Novinky a technologie: Co bych si přál do roku 2020?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Novinky a technologie: Co bych si přál do roku 2020?

Novinky a technologie: Co bych si přál do roku 2020? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 1. 2020 03:00 37

Seznam kapitol

1. Pokračování technologické soutěže 2. Méně IoT, ale bezpečnější IoT 3. Hodnou AI 4. Méně propagandy, více svobody 5. Racionální ekologickou politiku 6. Více peněz do vzdělání, výzkumu a vývoje

Nový rok je tady a s ním i nové naděje. Technologické předsevzetí si sám dávat nebudu, snad jenom nějaká přání o tom, co by se mohlo v dalším roce stát a jak by technologie mohly pokročit. A jak by svět kolem technologií mohl pokročit. Takže co bych si přál?

Reklama

Racionální ekologickou politiku

Je to tak, jsme obklopeni bandou fanatiků a bláznů, kteří nám doslova s náboženskou posedlostí kážou o ekologii, aniž by o ní cokoliv věděli. Nemluvím o Grétě, ale o těch cvocích, co z ní dělají novodobou Janu z Arku, protože mají pocit, že jsou vůči zbytku světa morálně superiorní a že se na tom případně napakují. EU Green Deal bude totiž hodně, hodně drahá věc a bude v tom spousta dotací – zde se mluví o „jednom trilionu Euro pro investice“.

Je to hezké, ale ve finále to nemusí znamenat nic. Nezachrání nás technologický regres ani změna Evropy ve skanzen, pomalá jízda a ani dražší hovězí. Evropa je malá, a i kdyby zcela zastavila produkci CO2 kompletně ji vykompenzuje i pouhý nárůst emisí z Indie, nepočítaje v to ty daleko větší problémy, jako je Afrika, Jižní Amerika a obecně jihovýchodní Asie. To se musí řešit ve větším rozsahu, inteligentně, bez hysterie a s rozumem. Asi nás nespasí ani #teamtrees s jejich 20 miliony stromy, ani Čína a její plán s miliardami stromů. Což je opravdu zajímavý projekt, o kterém se u nás moc nemluví.

 To, co potřebujeme, je důraz na recyklaci. Recyklace vyžaduje spoustu energie, takže potřebujeme i silnou energetiku, ne to udělat po německu, že vypneme jaderné zdroje, když bude svítit a foukat, pojedeme z těch svých a když nebude, necháme se táhnout sousedy a budeme se holedbat, jací jsme bohatýři. To je stejně pokrytecké jako export odpadu do třetího světa.

Potřebujeme opravdové zdroje a opravdovou recyklaci. Zpracování odpadu na druhotné suroviny ale vyžaduje hodně energie. Na to by se hodily věci jako moderní thoriové reaktory, obnovitelné zdroje s jasným životním a recyklačním cyklem (tedy i s likvidací panelů a už nefunkčních elektráren) – a pokud budeme do něčeho cpát velké peníze, tak do výzkumu perspektivních technologií, ne do hysterické stavby za každou cenu.

A ano, musíme to udělat tak, abychom nové technologie mohli sdílet s ostatními, protože to musí začít řešit všichni. To, že pár zemí zakáže brčka a bude mít čisté zdroje, totiž neřeší tu horu odpadu, která se do ekosystému valí o kontinent vedle. A pokud se to nevyřeší globálně, nevyřeší se nic.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama