Novinky a technologie: Co bych si přál do roku 2020?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Novinky a technologie: Co bych si přál do roku 2020?

Novinky a technologie: Co bych si přál do roku 2020? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 1. 2020 03:00 37

Seznam kapitol

1. Pokračování technologické soutěže 2. Méně IoT, ale bezpečnější IoT 3. Hodnou AI 4. Méně propagandy, více svobody 5. Racionální ekologickou politiku 6. Více peněz do vzdělání, výzkumu a vývoje

Nový rok je tady a s ním i nové naděje. Technologické předsevzetí si sám dávat nebudu, snad jenom nějaká přání o tom, co by se mohlo v dalším roce stát a jak by technologie mohly pokročit. A jak by svět kolem technologií mohl pokročit. Takže co bych si přál?

Reklama

Méně propagandy, více svobody

S každým dalším rokem se nám objevuje snaha regulovat tohle anebo tamto. Jednou je to kvůli dětem, potom kvůli zadavatelům reklamy, pak zase kvůli politické korektnosti anebo názorové neutralitě anebo jemnocitu toho či onoho. Přichází to jedno za druhým – a výsledkem je více a více cenzury a autocenzury. Jako je třeba COPPA a tvůrčí dilema s tím spojené. Problémy si naštěstí uvědomil i YouTube a přece jenom upřesnil, o co tu jde a poskytl nějaké návody pro tvůrce.

Jenomže v jiných případech padají bany, dochází k udávání a k vyhrožování. Děkujeme pěkně! Držení huby jsme si nacvičovali za vlády jedné strany – a ono to ve finále stejně nevyřešilo vůbec nic. To, že se o problémech nemluví, neznamená ani to, že problémy přestanou existovat, ani to, že zmizí lidé, kteří to vidí jako problém. Budou pouze mlčet a myslet si stejně to co chtějí.

Představa, že vynucené mlčení anebo přímo propaganda někoho před něčím zachrání – to dokáží zplodit jenom kolektivistické mozky, které jsou přesvědčené o tom, že kdo ovládá mikrofon, ovládá masy. To je základ totalitního myšlení a vůbec mě nepřekvapuje, že s tím obvykle přicházejí myšlenkoví pohrobci klasické totalitní levice.

Je proto důležité bránit cenzuře – nejen proto, aby každý mohl říkat, co doopravdy říkat chce, ale taky proto, aby každý viděl, jak neuvěřitelně stupidní nápady jsou schopní někteří z nás vyprodukovat. Cenzura je předstupeň vymývání mozků – a proto je dobré vědět nejen vědět, kdo nás chce cenzurovat, ale i kdo a čím nás chce vymývat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama