Novinky a technologie: Co bych si přál do roku 2020?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Novinky a technologie: Co bych si přál do roku 2020?

Novinky a technologie: Co bych si přál do roku 2020? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 1. 2020 03:00 37

Seznam kapitol

1. Pokračování technologické soutěže 2. Méně IoT, ale bezpečnější IoT 3. Hodnou AI 4. Méně propagandy, více svobody 5. Racionální ekologickou politiku 6. Více peněz do vzdělání, výzkumu a vývoje

Nový rok je tady a s ním i nové naděje. Technologické předsevzetí si sám dávat nebudu, snad jenom nějaká přání o tom, co by se mohlo v dalším roce stát a jak by technologie mohly pokročit. A jak by svět kolem technologií mohl pokročit. Takže co bych si přál?

Reklama

Méně IoT, ale bezpečnější IoT

V posledních letech se masově rozšířily prvky inteligentní domácnosti, hlavně hlasoví asistenti, jako je Alexa. Díky všudypřítomným kamerám a YouTube můžeme pozorovat pozoruhodný svět interakcí Alexy s dětmi, opilci, starými naštvanými lidmi a zvířaty. To je legrace, bohužel jsou známé i závažnější leaky a zneužití hlasových asistentů.

V roce 2019 se ale objevila celá řada daleko závažnějších problémů – na IoT zařízení se zaměřují hackeři, malware, stále v něm existují předdefinované účty, které lze zneužít. V případě malware Silex, který brickoval IoT zařízení, panuje podezření, že je za tím čtrnáctiletý hacker z Iránu. Zprávy rovněž uvádějí, že se chyby našly i v připojených inzulínových pumpách a díky zranitelnosti je možné jak předávkování pacientů inzulínem, tak i deaktivace pumpy.

Jakmile jde o život, končí legrace. Ohrožené jsou ale také inteligentní televize s Androidem, dokonce se našly i otevřené služby na zařízeních pro bezdrátovou IoT komunikaci. To, že inteligentní televize a set top boxy od LG, Samsungu a Apple odesílají informace o tom, na co se koukáte, to je celkem známá věc.

Takže doufám, že se do uzavírání úmyslně udělaných backdoorů pustí ti, co mají chránit naše soukromí – a firmy se soustředí na vyšší míru zabezpečení IoT produktů před hackery. Protože nikdo nechce dopadnout jako technovizionář v téhle reklamě!

Méně chyb všude možně

Řekněme si to otevřeně: Chyby budou. Vždycky se někde něco podělá a nedá se to úplně eliminovat. To, co si ale přeji, je více testování před vypuštěním do terénu. Všichni známe obludně velké zero day patche pro hry, všichni máme zkušenosti s novými chybami v nových systémech a v tom, že se chyby objevují i tak hluboko, jako je design našich procesorů – jako byla kauza Meltdown a Spectre.

Dnes se výrobci snaží vychrlit produkt na trh co nejrychleji s tím, že ono se to potom dodělá. Od sluchátek s nedotaženým firmwarem, nedostatečnou komunikací mezi výrobci OS a aplikací až po chyby v autonomních zařízeních – dnes se tak nějak počítá s tím, že když se to podělá, tak se to updatem později spraví. No, přál bych si, aby toho času na testování bylo víc, a tím pádem i toho patchování v reálném čase míň. Lepší méně kvalitních updatů než hotfixy na patche na nedotažené updaty!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama