve než ve čtvrtém kvartále letošního roku. To by znamenalo, že Radeony HD 7000 (přejmenované na HD 8000) budou na trhu ještě téměř rok, tedy dva roky od uvedení. Do celé skládačky nám také zapadá údajná GeForce Titan jako nejvýkonnější grafika roku 2013, jak ji prezentuje jistý zdroj. Ta by totiž měla být údajně "prodloužením" života Kepleru a nikoliv GeForce řady GTX 700. Což dává smysl, byla by totiž jedinou GTX 700 na trhu na minimálně tři čtvrtě roku.

Zdali AMD skutečně zatáhlo ruční brzdu u všech ne moc rentabilních produktů není jisté, stávající karty jsou výkonné dost a uvedení nových s jen o málo vyšším výkonem by nedávalo smysl, v IT průmyslu je stále krize jak noha. Přejmenování starších karet, a nějaké to "doklepání se rokem 2013" k 20nm výrobě je totiž dobrým řešením, zejména pro firmu jež se potácí nad propastí. Stejně pochopitelné je to i u Nvidie, ta má zcela jiné priority než dělat refresh Keplera, když na stávajících kartách rýžuje neskutečné peníze (však si dnes počkejte na výsledky Q4). Co si myslíte vy? - Kdy vyjdou nepřejmenované Radeony HD 8000 (nebo HD 9000) s novým jádrem. A Uvede Nvidia nové karty také až na konci roku?

Má, čistě spekulativní prognóza je tato: AMD přejmenuje Radeony HD 7000, dá jim nové ceny a pár nových vlastností, vypropaguje nárůst výkonu s drivery, marketingově to zabalí a bude. Před vánoci se teprve dočkáme nějakého skutečně nového křemíku. Do té doby budou důchod klepat Radeony HD 7000. Stejné to bude u Nvidie, ta uvede jako nejvýkonnější kartu "Titána", a později možná i kousek levnější "Titánku" s ne úplně povedenými jádry a zbytek GeForce s Keplerem může také klidně přejmenovat na OEM GTX 700 a je to. Obměna nás čeká také až na konci roku nebo na jaře. Jak to vidíte vy nám sdělte v komentářích.

Zdroj: Sweclockers

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama